Ta alltid kontakt med föreningens förvaltare innan du påbörjar en renovering, dels får föreningen då reda på att du renoverar, dels får du bra information om vad som gäller i din bostadsrätt. Det är stadgarna som reglerar vilka delar av din bostadsrätt som du har underhållsansvaret för, och vilka delar som föreningen ansvarar för.
Fastigheternas luftflöde regleras genom ett FTX system. Detta system störs ut när tryckande köksfläktar ansluts till frånluftskanalerna vilket leder till sämre luftflöde och matos hos din grannar. Endast fläktkåpa eller kolfilterfläkt, bortkopplad från frånluftskanalen, får användas i köket. Kontakta förvaltaren vid osäkerhet.
Frånluftsdonet i detta rum är reglerat utifrån ett uppmätt flöde i samband med OVK, ändra inte på det!
Många väljer att ta bort radiatorn i badrummet och bygga igen rören med en låda. Detta leder ofta till en vattenskada eftersom varmt vatten fortfarande flödar genom rören, detta bildar kondens på utsidan som till slut leder till sönderrostade rör som läcker. Det är dessutom svårt att upptäcka innan skadan är skedd. Om du plockar bort radiatorn i ditt badrum, tänk på att inte bygga för rören utan lämna dom fritt synliga. Tänk också på att radiatorn måste ersättas med en annan form av värmekälla, till exempel handdukstork eller golvvärme.
Frånluftsdonet i detta rum är reglerat utifrån ett uppmätt flöde i samband med OVK, ändra inte på det!
När fastigheterna byggdes gjöts rören till radiatorerna in i ytterväggarna. Många vattenskador har skett på grund av att boende spikar eller skruvar fast socklar mot ytterväggen och träffar ett radiatorrör som börjar läcka. Limma alltid socklar mot vägg, använd aldrig mekanisk infästning som skruv eller spik.
Innan du påbörjar en åtgärd ska du söka tillstånd hos föreningen och skriva på ett avtal. Du behöver också söka bygglov för åtgärden, där föreningens tillstånd är en del av kraven för att ansökan ska godkännas.
Tänk på att uteplatserna inte är byggda för att användas som isolerade uterum. Föreningen lämnar därför inga garantier att inglasade uteplatser är helt vädertäta, läckage kan förekomma på grund av konstruktionens uppbyggnad. Det är inte tillåtet att isolera inglasade uteplatser!