Älgen info A-Ö

Andrahandsuthyrning

Regler vid andrahandsuthyrning:
Vid uthyrning av lägenheten i andra hand krävs tillstånd från styrelsen.


Förutsättningar för tillstånd
Bostadsrättsinnehavaren ska ha beaktningsvärda skäl för upplåtelsen. Några exempel är sjukdom (långtidsvård på sjukhus eller inom äldreomsorgen), vård av anhörig, studier eller (tillfälligt) arbete på annan ort, fängelsevistelse eller tillfällig utlandstjänstgöring. Det kan också vara när man är sambo på prov och flyttar till sambons bostad under en tid i början av samboförhållandet.


Befogad anledning att vägra
Föreningen kan ha befogad anledning att vägra samtycke till andrahandsuthyrningen om andrahandshyresgästen inte är skötsam eller när uthyrningen blir långvarig. Man kan säga att ju längre tid bostadsrättshavaren avser att inte nyttja lägenheten, desto svagare blir normalt motiven för att andrahandsuthyrningen ska tillåtas.


Hur lång tid får lägenheten hyras ut?
I mindre föreningar kan det ofta finnas skäl att sätta en något snävare tidsgräns än i större föreningar. Ansökan ska högst omfatta 6 månader. Vid en förlängning av en andrahandsuthyrning kan det krävas starkare skäl för godkännande än vid den första ansökan. Totalt ska andrahandsuthyrningen inte omfatta mer än 6 månader + en eventuell förlängning med 6 månader.


Otillåten andrahandsuthyrning
Vid otillåten andrahandsuthyrning kan styrelsen förklara bostadsrätten förverkad och säga upp bostadsrättshavaren för avflyttning

Bredband

Föreningen har ett avtal med Telenor vad gäller bredband och telefoni. Gruppanslutningsavtalet är inlagt som en kostnad i föreningens driftbudget, vilket innebär att du som kund hos Telenor inte betalar någon abonnemangsavgift för bredband/telefoni utan endast samtalskostnaden för telefoni.

För tillgång till bredbandet och telefonin behövs en dosa och kablar. För anslutning kontakta Telenor på telefon 020-222 222. Telenor tar ut en startavgit (engångsavgift).

OBS! Glöm inte att hänvisa till gruppavtalet för HSB bostadsrättsförening Älgen.

Friskvårdsrum/Gym

På Centralgatan 24 finns ett friskvårdsrum/gym som helrenoverades under april 2018. Där finns bl a multigym, löpband, motionscykel, skivstång m m. Friskvårdsrummet är tillgängligt för samtliga boende i föreningen.

Förråd

Till varje lägenhet hör två stycken källarförråd, uppmärkta med respektive lägenhetsnummer. Dessutom finns i varje hus ett särskilt utrymme avsett för cyklar och barnvagnar. I föreningen finns ytterligare några utrymmen som kan hyras som extra förråd, vid behov av sådant kontakta någon i styrelsen.

Gårdarna

Vår trädgård sköts av Liljehammar Entreprenad, som krattar, klipper, planterar och rensar i våra rabatter samt även sköter vinterrenhållningen.

Bakom Skolgatan 2 och uppe på berget vid Centralgatan 24 finns fina uteplatser med grill och sittgrupper. Samliga ytor inom föreningen kan disponeras av alla medlemmar i föreningen.

Hobbyrum

I samtliga hus finns hobbyrum att tillgå för smärre renoveringar och målningsarbeten. Hobbyrummen är endast till för eget privat hobbyarbete.Tänk på att inte borra eller utföra andra störande arbeten tidiga morgnar eller sena kvällar samt att städa upp och kassera soporna efter användandet.

Kabel-TV

Föreningen har idag ett avtal tecknat med Tele2 (före detta ComHem), vilket innebär att alla har fri tillgång till Tele2:s basutbud.

För tillgång till Tele2:s övriga utbud kontakta kundservice på telefon 90222 eller gå in på tele2.se.

Köksfläkt och ventilation

Endast köksfläkt med kolfilter får användas.

Fläkt får inte anslutas till fastighetens ventilationskanal, då det stör balansen i ventilationssystemet och medför att dina grannar får försämrad ventilation och i värsta fall även får in ditt matos i lägenheten.

Parkering

Inom föreningen finns 44 parkeringar, varav 4 med laddstolpar för elbilar.

Regler för boendeparkering:

P-platsen kan endast användas för inregistrerad bil (egen eller förmånsbil) och motorcykel.

Eget kontrakt, skilt från bostaden, upprättas för P-plats

På grund av att inte avgaser ska gå in i bostäderna får bilen endast parkeras med motorn vänd mot huset vid Skolgatan 2.och Centralgatan 18.

Uthyrning av parkeringsplats till andrahandshyresgäst kan endast i undantagsfall beviljas och då för 6 månader i taget. Om det finns bostadsrättsinnehavare som står i kö för parkeringsplats, beviljas ingen andrahandsuthyrning.

Ansökan om parkeringsplats skall göras till Kevin Liljehammar tel: 0761849585. 

Regler för besöksparkering:

Besökare får endast parkera på platser märkta med P-skylt för besökande. Parkeringstiden är max  24 timmar

  • Besöksparkeringarna får ej användas av bostadsrättsinnehavare.

  • Parkering som sker utanför markerad parkeringsplats kan komma att bötfällas

  • Besökare som står på besöksparkering ska använda parkeringstillstånd utfärdade av P-Service.

Restavfall och återvinning

I januari 2017 stängdes och låstes alla sopnedkast. Nya sopbehållare installerades på Centralgatan 24 och samtidigt inredde vi den nya miljöstugan bakom Skolgatan 2 med kärl för restavfall samt matavfallssortering. I miljöstugan finns nu också kärl för all slags återvinning såsom tidningar, glas, plast, papper, batterier, glödlampor och elskrot. Då föreningen också inlett matavfallssortering ska sådant avfall lägges i speciella påsar från SRV. Hyllor finns uppsatta i källarna i varje hus, där det alltid kommer att finnas påsar att hämta för hushållens behov för denna återvinning.   

Passersystem med porttelefon

Föreningen har installerat ett nyckellöst passersystem i samtliga portar med tillhörande porttelefon. Inpassering sker med numrerad nyckelbricka som hålls upp framför knappsatsen på porttelefonen. Extra nyckelbricka kan vid behov beställas från Ingalill Bååth, telefon 070-8578493.

Porttelefonen kan kopplas till antingen fast telefon eller mobiltelefon. Då samtal kommer in från porttelefonen, kan man välja att släppa in genom att trycka på 5:an på telefonen eller avvisa besöket genom att trycka på 0:an, då förblir porten låst.

Städdagar

Styrelsen anordnar "städdagar" två gånger per år, en på våren och en på hösten. På städdagarna tar vi tag i det som för tillfället behöver åtgärdas i föreningen och som vi klarar av att göra själva. Dagarna avslutas med korvgrillning och kaffe, för det mesta i vackert väder. Det arbete vi gör själva i föreningen hjälper till att hålla ner våra månadskostnader och dessutom har vi trevligt tillsammans.

Tvättstugor

Det finns tvättstugor och torkrum i tre av våra fyra hus, Skolgatan 2, Centralgatan 18 och Centralgatan 24. Boende i föreningen kan boka valfri tvättstuga.
En maskin för grovtvätt finns installerad i tvättstugan Skolgatan 2.

Bokning sker via bokningstavla utanför respektive tvättstuga eller via internet. Tillgång till tvättstugan under den bokade tiden sker med hushållets inpasseringsbrickor.

Har tvättstugan inte tagits i bruk 60 minuter efter bokad periods början avbokas tiden och kan sedan bokas av annan boende.

Regler vid användandet av tvättstugorna:

•Föreningen ansvarar ej för personskador och förstörd eller försvunnen tvätt.
•Tvättstugorna är endast avsedda för hushållstvätt från föreningens befintliga hushåll.
•Utför allt tvättarbete i en följd. Torkrummet skall vara utrymt 30 minuter efter periodens slut.
•Rengör tvättstuga och maskiner efter användning.
•Lämna alltid tvättstuga och maskiner i det skick som Du vill återse dem.
•Färgning av textilier är absolut förbjudet. BH med byglar skall tvättas för hand eller i tvättpåse.


Nedanstående tvättider gäller alla tvättstugor
•måndag - söndag 07.00 - 10.30
•måndag - söndag 10.30 - 14.00
•måndag - söndag 14.00 - 17.30
•måndag - söndag 17.30 - 21.00


Fel på maskinerna:
•Anmäl detta omgående till någon i styrelsen.