– För många som tillbringar extra mycket tid hemma under coronapandemin kan det kännas som rätt tillfälle att skaffa hund eller katt. Då gäller det att ha koll på vilka skyldigheter du har som djurägare och vilka regler som gäller i din bostadsrättsförening, säger Maria Mati, fastighetsjurist på HSB Riksförbund.
För den som skaffar hund eller katt gäller lagen om tillsyn över hundar och katter. I den slås fast att djuren ska ”hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter”.
– Du måste inte ha ständig uppsikt över vad din katt gör. Har du hund är ansvaret för skador på andra människor och annans egendom större, säger Maria Mati.
Här följer fem tips på vad du bör ha koll på som hund- eller kattägare.
1. Kolla upp bostadsrättsföreningens regler
Bostadsrättsföreningen kan ha särskilda ordningsföreskrifter, till exempel om hundar och katter får vara lösa på föreningens mark eller om de får rastas på bostadsrättsföreningens innergård. Som bostadsrättshavare ska du följa föreningens ordningsregler. De får däremot inte vara godtyckliga utan ska motiveras med ett föreningsintresse.
2. Skällande kan räknas som störning
Som bostadsrättshavare ansvarar du för att inte störa dina grannar. Om din hund ofta skäller, ylar eller gnyr långa perioder eller sent på nätterna kan det utgöra en störning, vilket är en förverkandegrund. Med andra ord kan det göra att du måste flytta från bostadsrätten. Att rasta hunden på bostadsrättsföreningens mark utan att plocka upp efter hunden kan också anses utgöra en störning.
3. Långtgående ansvar för hund
En skada som orsakas av en hund ska ersättas av ägaren eller innehavaren även om denne själv inte orsakat eller vållat skadan. Det gäller till exempel när hunden biter en människa eller andra djur. Den som drabbats av en skada på grund av hunden kan ha rätt till skadestånd. Kattägare har inte ansvar på samma sätt som hundägare. Det är den som drabbats av en skada som måste visa att det var katten som orsakade skadan och att ägaren varit vållande.
4. Koll på koppeltvång
Mellan den 1 mars och 20 augusti ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden på året ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt. Dessutom kan bostadsrättsföreningen ha ordningsföreskrifter om att du måste hålla din hund kopplad på bostadsrättsföreningens område och i gemensamma utrymmen.
5. Håll rent efter katten
Som bostadsrättshavare ska du hålla lägenheten i gott skick. Stanken från katturin kan anses utgöra både vanvård av lägenheten och störningar om lukten når grannar och gemensamma utrymmen. Det är därför viktigt att du som kattägare ser till att din katt uträttar sina behov på ett sådant sätt att grannar och lägenhetens skick inte påverkas.
HSB har stor erfarenhet i frågor som rör bostadsrättsföreningar. Vi erbjuder våra medlemmar juridisk rådgivning och företräder bostadsrättsföreningar i juridiska frågor. Dessutom bevakar vi kontinuerligt lag- och regelutvecklingen i Sverige och inom EU.
På hsb.se/regelkollen hittar du fler tips och mer information om aktuella frågor som påverkar ditt boende och din bostadsrättsförening.