Fest, trädgårdarbete eller klädbyte. Aktiviteterna som bostadsrättsföreningar kan anordna och driva är oändligt många. I Solbyn, som byggdes som en ekoby, är utemiljön ständigt i fokus. Här hittar vi prunkande växthus, gemensam skogsträdgård, små gröna oaser och ett härligt blandat koloniområde där små trädgårdar med rabatter samsas med odlingslotter och hönshus med höns och kycklingar. Med gemensam fixardag tar de allra flesta i föreningen sig tid att bidra med det den helst gör. Den som vill bygga vidare på stengärdsgården gör det och den som hellre rensar rabatter eller målar ett staket gör det. Att skapa något tillsammans och gemensamt ta hand om det bidrar till ökat intresse och välvilja att hålla det fint. Utöver utemiljön är de gemensamma festerna av stor betydelse där även de boendes vänner välkomnas. Det bjuds bland annat in till quiz-, pub- och filmkvällar samt skörde- och jubileumsfester.
Ingeborg och Jonas berättar bland annat om Solbyns gemensamhetsbyggnad, där tvättstuga, en kooperativ förskola, övernattningsrum och gemensamhetslokal inryms finns även permanent kläd- leksaks- och bokbytarhörnor. Med en förening på 50 lägenheter ryms det flera generationer och olika behov av prylar. Att byta saker med varandra är ett ypperligt sätt att hålla igång cirkulärekonomin på.
Styrelsen har ett stort ansvar i bostadsrättsföreningen men med det sagt behöver den inte göra allt. Att aktivera olika intressegrupper ökar inflytandet hos medlemmarna som ofta besitter olika kunskaper och intresseområden. I Solbyn har det sedan starten varit viktigt att få med sig alla medlemmar i det gemensamma arbetet med föreningen. På stormötet som föreningen håller i inför styrelsemötena en gång i månaden har de olika intressegrupperna möjlighet att presentera och bolla idéer med resten av föreningen. Exempel på intressegrupper som finns i Solbyn:
I Solbyn utgör varje hus en husgrupp och i husgruppen blir en person tilldelad rollen som fadder när en ny medlem flyttar in i huset. På det sättet fördelas ansvaret att ta emot nya medlemmar och det blir enkelt för de som flyttar in att vända sig till sin tilldelade fadder. Det kan vara allt från att visa var jordkällaren ligger och hur den fungerar till att fråga om särskilda intressen hos den nya medlemmen som föreningen kan ta tillvara på.
Läs gärna mer om HSB brf Solbyn och om hur föreningen bildades på deras hemsida. Om du har ett tips om hur er förening skapar en bättre gemenskap bland medlemmarna får du gärna skicka det till kommunikation-skane@hsb.se så kan vi på HSB Skåne sprida ert goda exempel vidare.
Nya medlemmar i föreningen är ofta intresserade av vad föreningen har att erbjuda och kan även komma med egna idéer från tidigare boende. Passa på att presentera styrelsen för de nya grannarna och berätta om hur just er förening fungerar.