Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Allt var inte bättre förr – HSB-medlemmar minns sin barn- och ungdomstid

2015 fyllde HSB Skåne 80 år. En del av HSB Skånes hyllning till detta 80-årsjubileum var att skapa en bok med berättelser sprungna ur ett tiotal medlemmars liv. I boken "Allt var inte bättre förr" blandas lyckliga minnen med mörkare sådana, som barnaga och bostadsbrist.

Genom historieskildringarna i boken vävs HSBs egen historia in. HSB Skåne har under de senaste 80 åren varit en stor del i många människors liv, inte minst genom utveckling av boendestandarden. Berättelserna i boken ger HSB Skåne inspiration och kunskap om hur arbetet med att ständigt förbättra livs- och boendekvaliteten för medlemmarna och hyresgästerna kan fortsätta.

- Boken visar hur viktigt det är att vi tar tillvara på den kunskap och erfarenhet som våra äldre medmänniskor besitter. Varje människa har sin unika historia att berätta och det är viktigt att vi tar oss tid att lyssna, säger Ann Irebo, vd på HSB Skåne.

När HSB Skåne bad några av sina äldre medlemmar att berätta om sina liv och upplevelser blev det bitvis en skakande upplevelse. Och, om du så vill, ett uppvaknande. Många av oss har nog glömt att det inte alls var länge sedan som det fanns ett helt annat Sverige. Med fattigdom, usla bostäder, stora klasskillnader och till och med barnauktioner. Men alla berättelser i boken är inte nattsvarta. I boken får läsaren också ta del av ljusa minnen och vittnesmål om ett Sverige i utveckling. Och om en gemenskap, som vi kan lära mycket av.

- Vi har skapat ett forum där flera av våra medlemmar känner en gemenskap och trygghet. Våra mogenfikor, som vi kallar de, riktar sig främst till våra äldre medlemmar och hålls varje månad någonstans i vårt verksamhetsområde. Genom sociala aktiviteter där våra medlemmar möts får vi och de tid och tillfälle att lyssna på varandra, förklarar Irebo.

Snabbfakta

Pris: 100 kronor (exkl. moms) kontakta kommunikation-skane@hsb.se för köp
Sidor: 107
Idé: HSB Skåne
Intervjuer, textbearbetning, layout och produktion: Convince AB
Porträttfoton: Gugge Zelander
Tryck: C A Andersson 2015

Har du själv en berättelse?

Vi på HSB Skåne vill gärna fortsätta att dokumentera våra medlemmars erfarenheter och livsöden. Hör gärna av dig till oss!
kommunikation-skane@hsb.se eller 046–210 84 00

Medlemmarnas berättelser

I boken får vi bekanta oss med Carin och Christer Nilsson som växte upp i Everöd och tydligt minns sina skolår då barnagan fortfarande var en del av skolan. Vi får bekanta oss med Eva Werner som växte upp i Lund och som minns hur väl maten togs tillvara på 50-talet. Sture Svensson växte även han upp i Lund på 50-talet och han bjuder på minnen om hur nära det var till allt och hur dåtidens fattigkvarter blev rikemansområden.

Lite äldre minnen får vi ta del av från Eva Olin som minns krigsåren under sin uppväxt i Lund och hennes klasskamrat Max von Sydow. Elisabet Larsson tar oss med på en tidsresa till bostadsbristens Sverige på 50- och 60-talet och om hur hon och hennes man med tydligt mål lyckades spara ihop till en HSB-lägenhet i Arlöv.

Sven Jönsson berättar om sin resa från hyresrätt till bostadsrätt och om hur viktiga 25-öringarna var förr för att hålla gasspisen varm. I byn Ingaberga växte Göran Andersson upp på 40- och 50-talet och han berättar om sin mammas lanthandel och hur hon lyckades konkurrera med fem andra lanthandlare i den lilla byn.

I ett avsnitt av boken berättar Christina Engman om sin mormor Alma som såldes på auktion i slutet av 1800-talet och om hennes fortsatta livssituation. I boken får vi även träffa Kerstin Nilsson som berättar om sin bostadsresa och som sedan 2006 bor med sin syster i ett kedjehus i brf Skogsgläntan i Hörby för att få pengar över till resor.

Vid 38 års ålder fick Inger Andersson en hjärnblödning. Hon berättar om hur hon har klarat av den enorma uppförsbacken hon hamnade i och hur hon nu, 30 år senare, lever ett aktivt liv. Till sist får vi även möta Marianne och Christer Nilsson som delar med sig av hur det var att vara sommarbarn som fyraåring och hur det endast gick att få in danska kanaler på tv:n innan Sveriges radio började sända i Skåne.