Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Energideklaration - Vi hjälper er att energideklarera fastigheten

Med en energideklaration får ni en sammanställning av byggnadens energianvändning samtidigt som ni uppfyller lagkravet och undviker vite från Boverket. Syftet med en energideklaration är att få bättre koll på var energin tar vägen och hitta åtgärder för att minska förbrukningen. Vi på HSB Skåne kan hjälpa dig med energideklaration, vi finns lokalt i Lund, Ystad, Kristianstad, Eslöv och Hässleholm!

Syftet med energideklarationen är att främja en effektivare energianvändning och en god inomhusmiljö i byggnader. Genom energideklarationer får ni reda på var på skalan er fastighet befinner sig.

Vad är en energideklaration?

Energideklarationen innehåller bland annat uppgifter om:

  • den uppvärmda arean i huset
  • energianvändning för uppvärmning, komfortkyla, tappvarmvatten och byggnadens fastighetsel
  • åtgärdsförslag, om energiexperten har föreslagit sådana, för att minska energianvändningen
  • om radonmätning är utförd eller inte, och i så fall uppmätt värde
  • värmesystemet och ventilationssystemet i byggnaden.

Källa: boverket.se

Energideklaration är ett lagkrav

Sedan 2007 finns lagen om energideklaration för byggnader. Energideklarationer måste genomföras för alla byggnader vart tionde år. För nybyggda fastigheter ska en energideklaration lämnas senast två år från att fastigheten har färdigställts. Det är Boverket som ansvarar för att energideklarationer görs inom lagens tidsramar. Det är viktigt att göra energideklaration i tid, annars dömer Boverket ut ett vite. 

Vad säger lagen?

Detta måste ingå i energideklarationen

  • Energiprestanda, den energi som krävs för att uppfylla ett normalt bruk av byggnaden. 
  • Om obligatorisk funktionskontroll av ventilationssystemet har utförts. 
  • Referensvärden för byggnaden, så att du kan jämföra med andra byggnaders energiprestanda. 
  • Information om radonmätning har utförts. 
  • Åtgärdsförslag som gör byggnaden mer energieffektiv. 

Vanliga frågor och svar om energideklarationer

  1. Hur ofta måste vår bostadsrättsförening göra en energideklaration? 
    Enligt lag ska en energideklaration göras för bostadsrättsföreningar en gång vart tionde år. Nyproduktion ska energideklarera senast två år efter att fastigheten har färdigställts. 

  2. Hur ska en energideklaration se ut? 
    Energideklarationen ska finnas tillgänglig i trapphuset, oftast vid entrédörren till fastigheten. Det är även en del som skickas in till Boverket samt styrelsen. Den innehåller en större del information om bland annat fastighetens uppvärmningssystem samt åtgärdsförslag för minskad energiförbrukning och ett antal nyckeltal som beskriver fastighetens energianvändning. 

  3. Vad är ett bra värde på energideklarationen? 
    Energiklass A står för en mycket låg energianvändning och G för en hög. En byggnad som har en energianvändning som motsvarar de krav som ställs på ett nybyggt hus idag får klass C. Energiklassen bestäms utifrån den energianvändning som byggnaden har haft under året innan man utfärdade energideklarationen.  

Kontakta oss för energideklaration! 

Var er förening snabb på bollen och energideklarerade 2007-2008? Oavsett om det är er första eller andra energideklaration är det något vi kan hjälpa er förening med. 

Vi erbjuder energideklaration för brf i kommunerna: Lund, Kristianstad, Ystad, Eslöv, Hässleholm, Bromölla, Hörby, Höör, Kävlinge, Osby, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Tomelilla och Östra Göinge.

Vill du veta mer om våra energideklaration eller någon av våra övriga tjänster inom fastighetsförvaltning som exempelvis fastighetsförvaltare? Fyll i vårt formulär så kontaktar vi dig!