1. Vad är en bostadsrättsförening?
Bostadsrättsförening Aftonvägen, där vi alla bostadsrättsinnehavare i Aftonvägen är medlemmar, äger föreningens fastigheter inklusive alla övriga utrymmen. Den enskilde bostadsrättsinnehavaren har för sin del en bostadsrätt i föreningen, d.v.s rätten att bo i en viss lägenhet. Denna person "äger" alltså ej lägenheten, utan det gör föreningen.
2. Vem äger bostadsrättsföreningen?
En bostadsrättsförening ägs gemensamt av dess medlemmar. En missuppfattning som ibland råder är att "någon annan" (t.ex. HSB) äger föreningen. Så är det inte utan det är vi medlemmar i Brf Aftonvägen som äger föreningen gemensamt och ansvarar för att den fungerar.
3. Betalar vi inte hyra?
Eftersom du inte "hyr" din lägenhet i en bostadsrättsförening betalar du heller inte någon "hyra". Du betalar istället en "årsavgift", vilket oftast benämns som "månadsavgift", vilket är till för att täcka de gemensamma kostnader föreningen har.
På samma grund är du heller ingen hyresgäst utan du är medlem och innehar en bostadsrätt och äger föreningen ihop med övriga medlemmar.
4. Du betalar vad det kostar...
Som medlem har du inte bara del i bostadsrättsföreningens tillgångar utan även utgifter och skulder. Alla i föreningen måste därför ta sitt ansvar. Du har ett särskilt ansvar för din lägenhet men du har också ansvar för fastigheten som sådan och kringmiljön.
Vi kan själv påverka kostnaderna genom att vara noggrann och sparsam med sophantering, el, värme, vatten etc
Vi har även gemensamt ansvar att vårda och sköta området, hålla rent och snyggt och följa våra gemensamt antagna regler.
5. Underhåll, vem ansvarar för vad?
En av skillnaderna som är speciella för en bostadsrätt i förhållande till andra boendeformer är att bostadsrättsföreningen och bostadsrättsinnehavaren delar på ansvaret.
Dvs. med nyttjanderätten till lägenheten har du både rättigheter och skyldigheter. Skyldigheterna handlar om att vårda och sköta om. Rättigheterna handlar om att själv få göra vissa förändringar i lägenheten. Ansvarsfördelningen mellan dig och föreningen är reglerad i stadgarna och Bostadsrättslagen.
För detaljerade uppgifter och förteckning över ansvarsfördelningen, se i HSB:s informationsbroschyr "Vem ska underhålla bostadsrätten?"
Ansvaret är bostadsrättsinnehavarens vid förändring/ombyggnad i bostaden, som omfattar enligt stadgarna alla yttre och inre förändringar, ombyggnader eller tillbyggnader, detta oavsett om de utförts av den boende själv eller av någon tidigare innehavare. Ansvaret överförs alltid till den nya innehavaren vid överlåtelse.
För alla förändringar gäller även att bostadsrättsinnehavaren ansvarar för eventuella skador på fastigheten i samband med byggnationen eller till följd av felaktigt utfört arbete och/eller bristande underhåll och skötsel av ändringen.
6. Varför får jag inte bara bygga?
För att alla förteckningar av bostäderna ska vara aktuell måste boende alltid informera styrelsen om alla förändring som ska göras oberoende av om det är ”avsevärda förändringar” som kräver styrelsen godkännande eller mindre förändringar t ex isolering av förrådet.
Ansökan om tillstånd från styrelsen för en ombyggnad skall göras skriftligt. Du skall lämna in en beskrivning och en ritning över vad du vill göra till styrelsen, och du skall bifoga grannarnas godkännande om det är en yttre förändring. Din ansökan kommer att behandlas på nästa styrelsemöte.
För en del förändringar krävs förutom styrelsens godkännande även utlåtande /godkännande från byggnadsnämnden i kommunen (bygglov). Det gäller t ex ingrepp i bärande vägg och de flesta yttre förändringar.
När du har fått styrelsens godkännande och vid behov bygglov från kommunen kan du sätta igång arbetet. Allt arbete måste givetvis utföras på ett fackmannamässigt sätt. När arbetet är slutfört skall du bekräfta att det har utförts på det sätt du har beskrivit i din ansökan.