Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Anmälan om verklig huvudman

19 september 2017 Efter EU-direktivet om penningtvätt som antogs 2015 måste alla länder ha ett register över verkliga huvudmän. Anmälan om huvudman innefattar även bostadsrättsföreningar och att anmäla den eller dessa personer är kostnadsfritt fram till och med den 1 februari 2018.

Företag och föreningar ska anmäla verklig huvudman till Bolagsverket från och med 1 september 2017 – enligt den nya lagen om registrering av verklig huvudman. Lagen trädde i kraft 1 augusti 2017 och totalt berörs ca 800 000 företag och föreningar.

 

Syfte med registret

Det nya registret grundar sig på ett EU-direktiv som antogs under 2015 – som ett steg i bekämpandet av penningtvätt och finansiering av terrorism – och som innebär att varje EU-land måste ha ett register över verkliga huvudmän. På så vis ska t ex. banker och finanspolis kunna ta reda på vem eller vilka som står bakom ett företag. Bolagsverket har tagit fram en e-tjänst för att man ska kunna söka information i registret.

 

Huvudman

En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar ett företag eller en förening. En huvudman kan kontrollera ett företag/förening på olika sätt, exempelvis:

  • genom att ha 25 % eller mer av rösterna genom andelar/röster
  • har rätt att utse/avsätta mer än hälften av styrelseledamöterna eller motsvarande befattningshavare.

Har föreningen ingen huvudman, dvs. någon som kontrollerar mer än 25 % av andelarna, ska det anges att ingen huvudman finns.

 

Vem ska anmäla huvudman?

Juridiska personer som företag och föreningar ska anmäla verklig huvudman till Bolagsverket. Det görs genom att en behörig företrädare eller ett ombud loggar in på Bolagsverkets e-tjänst och

anmäler och skriver under med en e-legitimation. Fram till och med 31 januari 2018 kommer det att vara gratis att anmäla verklig huvudman, därefter kommer en avgift på 250 kronor att tas ut.

 

När måste anmälan göras?

De flesta företag och föreningar kommer att kunna anmäla verklig huvudman från 1 september 2017. Företag och föreningar som redan är registrerade när den nya lagen börjar gälla (1 augusti

2017) har 6 månader på sig att anmäla verklig huvudman. Alltså ska anmälan ske senast 1 februari 2018.

 

GÖR SÅHÄR: