De tre medlemmarna i juryn var samtliga imponerade över helhetstänket i projektet; att det är socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Motiveringen från löd:
Årets vinnare har på ett föredömligt sätt utgått från HSBs grund och historia. Vinnaren har också valt att fokusera på unga som har svårt att komma in på dagens bostadsmarknad. Projektet är innovativt, anpassat efter dagens förhållande och präglas mycket utav HSBs värderingar. Vinnaren har ett stort engagemang. I projektet kommer unga människor att kunna bo tryggt, hållbart och med förutsättningar för ett liv präglat av omtanke och samverkan - alltså ETHOS.
Coliving-projektet i Lund är det första inom hela HSB.
- Projektet handlar om hur vi kan använda befintliga byggnader, hur vi klarar av ett hållbarhetsfokus och hur vi kan jobba med det sociala samtidigt som vi hjälper unga in på bostadsmarknaden, säger Ann Irebo, vd för HSB Skåne.
Utöver äran tilldelades HSB Skåne också en prissumma om 30.000 kronor för fortsatt arbete med innovation och nytänkande idéer.
När den delen av fastigheten som är under omvandling står klar för inflyttning kommer den att inrymma 18 rum; 9 på vardera våningsplan, vilka är fördelade på 25-30 kvadratmeter med privata badrum i varje rum. I hjärtat av varje våningsplan finns rymliga gemensamma kök och gemensamma utrymmen för umgänge. Ur såväl miljö- som hälsoaspekt kommer coliving-huset att vara en helt rökfri fastighet såväl inomhus som utomhus.
Inom kort öppnar ansökan för boendet och fördelning av bostäderna utgår från HSBs turordningsregler där bosparande medlemmar som har möjlighet till förtur. Fastigheten beräknas vara klar för inflyttning under kvartal 3 2021.
I juryn:
Anders Lago (ordförande HSB Riksförbunds styrelse)
Maria Idebro (konsultchef på Antrop)
Gabriel Wikström (nationell samordnare för Agenda 2030)