2020 är tanken att allt ska vara klart, då ska badrum, kök och även hall vara stambytta och renoverade. För omkring 50 år sedan stod de 19 trapphusen klara och nu är det dags för en renovering och uppfräschning så att husen kan fortsätta vara attraktiva och stå i minst 50 år till.
Mattias Utsi är så kallad hyresgästsamordnare i projektet och det är han som har kontakten till stora delar med alla boende som behöver lämna sina hem under 7 veckor för att renoveringen ska kunna göras.
- Vi börjar renoveringen i första trapphuset för att två veckor senare starta upp i nästa osv., totalt blir det tre trapphus som renoveras samtidigt av totalt nitton. Det är många boende som påverkas av det här, vilket kan skapa stress och oro, det har därför varit viktigt för oss att de boende ska vara med i processen. Har man ett bra informationsflöde mot hyresgästerna så skapar det trygghet.
Tillsammans med Mattias har Per Morelius jobbat fram en plan för hur man på bästa sätt kan involvera och även informera de boende om förändringarna som sker. En del av det har varit att plocka ihop en fokusgrupp där de hyresgäster som varit intresserade, ungefär 15 stycken, fått vara med och tycka till om materialval och hur det ska se ut när allt är färdigt.
Utöver fokusgruppen har HSB även ordnat med ett litet showroom dit hyresgästerna bjudits in för att få en bild av hur deras nya boende kommer se ut efter färdigställandet. På väggarna sitter klinker, badrumsskåp och även ritningar så att de boende tydligt kan se.
BOSTADSPAVILJONGER
På gården står det inredda bostadspaviljonger uppsatta som är till för de boende vars trapphus renoveras. Paviljongerna är inredda med allt det som behövs och även utrustade med TV och internet. Tanken är att boende packar ihop sin lägenhet inför renoveringen som på bilden för att sedan flytta in i sin bostadspaviljong. Där bor man i sju veckor fram tills att renoveringen är klar och det är dags för nästa hyresgäst att flytta in.
- Det är klart att det är lite bökigt att packa ihop sin lägenhet och flytta till en paviljong under renoveringen men det har fungerat bra. Paviljongerna är ju väldigt smidiga och även trevliga att bo i, berättar Mattias Utsi samtidigt som vi kommer in på en av hyresgästerna som han pratat med tidigare under dagen.
- Jag var inne hos honom för att fixa en grej och han berättade då för mig att han vill inte flytta tillbaka haha, det var så trevligt att bo där.
FRAMTIDEN OCH NYA GRUPPER
Informationen under projektet har varit väldigt viktig för HSB och man har satsat på att informera så mycket som möjligt och så fort som möjligt. Ett exempel på det är när den tidigare sagda glasdörren i badrummet inte fick plats så var man snabbt ute och informerade hyresgästerna om det samtidigt som man sa att man kompenserar med att renovera hallen istället.
- Det är viktigt, berättar Mattias. Att man snabbt berättar när något blir förändrat och att man även, som i det här fallet, ordnar med en kompensation när någon man lovat inte blir av.
2020 är som sagt tanken att allt ska vara klart men arbetet slutar inte där. Då är det dags för en ny fokusgrupp, men den här gången med fokus på återställningen av utemiljön. Processen kommer se likadan ut som med den första fokusgruppen, man bjuder in de som vill för att tillsammans se över hur man på bästa sätt kan jobba med utemiljön på Finningevägen.