Från och med den 1 januari 2014 började nya redovisningsregler enligt K2 och K3 gälla för bostadsrättsföreningar. Dessa kommer i form av ändrade ekonomiska förutsättningar påverka bostadsrättsföreningarnas redovisning på ett påtagligt sätt från och med bokslutet 2014.
Organisationerna HSB, Bostadsrätterna, SBC och Riksbyggen har under en tid fört en dialog kring de nya regelverken och dess konsekvenser för bostadsrättsföreningarna, deras medlemmar bostadsrättsinnehavarna och inte minst de potentiella medlemmarna samt andra intressenter som exempelvis kreditgivare. Organisationerna enades om en gemensam hållning och har fört en löpande dialog med Bokföringsnämnden. Enligt ett pressmeddelande den 14 februari i år från FAR som är en branschorganisation för revisorer och redovisningskonsulter föreslår de att Bokföringsnämnden bör undanta bostadsrättsföreningarna från de nya redovisningsreglerna där progressiva avskrivningsplaner ej är tillåtna.
Bokföringsnämnden tog igår, den 28 april, upp frågan om progressiva avskrivningar i bostadsrättsföreningar.
”Det har framkommit att Bokföringsnämnden vägledningar har tillämpats på annat sätt än avsett i fråga om avskrivning av byggnader i bostadsrättsföreningar. Mot bakgrund av detta och de regelverk bostadsrättsföreningar omfattas av har nämnden beslutat att förtydliga K2-regelverken. Det klargörs att progressiv avskrivning av byggnader inte är en tillämplig avskrivningsmetod. Bokföringsnämnden ambition är att nämndens regler inte ska ändras alltför ofta och att en utvärdering ska göras inom de närmaste åren. Dagens beslut innebär ett klargörande som har en sådan principiell betydelse att det inte är önskvärt att vänta till dess att den planerade utvärderingen äger rum.”
Riksförbundet tolkar detta som att progressiva avskrivningar därmed är förbjudna. Det är givetvis ett olyckligt beslut som kan slå igenom i höjda boendekostnader, alternativt att bostadsrättsföreningarna går med underskott, vilket inte är möjligt att upprätthålla som metod under längre tid. Riksförbundet bedömer att beslutet berör en betydande del av de bostadsrätter som har byggts efter 1990, samt även många ombildade bostadsrättsföreningar. Det kan handla om storleksordningen nära en fjärdedel av alla bostadsrättsföreningar som kan vara berörda. Riksförbundet har tillsammans med Riksbyggen, Bostadsrätterna och SBC genomfört en intensiv lobbyverksamhet i denna fråga. Det ledde till att Bokföringsnämnden utlovade att komma med ett klargörande i frågan igår den 28 april. Vi hade förhoppningar om att detta ”klargörande” skulle leda till att man hade för avsikt att öppna upp för ett eget regelverk kring bostadsrättsföreningar, men så är inte fallet.
HSB Skåne kommer snarast inleda en utredning tillsammans med Borevision, därefter kommer vi kunna förmedla en tydligare bild av vilka bostadsrättsföreningar som berörs och i vilken omfattning.
För ytterligare frågor hänvisar HSB Skåne sina bostadsrättsföreningar till föreningens respektive ekonom.
Med vänlig hälsning
Fredrik Boo
Affärsområdeschef
Finans & administrativ förvaltning, HSB Skåne