Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Håll hemmet svalt i sommarvärmen

26 juli 2018 Sommarvärmen är härlig, men samtidigt bidrar den till ökade inomhustemperaturer som kan göra det svårt att sova på natten. Här ger vi dig några tips som kan hjälpa till att hålla temperaturen nere i din bostad.
Håll hemmet svalt i sommarvärmen

Stäng ute solvärmen

Det är viktigt att du, i så stor mån som möjligt, möjligt stänger ute solen. Dra för persienner och/eller gardiner redan innan solen når dina fönster och håll fördraget hela dagen. Räcker inte persiennerna till kan du hänga upp ljusa lakan framför fönstret.

Få in sval luft och sätt luften i rörelse

Se till att hålla dina fönster stängda när uteluften är varmare än luften inne. Sätt korsdrag i din bostad när det är svalare, exempelvis under tidig morgon eller sen kväll för att få luften i rörelse. Om du har möjlighet att själv reglera ventilationen kan du sätta ner den så lågt som möjligt på dagen för att istället köra den fullt under natten. Du som har en bords- eller golvfläkt kan prova att placera denna så att den cirkulerar upp svalare luft från golvet. Sov gärna med fönstren på vädringsläge eller på glänt, men se till så att du inte riskerar att få oönskade besök.

Stäng av apparater som utstrålar värme och undvik varma duschar

Om du har möjlighet så ska du använda ugn, torktumlare, diskmaskin och hårfön så lite som möjligt. Stäng av diskmaskinen innan torkprogrammet och låt värmen i rummet torka disken istället. Torktumlare kan utstråla mycket värme, har du bra ventilation hemma så häng tvätten inomhus istället, då tas värme ur luften för att torka tvätten. Stäng också av och dra ur apparater i stand-by lägen så som exempelvis datorer, TV, stereo, då dessa alstrar mer värme än vad man kan tro. Undvik långa och varma duschar eftersom vattenångan snabbt värmer upp rummet.

Kyl ner luften

Det finns några trix för hur du kan sänka inomhustemperaturen något utan att för den delen köpa en luftkonditionering. Prova till exempel att spreja ett lakan med vatten och sedan hänga det för ett öppet fönster för att kyla ner luften som passerar. Du kan även sätta en grund skål med is framför bordsfläkten, i takt med att isen smälter när luften passerar så kyls också rummet sakta av.

Svårt att sova?

Tycker du att det är svårt att sova så kan du kyla ner sängen genom att lägga torra sängkläder i en påse i frysen en stund innan du går och lägger dig, det ger dig en sval och skön säng.