I tätbyggda städer med mycket asfalterade och andra hårdgjorda ytor kan det vara svårt för dagvattnet att rinna undan och tränga ner i marken på ett naturligt sätt. Vattnet behöver då ledas till dagvattennätet för vidare borttransport till sjöar och vattendrag. När det kommer stora volymer regnvatten från skyfall eller när marken är vattenmättad skapas problem då det befintliga ledningsnätet inte klarar av flödet. Genom rätt planering kan dagvattnet infiltreras i utemiljöns grönytor och tillförseln till ledningsnätet bromsas, vilket minskar översvämningsrisken. Genom dessa åtgärder är man också mer förberedd för konsekvenserna av ett förändrat klimat, som till exempel blötare väder och en ökad frekvens av skyfall.
Hur påverkas staden av skyfall när en stor del av marken består av hårdgjord yta? Som exempel har Malmös ledningsnät en kapacitet för en vattenmängd motsvarande 11 fyllda Turning Torso. Vid skyfallet 2014 kom på endast några timmar en vattenmängd motsvarande 65 fyllda Turning Torso, vilket orsakade stora översvämningsskador. Många källare vattenfylldes och hushåll drabbades av elavbrott. Det blev mycket stora störningar i trafiken med fordon som fastnade i vattenmassorna och tåg som fick ställas in.
För att nå en hållbar dagvattenhantering krävs samverkan mellan olika aktörer i samhället. Kommunerna har stort ansvar för hur städerna planeras och utvecklas, men även enskilda fastighetsägare har möjlighet att påverka genom lokala åtgärder.