T-Ö

Trädgårdsskötsel

Gemensamt  

Medlemmarna har ett gemensamt ansvar för trädgårdsskötseln. Information har anslagits på anslagstavlorna om vilka ansvarsområden som varje huslänga har gällande skötseln av grönytor och rabatter. Gräsmattorna ska klippas regelbundet och planteringar och buskar ansas. En lista om behov av åtgärder upprättas även till varje gårds- och trivseldag. 

 

Egna

Bostadsrättsinnehavare får disponera marken i direkt anslutning till bostaden under förutsättning att man håller snyggt och sköter om marken. Detta innebär att man klipper och underhåller häckar, ansar träd och buskar, rensar rabatter, plockar bort skräp, underhåller och målar egna byggnationer med beaktande av föreningens nyansregler, underhåller trallgolv och stensättning etc. 

 

Därutöver gäller att samtliga önskemål om aktiviteter/byggnationer på marken såsom; trallgolv, häckplanteringar, buske- och trädplanteringar, anläggande av blomrabatter, stensättning, staket, stängsel, markiser etc. alltid ska godkännas i förväg av styrelsen. Detta sker genom att en beskrivning av vad man vill göra med bifogad skiss/ritning lämnas till styrelsen. De närmsta grannarna ska även ha fått möjligt att yttra sig. Beslut tas sedan på kommande styrelsemöte. Eventuellt besöker representant för styrelsen den boende för kompletterande information. Utdrag ur det undertecknade protokollet med beslutet; avslag, godkännande eller godkännande med vissa förbehåll lämnas till bostadsrättsinnehavaren. 

 

Vid enklare ärenden kan boende få ett muntligt besked i avvaktan på det formella styrelsebeslutet. Byggnationer som inkräktar på snöröjning, utryckningsfordon, föreningens underhållsmöjligheter/ansvar, kvarterets gemensamma ytor, lekplatser eller dylikt godkännes inte. Har inte dessa instruktioner följts kan bostadsrättsinnehavaren anmodas att riva ny byggnation eller ta bort planteringar. 

 

Tvättstugan

I kvartershuset finns en tvättstuga med tre tvättmaskiner, en torktumlare, en mangel och två torkskåp. Utanför tvättstugan finns en bokningstavla för bokning med egen bokningscylinder. Har inte tvättiden påbörjats inom 30 minuter, är det fritt för någon annan att ta tvättiden. Tvättstugorna får endast användas av föreningens medlemmar och skall städas efter avslutad tvätt. Följ instruktionerna i städlistorna. Släng inte tomma tvättmedlesförpackningar, sköljmedel o.dyl. i tvättstugan. Det finns inte plats för dem. Slängs i sophuset! 

 

Felanmälan görs enligt instruktionen under rubriken ”Felanmälan”, om fel uppstått på tvättmaskiner eller annan utrustning. Maskinerna lagas INTE helger och kvällar.

 

Tomtgränsen

Tomtgränsen vid Västergård 1:1 fram till kommunens mark ska hållas. Ingenting får byggas eller ställas permanent på kommunens mark. Gäller även anläggning av gräsmattor och blomrabatter. Överträdelse polisanmäls av kommunen. 

 

Underhållsplan

Styrelsen har en underhållsplan som uppdateras varje år efter en inventering. Medel avsätts därefter årligen för framtida underhåll av fastigheten. Föreningsstämman beslutar om avsättningens storlek utifrån framtida behovet av underhåll.

 

Uteplatser

Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för sin entré fram till gångväg såsom trätrall eller plattsättning. Staket, insynsskydd/vindskydd får sättas upp och ansvaret för dem ligger då på bostadsrättsinnehavaren. Kontakta styrelsen om du är osäker på utformning och färgval.

Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för ursprungsutförandet av sin balkongen/altan. Om balkongen/altanen har byggts ut ansvara bostadsrättsinnehaven för utbyggnaden. Det gäller även staket, insynsskydd/vindskydd/inglasade balkonger etc. Boverkets regelverk ska alltid följas vid nybygge eller ombyggnationer. Ett altanbygge får inte påbörjas innan ett beslut fattats av styrelsen om att det är godkänt. Lämna därför in dina ansökningar i god tid. Ansökan om bygglov ska göras beroende på storlek, höjd från marken, inglasning eller avstånd till tomtgräns och dylikt. Ordningen är:

·       Ansökan lämnas till styrelsen med en bifogad ritning som anger altanens mått dvs. längd, bredd och höjd samt ett skriftligt godkännande från de närmsta grannarna

·       Ansökan om bygglov görs till Södertälje kommun utifrån Boverkets regelverk https://boverket.se/sv/byggande/

·       Styrelsen gör ett hembesök och diskuterar bygget

·       Styrelsen fattar beslut om altanbygget på ett ordinarie styrelsemöte

·       Styrelsen lämnar ett skriftligt godkännande eller avslag med begäran om rättelse i ritningen eller annat

 

Skador som uppstår på grund av egna utbyggnader/ombyggnader av uteplatser bekostas av bostadsrättshavaren själv.

 

Traditionella ljusslingor får sättas upp vid jul. För allas trevnad är det viktigt att undvika starkt sken, pulserande och blinkande ljus i olika färger som kan uppfattas störande av grannarna.

 

Vatten och avlopp

Kontroll av vattenledningar och avlopp skall ske regelbundet av bostadsrättsinnehavarna för att undvika läckage, liksom rensning av avlopp. Läckageskydd i plast rekommenderas under diskmaskin, kyl och frys. Vattenskador anmäls omedelbart till styrelsen. 

 

Ventilation

Våra hus är utrustade med frånluftsventilation, så kallad F-ventilation. Det finns en central fläkt för varje hus som suger ut luften från kök och våtutrymmen på taket via köksfläktarna. Tilluften förs in i lägenheterna via ventiler i fönstren. Se vidare under rubriken ”Köksfläkt”.

 

Årsavgift

I årsavgiften ingår kostnaderna för värme, kall- och varmvatten och avlopp för bostadsrätter och gemensamma lokaler, samt tjänster som sophämtning, underhåll, skötsel och renoveringar. Tänk på att hålla nere förbrukningen eftersom den påverkar den slutgiltiga årsavgiften i föreningen. Vi äger denna förening tillsammans. Övriga frågor eller oklarheter besvaras av styrelsen via styrelsen@brfkaktusen.se.

 

Övriga frågor

Övriga frågor eller oklarheter besvaras av styrelsen via styrelsen@brfkaktusen.se.