Bygganmälan skall alltid göras till styrelsen vid förändringar och större renoveringar av lägenheten. Formulär för detta finns längre ner på sidan, inga arbeten får påbörjans förens styrelsen godkänt.
Grannar ska informeras via anslag i portar senast en vecka i förväg vid renovering. Respektera föreningens ordningsregler för att minska olägenheten för dina grannar.
Inget arbete får pågå mellan 19 - 07, gäller alla dagar i veckan.
Det är ert ansvar att säkerställa er byggare innehar erfordeliga behörigheter för att utföra arbete samt att man följer bestämmelser. Styrelsen förbehåller sig rätten att kontrollera för att säkerställa entreprenören har rätt behörigheter.
Det är inte tillåtet för entreprenörer som ej är anlitade av föreningen att parkera på innegården, endast i och urlastning är tillåten, parkering hänvisas till föreningens gästparkeringar.
Eventuella big-bag säckar för rivningsmassor ska placeras minst 5 m från husfasad (brandkrav). Föranmäl till styrelsen och märk säckar med namn, tel- och lägenhetsnummer. Bortforsling av säckar ska ske inom en vecka.
Ändringar i bärande konstruktioner får under inga omständigheter göras.
Länkar nedan:
Man får inte under några omständigheter koppla ur eller byta TV-uttag under pågående renovering, detta då alla lägenheter ligger seriekopplade och ett urkopplat uttag innebär avbrott för din granne. Vid avbrott kommer Tele2 skickas ut och samtliga kostnader kommer faktureras vidare den boende. Datauttag skall lämnas intakta då detta är föreningens egendom, vid avflyttning kan du som avflyttande boende bli ersättningsskyldig om det saknas i lägenheten.
Vid renovering av kök ska eventuell ny spiskåpa injusteras. Spiskåpa ska ha grundflöde på ca 10 liter/min och max forcering 30 liter/min. Vid installation av motordriven fläkt måste den vara fristående och får absolut inte anslutas till centralventilationen och bör ha ett kolfilter som byts ut regelbundet..
Fuktmätaren under diskbänken är föreningens egendom och måste återmonteras med den ena fuktregistreraren under diskmaskinen och den andra under rörkopplingarna vid golv.
Vid renovering av våtutrymme, anlita endast entreprenör med våtrumsbehörighet och begär våtrumsintyg. Skicka en kopia av våtrumsintyget till föreningens styrelse när renoveringen är klar.
Vattenavstängning skall alltid aviseras senast 2 dagar innan med datum samt tidsintervall för avstängningen.
Byte av golvbrunn bekostas av föreningen och VVS-resurs AB ska anlitas för detta arbete. Kontaktuppgifter: VVS Resurs AB, Håkan Karlsson 08-607 2210 / 070 9503352 e-mail: hakan@vvs-resurs.se
Om du önskar en flytt av golvbrunnen bekostar du denna flytt själv. Till exempel om du vill byta plats på toalett, handfat, dusch etc.
Enligt lagen måste omdragning av elledningar utföras av en behörig elektriker. Gränsen för vad en bostadsrättsinnehavare själv får göra går vid 'elstigare', det vill säga ledningar som betjänar fler än den egna lägenheten. I praktiken innebär detta att gränsen går vid säkringsskåpet.
Säkringsskåpet och byte av säkringar i lägenheten är bostadsrättsinnehavarens ansvar.
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar även för elledningar, eluttag, strömbrytare, jordfelsbrytare samt fasta armaturer inom den egna lägenheten.
Om du tänker glasa in dinbalkong måste du ha bygglov samt skicka in en bygganmälan till styrelsen.
Kommunen kräver bygglov för inglasning av balkonger. Närmare uppgifter om bygglov finns på kommunens hemsida: https://www.botkyrka.se/boende-och-narmiljo/bygglov-och-tillstand
Bygglovet får sökas och bekostas av var och en som vill skaffa inglasad balkong. Föreningen medverkar inte i den processen.