Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ett år som miljö- och kvalitetsansvarig på HSB Skåne

15 december 2020 För snart ett år sedan tillträdde Linn Grundtman som miljö- och kvalitetsansvarig på HSB Skåne. Hon fortsätter nu att utveckla och förfina det arbete som hennes företrädare påbörjat. Vi ger dig en inblick i hur HSB Skånes hållbarhetsarbete ständigt utvecklas och tar sig nya former ur Linns perspektiv.

– Det märks att hållbarhetsfrågorna har ett stort fokus i verksamheten och att det inom många delar av organisationen sker arbete för att både minska miljöpåverkan och verka för att öka den sociala hållbarheten. Här kommer vi fortsätta arbetet med att få med hela värdekedjan där vi både ställer krav på leverantörer och tillhandahåller tjänster som bidrar till minskade utsläpp. HSB Riksförbund har även initierat arbetet med att ta fram nya klimatmål fram till 2030, och detta kommer innebära ytterligare åtgärder inom HSB Skåne framöver, säger Linn Grundtman.

En utmaning som Linn tidigt pekade ut är hur vi som medlemsförening får med oss våra medlemmar och kunder på resan och hur de ska se värdet av ett gemensamt hållbarhetsarbete. 

– Här har vi kommit en bra bit på vägen. Dels genom Hållbarhetsbidraget som vi i år delade ut för tredje året i rad, dels genom vår helt nya produkt Hållbarhetsverktyget. Det är ett verktyg som vi på HSB Skåne tagit fram för att uppmuntra bostadsrättsföreningarna till att aktivt arbeta med hållbarhetsfrågan, om så även bara i det lilla.

Viljan att vara med och driva och förvalta det långsiktiga miljö- och kvalitetsarbetet, samt att arbeta i en organisation där rätt förvaltning kan göra skillnad var några av anledningarna som fick Linn att söka sig till HSB Skåne. Hon kände att hon, som en del av organisationen, då kunde vara med och verkligen påverka bygg- och fastighetssektorn, vilken är känd att stå för en stor del av landets klimatpåverkan.

– För mig lockade även HSB genom att vara en organisation som finns i ett stort antal kommuner runt om i Skåne och har en så varierad verksamhet med både egna fastigheter, förvaltning av bostadsrättsföreningar och olika specialisttjänster.

HSB Skånes hållbarhetsarbete breddas ständigt och Linn lyfter gärna fram några mer specifika delar av det:

– HSB Skåne har satsat hårt på att minska klimatutsläppen, där vi främst ser en stor förändring i utsläpp från uppvärmning, elanvändning och transporter. Här ligger vi redan på en minskning med över 75 % sedan 2008, relaterat till utsläpp per kvadratmeter tempererad yta. Det tåls också att lyfta fram att vi kontinuerligt arbetar med att fasa ut kemiska produkter som används i vår fastighetsskötsel. Inom social hållbarhet är det värt att uppmärksamma det arbete som sker hos vår bosociala avdelning, säger Linn.

Inom den närmaste tiden kommer Linn att fokusera på att sätta mål och åtgärder för kommande år, och börja samla in resultat för vårt hållbarhetsarbete under 2020. Nästa år kommer HSB Skåne dessutom ta fram sin första hållbarhetsredovisning.