Brandskyddsansvaret delas upp för att förenkla och för att mer effektivt kunna arbeta med brandskyddsfrågor. För vår fastighet ansvarar bostadsrättsföreningen för byggnaden och dess allmänna utrymmen. Bostadsrättsinnehavaren svarar för att respektive lägenhet används på ett ansvarsfullt sett.
En brand kan växa oerhört fort. Eftersom bränder är ljudlösa i början kan det vara svårt att upptäcka dem i tid. Därför ska det finnas minst en uppsatt och fungerande brandvarnare i varje lägenhet - en bra livförsäkring som inte kostar mer än en hundralapp. Är lägenheten större än 60 m2 bör du ha flera brandvarnare. Tänk på att ljudet måste höras ordentligt, till exempel bakom stängda sovrumsdörrar. Prova brandvarnaren en gång i månaden och när du har varit bortrest. Ta för vana att byta batteri en gång om året. Brandvarnare åldras. Därför behöver de bytas ut ungefär vart tionde år.
Källa: MSB
Enligt HSB Brf Husbondens stadgar är det Du som bostadsrättsinnehavare som ansvarar att ha tillräckligt med fungerande brandvarnare i lägenheten. Prova en gång i månaden!
Trapphus, entréer och allmänna utrymmen skall hållas fria från brännbara och skrymmande föremål, såsom dörrmatta, barnvagn och lösa föremål. Vid osäkerhet kontakta styrelsen för råd. Detta gäller även din balkong eller uteplats där brännbart material som kartonger, plastpåsar och övrigt avfall inte får förvaras!
Fastighetens alla dörrar skall hållas stängda. Dörrarna markerar fastighetens brandceller och är tänkta att begränsa/fördröja rökspridning i händelse av brand. Det är endast tillåtet att högst temporärt ställa upp en dörr vid exempelvis flyttning.
Brandfarliga vätskor får endast förvaras enligt följande:
Vindsförråd och källarförråd: Ingen förvaring.
Garage: Max 5 liter brandfarlig vätska får förvaras i godkänd bensindunk i bilen.
Lägenhet/inglasad balkong: Sprayburkar, gasolflaskor som innehåller max 5 liter (blå campingflaska).
Öppen balkong: Gasolflaskor av högst P11-storlek.
Grillning får ske enligt brandskyddsregler! Hänsyn till grannarna avseende grillrök måste respekteras.
Utrusta bostadsrätten med en 6 kg brandsläckare och brandfilt samt låt alla hushållets medlemmar få veta var utrustningen finns och hur den fungerar.
Vi bor i ett högt hus, är det då säkert att bo på 13 våningen. Självklart! Enligt Boverkets byggregler ska hus över 8 våningar ha så kallade brandsäkra trapphus. Orsaken är att Räddningstjänsten maskinstegar når 8 våningar och att det då ska vara lika tryggt att bo högre upp i huset. Därför är det väldigt viktigt att dörrar till trapphus hålls stängda!
Andra brandtekniska installationer som krävs är till exempel stigarledning som hjälper räddningstjänsten att snabbt och utan för stora tryckförluster få upp vatten till de övre våningarna. Denna ser man i vårt trapphus och det är ytterst viktigt att inga lösa föremål ställs i trapphus, entré eller hall då detta kan hindra brandkåren i sin räddningsinsatts, men även utrymmningsmöjligheter.
Vår fastighets brandskydd kontrolleras löpande enligt separat kontrollplan utarbetad tillsammans med Presto Brandsäkerhet AB. I denna kontroll ingår bland annat provtryckning av stigarledning, samt kontroll av spridningsrisk, genom bl.a. hissschakt.