En brand i en fastighet kan få ödesdigra konsekvenser för de boende i de enskilda bostadsrätterna och för föreningens fastigheter. Liv kan gå till spillo och de materiella skadorna kan bli omfattande och kosta stora summor vid återställandet. Beroende på orsak kanske inte föreningens försäkring täcker skadorna fullt ut.
Att delta i en kollektiv upphandling innebär att den som förhandlar gentemot leverantören har en avsevärd tyngd i förhandlingarna och det slutgiltiga priset för den enskilda tjänsten i allmänhet blir lägre än om den enskilda föreningen skulle genomföra förhandlingen på egen hand.
Felaktig installerad elutrustning kan vara livsfarlig för den enskilde och för den personal som servar föreningen med tjänster av olika slag. Det kan även förorsaka bränder med oanade konsekvenser för medlemmar och fastigheter.
Felaktig installerad elutrustning kan vara livsfarlig för den enskilde och för den personal som servar föreningen med tjänster av olika slag. Det kan även förorsaka bränder med oanade konsekvenser för medlemmar och fastigheter.
Att inte ha koll på kvaliteten på föreningens ledningar kan bli väldigt dyrt om en ledning springer läck och förorsakar omfattande vattenläckage i föreningens fastighet. Därför är det värt att göra en ordentlig översyn av alla ledningar för att säkerställa i vilket skick ledningarna befinner sig vid filmningstillfället.
För att undvika angrepp av mögel och andra fuktrelaterade skador på fastigheten är det värt att genomföra en kontroll av samtliga fastigheter. Att inte inte göra det kan bli mångdubbelt dyrare än vad det kostar att genomföra en sådan undersökning.
Med god föreningsstyrning menas att föreningen styrs demokratiskt, med en öppen och genomlyst organisation där varje medlem som så önskar får insyn i verksamheten och ges möjlighet att påverka. Medlemmarna ska känna sig trygga med att det bedrivs en stabil och hållbar verksamhet. Det finns ett antal verktyg som kan användas för att medverka till en god föreningsstyrning.
Att ha full kontroll på behovet av underhåll i föreningen innebär en stor säkerhet och trygghet för föreningens styrelse. Föreningen är ju fastighetsägare med ett ansvar för att underhållet av fastigheten genomförs i rätt tid och till rätt kostnad. Att av påstådda kostnadsskäl skjuta på underhållet kan innebära stora risker i form av fastigheter som kan rasa ihop eller läcka in vatten. I längden blir det dyrare för föreningen.
För att undvika stress och tidsbrist i samband med det viktiga ekonomiarbetet bör det finnas en tidsplan för när detta ska genomföras. Tidsbrist kan i värsta fall leda till att felaktiga beslut beträffande framtida ekonomi fattas, alternativt att viktiga händelser, t.ex. uderhållsåtgärder inte kommer med i beräkningen.
Vid underhåll, renovering eller ombyggnad av fastigheten minskar risken för stora och oväntade utgifter om föreningen har god kontroll och insyn under hela processen. En projektledare kan komma med idéer och lotsa er fram till ett utförande som ni blir nöjda med.
Vid ett underhållsarbete eller renovering/ombyggnad ställs det höga krav och förväntningar på er som beställare. Det är viktigt att ha kunskap och engagemang i projektet.
Föreningen har byggherreansvar i att styrande lagar och förordningar följs. Det kan vara en övermäktig uppgift att hålla ordning på projekteringsmöten, anbudsupphandling, försäkringsavtal, myndighetskrav, arbetsmiljöansvar, besiktningar, kalkyler, projektplaner, tidplaner, byggmöten, information till boende med mera. Listan kan göras lång med allt som innefattas och omfattas av en ombyggnad.
Anlita en projektledare som kan ta hand om projektet, så ni kan känna er trygga men ändå behålla kontrollen över projektet. kvalitén säkerställs. Arbetet innefattar inte bara själva byggprocessen, utan även handläggningsförfarandet innan, med de olika beslutsgångarna inom bostadsrättsvärlden som sker på styrelsemöten, stämmor och i vissa fall även hyresnämndsförfaranden.
Detta ger en positiv bild av de installatioskostnader som anläggningen för den egenproducerade elen medför och att det kommer att löna sig i längden att producera egen el och på så sätt få lägre förbrukningskostnader.
Att i siffror kunna visa att det lönar sig att satsa på energisparåtgärder i den egna föreningen. Det gynnar de boende eftersom avgifterna kan hållas nere och pengarna kan användas till andra viktiga åtgärder, som t. ex. underhhållsarbeten av olika slag.
Förslag på nyckeltal: elförbrukning/kvm bostadsrättsyta, värmeförbrukning/kvm bostadsrättsyta.
Risken med att inte ha kontroll på likviditeten är att föreningen kan bli skyldig leverantörerna stora summor pengar och därmed tvingas begära anstånd med betalningen, alternativt låna pengar med väldigt kort varsel. Det kan i förläningnen leda till att föreningens kreditvärdighet minskar.
Detta är mycket viktigt för att föreningen ska kunna planera sin verksamhet på sikt och i god tid se när behovet av höjda avgifter/hyror och behovet av nya lån finns.
För att gagna den cirkulära ekonomin och uppmuntra till att ta hand om materiella ting.
Visa på nyttan av att ha grundläggande kunskaper om sin förenings ekonomi, att kunna se om det går bra eller mindre bra för föreningen, utan att fördjupa sig i detaljer. En sådan här kurs ske ge verktygen till bättre förståelse av hur ekonomin hänger ihop med övrig verksamhet i föreningen.
Passa på att söka Hållbarhetsbidraget om ni har utfört en aktivitet eller åtgärd som: