Genom skräpplockningsaktiviteter kan ni som förening minska spridningen av förpackningar, farliga ämnen och annat avfall till miljön. Nedskräpning kan ge negativa konsekvenser både i närområdet och globalt. Vi vill inte att plast som inte bryts ner hamnar i vattnet och påverkar djurlivet eller att värdefulla resurser som kan återvinnas istället hamnar på marken och orsakar kostnader för samhället när det ska plockas upp. Studier visar även att om vi håller omgivningen ren från skräp minskar det risken för klotter och skadegörelse. En ren miljö är vi duktigare på att bry oss om och en skräpig miljö upplever vi som mer otrygg.
Genom en lägre elförbrukning kan föreningen bidra till att minska miljöpåverkan och spara pengar. Moderna belysningslösningar kan också skapa en trygghet för de boende.
Att cykla istället för att köra bil är bra både ur miljösynpunkt och hälsosynpunkt. Att erbjuda lånecyklar till medlemmar kan ge flera fördelar. Dels förändrade resvanor där man använder cykel istället för bil i större utsträckning, dels sänkt kostnader för parkeringsplatser. Lådcyklar på el är utmärkta för storhandling.
Det är bostadsbrist för fåglar, bin och andra insekter som är viktiga för pollinering. Ett friskt och tåligt ekosystem är beroende av en biologisk mångfald där olika arter får en chans till en plats för förökning och övervintring.
Visste du att det i Sverige finns cirka 270 arter vilda bin och humlor? Av dessa är ungefär en tredjedel uppsatta på ArtDatabankens rödlista – vilket innebär att artens överlevnad är hotad. (Källa: Naturskyddsföreningen)
En inventering med hjälp av checklistor kan ge kunskap om hur väl trädgården idag gynnar den biologiska mångfalden och vilka förutsättningar det finns att förbättra den.
Att låta en del av trädgården bli ängsmark innebär viss arbetsinsats vid planteringen och ängen behöver slås ett par gånger per säsong, men den kräver inte lika mycket löpande underhåll som en klippt gräsmatta. Åtgärder som odlingslotter och plantering av växter som gynnar pollinerare bidrar både till upprätthållande av ekosystemtjänster, vackra utemiljöer och samverkan mellan grannar. Runt 75 % av de grödor som odlas och 90 % av alla vilda blomväxter är beroende av pollinering av djur, men våra vildbin hotas av brist på mat- och boplatser, användning av gifter och klimatförändringar.
(Källa: DN-debattartikeln ”Hjälp bina på rätt sätt – satsa på blommor istället för bikupor”.)
Det finns flera fördelar med att handla lokalproducerade livsmedel: färskare råvaror, färre transporter, bättre insyn i hur maten produceras och dessutom kan det skapa fler jobb i lokalområdet. Om maten även är odlad enligt ekologiska principer är det ännu bättre.
Den största miljövinsten med en elbil, jämfört med en som drivs av bensin eller diesel, är att den släpper ut så mycket mindre koldioxid medan du kör den. Laddar du med förnybar el blir utsläppen ännu lägre. Det är även billigare att köra på el än på bensin eller diesel, samtidigt innebär en elbil också lägre skatt. Elbilar är fortfarande dyrare att köpa än fossilbilar, men man räknar med att priserna kommer att sjunka.
Som bostadsrättsförening kan ni ansöka om statligt bidrag för installation av laddstolpar: Ladda bilen (naturvardsverket.se).
Genom att se över energianvändningen kan ni identifiera åtgärder för att minska miljöpåverkan och optimera förbrukningen. Att erbjuda laddpunkter till era medlemmar kan också bidra till en minskad användning av fossila bränslen och göra er mer attraktiva för bostadsrättsköpare.
Att se över pappersförbrukningen bidrar till en mer effektiv resursanvändning. Både genom att minska utskrifter men också genom att möjliggöra materialåtervinning så långt som det är möjligt. Även om papper kommer från en förnybar råvara ger framställning och återvinning alltid en miljöpåverkan. Ett ton återvunnet papper motsvarar besparing av 12 träd!
Några anledningar till att minska plastanvändningen är att plasten (ofta) framställs av fossil råvara, att den kan innehålla tillsatser som är farliga för människors hälsa och miljön och att den kan orsaka skador om den sprids i naturen. Dock är plast ett mycket tåligt material och all plast är inte skadlig, men vi behöver använda plasten på ett mer effektivt sätt. Plast finns inte bara i förpackningar utan även i bland annat kläder och kosmetika. Det finns även risk för spridning av så kallade mikroplaster från däck och konstgräsplaner.
Det som är viktigt när man använder plastprodukter är att de hanteras rätt när de blir till avfall för att öka återvinningen och undvika föroreningar. För plast sprider sig - I Nordsjön har man i ett projekt upptäckt plastbitar i 94 % av de stormfåglar som ingick i studien. (Källa: Naturskyddsföreningen)
Att byta till ett elavtal med förnybar el kan minska miljöpåverkan och bidra till att mer förnybar el produceras, eftersom efterfrågan ökar. Det hjälper till att fasa ut fossila bränslen som olja och kol. Fossila bränslen är ändliga resurser och som ger upphov till såväl utsläpp av växthusgaser som partiklar vid förbränning. Ungefär 75% av världens växthusgasutsläpp kommer från förbränning av fossila bränslen. Visste du att luftföroreningar årligen orsakar över 600 000 européers sjukdom och förtida dödsfall – de ekonomiska kostnaderna för detta uppgår till över 13 biljoner svenska kronor. (Källa: Världsnaturfonden & Supermiljöbloggen)
Tänkt även på att försöka energieffektivisera för att minska förbrukningen! Se avsnittet ’Förbättrad energianvändning’.
Allt fler hårdgjorda ytor i städer innebär att mindre mängd dagvatten kan tränga direkt ner i marken utan behöver ledas till ett dagvattennät för vidare borttransport till sjöar och vattendrag. Genom rätt planering kan dagvattnet infiltreras i utemiljöns grönytor och tillförseln till ledningsnätet bromsas, vilket minskar översvämningsrisken. Genom dessa åtgärder är man också mer förberedd för konsekvenserna av ett förändrat klimat, som till exempel blötare väder och en ökad frekvens av skyfall.
Hur påverkas staden av skyfall när en stor del av marken består av hårdgjord yta? Som exempel har Malmös ledningsnät kapacitet för en vattenmängd motsvarande 11 fyllda Turning Torso. Vid skyfallet 2014 kom på endast några timmar en vattenmängd motsvarande 65 Turning Torso, vilket orsakade stora översvämningsskador.
Ändrade vädermönster i samband med ett förändrat klimat, till exempel blötare väder och ökad frekvens av skyfall, ställer krav på klimatanpassning av byggnader. Mer nederbörd, fler översvämningar och kraftigare stormar kan orsaka materiella skador på byggnader, leda till ökade försäkrings- och underhållskostnader samt öka förekomsten av skadedjur. Det ställer krav på förebyggande åtgärder för att hantera risker och minska skadorna.
Alla hushåll har en skyldighet att sortera ut sitt avfall och lämna det till de insamlingssystem som finns. Nationellt finns även en målsättning om att det ska finnas bostadsnära insamling vid alla fastigheter år 2025.
Om vi återvinner förpackningar sparar vi både resurser och energi eftersom vi undviker utvinning och bearbetning av råmaterial. Visste du till exempel att det går åt 95 % mindre energi att återvinna aluminium än att producera ny, att ett ton återvunnet papper motsvarar 12 träd eller att man kan återvinna glas hur många gånger som helst?
Eftersom restavfall är dyrt att slänga är det dessutom ofta ekonomiskt fördelaktigt att öka andelen förpackningskärl och minska andelen restavfallskärl.
Varje år tillverkas runt 400 miljoner ton kemikalier i världen. Många av dem är vi beroende av för att kunna ta fram material och produkter som vi använder i vår vardag. En del kan dock vara skadliga för både människors hälsa och miljön, de kan till exempel orsaka allergier, vara cancerframkallande eller skada vattenlevande organismer.
Vatten är en av våra viktigaste resurser. Klimatförändringar, torka, översvämningar och föroreningar hotar vår tillgång till rent vatten, därför vi behöver alla hjälpas åt att hushålla med vattnet. Att spara på vatten innebär inte att någon behöver avstå från ett normalt användande, men vi kan spara många liter vatten bara genom att göra smarta val.
Att ställa krav vid upphandlingar innebär att föreningen tar ett större ansvar än den påverkan som ni direkt ger upphov till. Att beakta ett livscykelperspektiv, det vill säga att man tar hänsyn till påverkan innan användning, under användning och efter användning när man väljer en tjänst eller produkt – gör att vi får ett helhetsgrepp på miljöarbetet. Detta kan även bidra till en mer cirkulär resursanvändning där vi istället för att utvinna råmaterial, använda produkten och sedan slänga den, kan se nyttan med att återanvända, reparera, och återvinna.
Att ställa krav på medlemmar och entreprenörer vid hantering av farligt avfall kan även bidra till att minska spridningen av farliga ämnen. I fastigheter kan det till exempel finnas asbest som måste hanteras enligt särskilda regler.
En bilpool kan hjälpa medlemmarna att förändra sina resvanor därmed både minska miljöpåverkan och spara pengar. Att erbjuda bilpool kan göra att fordon och parkeringsyta används på ett mer effektivt sätt. En personbil står i snitt stilla 96 % av sin livstid och i de bilar som körs finns i snitt 3,8 lediga platser. (Källa: KTH).
En bilpool kan göra föreningen mer attraktiv för bostradsrättsköpare, och om föreningen administrerar bilpoolen själv kan det finnas möjlighet till att tjäna pengar.
Fossila bränslen är ändliga resurser som ger upphov till såväl utsläpp av växthusgaser som partiklar vid förbränning. Ungefär 75 % av världens växthusgasutsläpp kommer från förbränning av fossila bränslen. Visste du att luftföroreningar årligen orsakar över 600 000 européers sjukdom och förtida dödsfall – de ekonomiska kostnaderna för detta uppgår till över 13 biljoner svenska kronor. (Källa: Världsnaturfonden & Supermiljöbloggen.)
Tänkt även på att försöka energieffektivisera för att minska förbrukningen! Se avsnittet ’Förbättra energianvändningen’.
Genom dessa åtgärder kan vi bidra till en mer cirkulär resursanvändning där vi istället för att utvinna råmaterial, använda produkten och sedan slänga den, kan se nyttan med att återanvända, reparera, och återvinna. Att köpa in gemensamma verktyg istället för att kostnaden ska ligga på var och en bra både för miljö och plånbok.