A-I

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får endast ske efter styrelsens godkännande. Att hyra ut sin lägenhet i andra hand utan styrelsens tillstånd kan innebära att man förlorar sin bostadsrätt. Styrelsen hjälper dig med nödvändiga ansökningshandlingar såsom hyresavtal där den som hyr i andra hand skall avsäga sig besittningsrätten samt ansökan om andrahandsuthyrning till HSB. HSB tar ut en administrationsavgift av den som hyr ut i andra hand utöver hyran.

 

Bastun

Det finns en bastu i kvartershuset som går att boka för föreningens medlemmar via kalenderbladen som sitter utanför tvättstugan. Städning av bastun görs av den som använt den. Följ instruktionerna om städningen. Sanitetsartiklar fylls på av styrelsen.

 

Besiktning av bostadsrätten

Som bostadsrättshavare är man är skyldig att ge tillträde till lägenheten för besiktning av det som föreningen ansvarar för, t.ex. ventilation, värme, vatten, avlopp och spisfläkt. Detta gäller vid större ombyggnationer samt vid försäljning av bostadsrätten.

 

Bilkörning på gården

Var god beakta att bilkörning på gårdarna inte är lämpligt då gångvägarna är mycket smala och vi får våra gårdar sönderkörda. Informera besökare/leverantörer om det! I- och urlastning får ske i vändplanen vid kvartershuset under kortare tid motsvarande tio minuter. Parkeringsbot kan komma att utfärdas av parkeringsbolaget Parkster. Undantag görs vid flytt. Använd kärrorna som finns i vagnsskjulet för transport till den egna ytterdörren. Leverantörer har egna kärror! Nyckel till vägbommen vid mellangården finns i städskåpet i kvarterslokalen. 

 

Biltvätt

Vi tvättar inte våra bilar på föreningens mark, utan hänvisar till biltvätt. De renar miljöfarliga ämnen bort från vattnet innan det släpps ut igen.  

 

Bollspel på gården

Bollspel ska ske med försiktighet och med respekt för de boende i området. Barn ska få leka och ha roligt men det är de vuxna som ansvarar för att leken är ansvarsfull och att inget av varken föreningens eller de boendes egendom skadas eller går sönder.

 

Skadad eller trasig egendom som t.ex. fönster, fasad, stuprör/hängrännor eller privat egendom som utemöbler och planteringar bekostas, som vid all skadegörelse, av vårdnadshavare. 

 

Bostadsrättsinnehavarens ansvar

bostadsrättsföreningen Kaktusens ”HSB Normalstadgar 2023” anges varje bostadsrättsinnehavares ansvar under § 31. 

 

Brandfarliga ämnen

Det är inte tillåtet att förvara gasol eller fotogen i våra bostäder, vindar, förråd eller garage. Föreningen följer MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) rekommendation. 

 

Gasol

- Gasol ska endast användas och förvaras utomhus, stående och helst i brandsäkert skåp. Gasol är lättantändlig och gasoltuben kan läcka gas. Inglasade uteplatser är inte utomhus utan betraktas som inomhus. Dock kan gasolbehållare med en volym på högst 5 liter (blå campingbehållare) förvaras på inglasad uteplats. Se vidare under rubriken ”Grillning”.
- Det finns gasolkaminer med gasolflaskan inbyggd i kaminen. Vanligast används sådana i uterum, förtält till husvagn o.dyl. Vi rekommenderar att dessa inte används i våra bostäder eller inglasade uteplatser då de medför en stor risk för brand och förgiftning.


Fotogenvärmare

Fotogenvärmare kan användas inomhus om det inte finns någon annan värmekälla t.ex. vid längre avbrott på fjärrvärmen. Använd då fotogenvärmare med tippskydd. Läs instruktionerna noggrant före användning. Fotogen ska förvaras utomhus liksom gasol. Dock kan en fotogendunk på max 10 liter förvaras på inglasad uteplats om korken är väl åtskruvad.  

Spritkök

Spritkök används oftast utomhus, typ Trangiakök. Kan användas inomhus om det inte finns någon annat alternativ för matlagning t.ex. vid strömavbrott. Används med försiktighet men inte under köksfläkt, köksskåp eller i närheten av något lättantändligt

 

Brandvarnare

Bostäderna är från början utrustade med brandvarnare, men bostadsrättsinnehavaren ansvarar själv för att batterier byts och att brandvarnarna fungerar. Rekommendationen är att brandvarnare byts ut efter tio år.

 

Bredband och kabel-TV

Föreningen är ansluten till Telge Näts stadsnät och det sitter en kundnod på väggen i vardagsrummen för leverans av bredband, TV och IP-telefoni. Det är sedan upp till varje bostadsrättsinnehavare att själv välja och teckna avtal med lämplig leverantör. Läs vidare på Telge Näts hemsida om stadsnätet.

 

Brevlåda

Varje bostadsrättsinnehavare ansvarar för sin egen brevlåda. Får föreningen postboxar så ansvarar föreningen för dem. 

 

Cyklar

Cyklar skall stå i cykelrum eller i befintliga cykelställ.

 

Dörrar

Föreningen ansvarar för bostadsrättsinnehavarnas ytterdörrar och förrådsdörrar. Dock inte låsen som är ett eget ansvar för varje bostadsrättsinnehavare. Det är tillåtet att installera kodlås/elektroniskt lås på sin egen ytterdörr. 

 

El

Egen el

Bostadsrättsinnehavarna väljer och tecknar egna elavtal med energi- och nätbolag.

 

Gemensam el

För föreningens gemensamma el har avtal tecknats med Telge Energi. Den gemensamma elförbrukningen betalas av bostadsrättsinnehavarna via månadsavgiften. Detta gäller all förbrukad el i kvartershus, tvättstugan, bastun, gymmet/snickeri, gårdsbelysning, uteförråd, garage o.dyl. oavsett om man använt sig av gemensamma utrymmen eller inte.

 

Felanmälan

Felanmälan som inte är akut görs digitalt via ”Mitt HSB” på www.hsb.se/sodertalje. Inloggningen görs med BankID. Om svar inte kommit från HSB inom 24 timmar på vardagar kontaktas styrelsen på styrelsen@brfkaktusen.se. Fel beräknas vara åtgärdade inom tre arbetsdagar. Kostnader som är inom bostadsrättsinnehavarens ansvar betalas alltid av denne. Maskinerna i tvättstugan åtgärdas normalt inte under kvällar och helger.

 

Jourtid

Felanmälan som är akut på jourtid (kvällar/nätter på vardagar eller helger dygnet runt) görs via Jonssons fastighetsjour på tfn. 08-551 512 55. Det gäller då stopp i avlopp, krossat glas, vattenläckage, elfel, låsöppning o.dyl. OBS, gäller ej tvättstugan! Jourkostnaden betalas antingen av föreningen eller av medlemmen själv beroende på vilken åtgärd som görs. Kontaktuppgifter är anslagna på våra anslagstavlor i kvartershuset och på sophuset. Första timmen kostar 1250 kr exkl. moms och sedan 750 kr/timme exkl. moms. Kan åtgärden vänta till nästkommandevardag görs felanmälan digitalt via ”Mitt HSB” enligt ovan.

 

Fjärrvärme

Fjärrvärme levereras av Telge Nät. Kontakten med dem sköts av styrelsen.

 

Fonder

Yttre fond 

Det finns medel reserverade i en yttre fond enligt upprättad underhållsplan för nödvändigt underhåll av föreningens gemensamma egendomar.

 

Inre fond

Varje bostadsrättsinnehavare har en inre fond för inre underhåll i sin egen bostad. Summan finns angiven på varje bostadsrättsinnehavares avgiftsfaktura. Uttag ur inre fond görs via en blankett som ni hämtar från MittHSB och bifogar kvitto som styrker utgiften. 

 

Fåglar

Småfåglarna får matas vintertid, men inte från uteplats nära fasaden, då det drar till sig råttor och andra skadedjur. Ingen mat får läggas direkt på marken. Mata endast på öppna ytor.

 

Föreningsstämma och motioner till stämman

Till den årliga föreningsstämman mailas enligt stadgarna en kallelse ut till samtliga medlemmar med årsredovisning där resultat- och balansräkning bifogat. För dem som inte har internet delas allt ut i deras brevlådor. Denna information gör att du som medlem i detalj kan se hur föreningen sköts. Kallelse går ut på samma sätt vid extrastämma om stadgeändring eller annat. Endast en röst kan lämnas per hushåll. Om en medlem inte kan delta vid stämman kan röst lämnas via ett ombud som lämnar en undertecknad och daterad fullmakt. 

 

Valberedningen föreslår personer till förtroendeuppdrag som föreningsstämman ska tillsätta.

Förslag från medlemmarna, s.k. motioner, ska enligt stadgarna vara inlämnade till styrelsen senast den 31 mars för att kunna behandlas på föreningsstämman.

 

Försäljning av bostadsrätten

Vid försäljning av bostadsrätten skall styrelsen informeras och köparen ska vara medlem i HSB Södertälje för att bli godkänd som medlem. Köparen kan inte vara en juridisk person.

 

Tillsyn vid försäljning

I samband med försäljning görs en tillsyn av bostadsrätten/kontroll av installationer som föreningen har underhållsansvar för. Det gäller ventilation, radiatorer, vattenledningar och fasader runt balkong och uteplats.

 

Förrådsutrymmen

Alla bostadsrätter har egna uteförråd. Det är ett eget ansvar att förråden är låsta och städade. Av brandskyddsskäl får inte mopeder eller brandfarliga ämnen förvaras i förråden. Föreningen har underhålls- och reparationsansvar av förrådsutrymmena.   

 

Förverkandegrunder av bostadsrätten

Bostadsrättsföreningen har rätt att säga upp bostadsrättshavare som inte betalar sin avgift, olovligen upplåter bostaden i andra hand eller för affärsverksamhet, inte anmält ohyra etc. till styrelsen, vanvårdar bostaden eller utsätter grannar för störningar, inte lämnar tillträde till bostaden för tillsyn eller reparation, brottslighet ect. 

 

Garage

Alla bostadsrätter har egna garage med eluttag och laddboxar för elbil (se vidare under punkten laddboxar). Det är ett eget ansvarar att garagen är låsta och städade. Förvaring av en uppsättning däck är tillåten men i övrigt är garaget inget förrådsutrymme. 

Föreningen har underhålls- och reparationsansvar.   

 

Golvvärme

Elburen golvvärme får installeras, dock inte vattenburen golvvärme. 

 

Grannsamverkan

Föreningen är med i Södertälje kommuns grannsamverkan. 

 

Grillning

Föreningen har en grillplats på kvarterslokalens uteplats och på stora och lilla gården. Du håller själv med grillkol och att lämna grillarna i snyggt skick efter dig. Visa hänsyn och tänk på brandfaran. Tänk på hur du placerar din grill så att grillningen inte stör dina grannar.

Inglasade uteplatser räknas som inomhus och när rutorna är stängda får inte grillning ske där. Detsamma gäller för grillning med gasolgrill. Se vidare under rubriken ”Brandfarliga ämnen”.

 

Gym och pingisrum

Föreningen har ett gym och ett pingisrum i skyddsrummet som är till för medlemmarna. För att få tillgång till gymmet så meddelas styrelsen (styrelsen@brfkaktusen.se) för att få den egna ”taggen” registrerad till gymmet. Städning görs av var och en som nyttjar lokalerna. Följ instruktionerna i städlistan. Sanitetsartiklar fylls på av styrelsen. Gymmet får nyttjas av boende i föreningen från 15 år och uppåt. Barn under 15 år gymmar i målsmans sällskap. 

 

Gårds- och trivseldagar

Utomhus gör vi en gemensam insats vår och höst under gårds- och trivseldagarna. En lista sätts upp i kvartershuset över vad som behöver städas, lagas eller bara skötas om. Men framför allt minglar vi med våra grannar och har en trevlig dag!

 

Handikapparkering

Det finns en handikapparkering vid kvartershuset. Den får endast användas med handikapptillstånd. Parkeringsbot kan komma att utfärdas av parkeringsbolaget Parkster. 

 

Hemförsäkring och bostadsrättstillägg

I föreningens fastighetsförsäkring i Folksam ingår bostadsrättstillägg för samtliga medlemmar. Medlemmarna behöver därför inte teckna något eget bostadsrättstillägg, men alla ska ha en egen hemförsäkring.

 

HSB

HSB är en kooperativ organisation som ägs av sina medlemmar. Läsa mer på www.hsb.se.

 

Husdjur

Hundar eller andra husdjur skall hållas kopplade och får inte rastas inom föreningens område. Har du utekatt gör du ditt bästa för att hålla efter den i rabatter och sandlådor.

 

Hjärtstartare

I kvarterslokalens hall finns en hjärtstartare. Följ instruktionen som finns i den vid användning. Meddela styrelsen om den använts. 

 

Inglasning av uteplatser

Inglasning av uteplatser som är upp till 15 kvm kräver i första hand ett skriftligt tillstånd från styrelsen och sedan en bygganmälan enligt Attefallsreglerna till kommunen. Är uteplatsen över 15 kvm ska ansökan om bygglov göra enligt plan- och bygglagen. Oberoende av lägenhetens storlek eftersträvar vi samma profil på husen. Kravet från föreningen är en skiss på utbyggnad och att eftersträva mått på utbyggnad hålls till 2850 mm från yttervägg på hus till yttervägg på inglasad uteplats.