Som bostadsrättsinnehavare (BRH) har du en andel i föreningen samt beslutanderätt över föreningens verksamhet. Bostadsrättsföreningen (BRF) äger ensamt huset, men varje andelsägare har en dispositionsrätt för sin lägenhet.
Bostadsrättsinnehavaren betalar varje månad en avgift för lägenheten som baseras på föreningens ekonomiska situation samt den andel bostaden har av den totala kostnaden hos föreningen.
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar själv för underhållet i sin lägenhet medan bostadsrättsföreningen ansvarar för underhållet av byggnadens inre och yttre områden.
Bostadsrättsinnehavarens ansvar omfattar nästan allt som finns i lägenheten, såsom tapeter, golv, mikro, kylskåp, spis, diskmaskin VC-stol, kranar dusch och vattenrör. Även lås och nycklar, samt elektriska kablage i väggarna, el-central och kontakter är Bostadsrättshavarens ansvar.
Silverfiskar och vattenskador bör meddelas till föreningen då sådant kan påverka de övriga områdena i fastigheten.
Som bostadsrättsinnehavare har du rätt att utforma din lägenhet efter ditt eget tyckande. Du kan till exempel byta köksskåp, slipa golven, lägga in heltäckningsmattor och sätta in persienner utan något särskilt tillstånd. Ska du däremot förändra bostaden i sådan utsträckning att det kan påverka husets stabilitet eller grannar så behöver du få styrelsen godkännande. Exempel på sådana renoveringar är inglasning av balkong, riva ner en vägg i lägenheten eller installera nya dörrar.
Om lägenheten förändras så att räddningstjänsten inte har aktuella ritningar måste du meddela detta till styrelsen.
Det finns vissa omständigheter som kan innebära att bostadsrättsinnehavaren förlorar sin nyttjanderätt till bostaden. Sådana omständigheter kan vara om månadsavgiften inte betalas i tid, om bostaden hyrs ut i andra hand utan tillstånd från styrelsen, om bostaden vanvårdas eller om bostadsrättsinnehavaren bedriver brottslig verksamhet i sin bostad.
● Ansvarar för att föreningens organisation, ekonomi och andra angelägenheter sköts på ett så bra sätt som möjligt. Att upprätta och följa en underhållsplan för huset.
● Beslutar om årsavgiftens storlek.
● Fastställer hyrorna för garage, parkeringsplatser och andra utrymmen som hyrs ut.
● Sköter om aktuella angelägenheter som rör föreningen, t.ex. samfälligheterna för Trångsundstorget.
● Väljer styrelse, revisorer och valberedning.
● Eventuella ändringar av stadgar måste också beslutas vid föreningsstämman.
● Tar ställning till styrelsens förvaltning och godkänner förvaltningen genom att besluta om ansvarsfrihet eller, om förvaltningen inte kan godkännas, avsätter styrelsen.
Föreningen har ett garage i husets källarplan med 28 st platser. Det brukar vanligtvis vara en kötid på cirka 1-3 år för att få en plats.
Föreningen har också ett antal parkeringsplatser som vi kan hyra av Huge. Föreningen har 36 platser i Huges-parkeringskö närmast Trångsundstorget.