Information från A till Ö

På den här sidan kan du hitta information om vad som gäller i bostadsrättsföreningen Hsb Metkroken.

A 

Andrahandsuthyrning

En bostadsrätt upplåts med syfte att bostadsrättshavaren själv ska bo permanent i lägenheten. Ibland kan det uppstå situationer när man inte kan bo i lägenheten under en period, t ex vid studier eller arbete på annan ort. Generellt är föreningen restriktiv med andrahandsuthyrningar. Anledningen är att andrahandshyresgäster sällan har samma känsla för det gemensamma arbetet inom föreningen. Utifrån bostadsrättslagen och föreningens stadgar måste styrelsen i varje enskilt fall bedöma andrahandsuthyrningen. Styrelsen beviljar en andrahandsuthyrning maximalt sex (6) månader i taget. Eventuellt avslag kan överklagas till hyresnämnden. Ansök skriftligen till styrelsen om att få hyra ut lägenheten i andra hand.
Se HSB´s hemsida vad som gäller för att hyra ut din bostad: Andrahandsuthyrning
Om du hyr ut lägenheten utan styrelsens medgivande riskerar du att bli av med nyttjanderätten. Se föreningens stadgar om "olovlig andrahandsuthyrning"

B

 

Bastu

Bastun som ligger i samma byggnad som tvättstugorna bokas via samma system som tvättstugorna. Bastun är för närvarande avstängd i väntan på renovering!

Bilar och parkeringar

Bilar hänvisas till ordinarie parkeringsplatser. Intill bostaden är det enbart tillåtet att stanna för i- och urlastning. Undantaget är vid in- och utflyttningar. Även sådan körning skall göras restriktivt. Vid dessa tillfällen skall farten hållas extremt låg, oavsett tid på dygnet. Observera att inom området gäller max 20km/h.
Det är heller inte tillåtet att tvätta bilen inom området.
I avgiften för bostadsrätten ingår en P-plats utan avgift. P-platserna är uppmärkta med respektive lägenhetsnummer. Dessa skyltar får absolut inte flyttas eller ändras.
Det finns ett mindre antal extra parkeringsplatser för uthyrning till medlemmar, en separat kölista finns för dessa platser - kontakta styrelsen via mejl: metkrokeniosmo@gmail.com

Bollspel

Bollspel på våra gårdar och parkeringsplatser, kan förorsaka skada på hus och gemensam egendom och är därför förbjudet. Fotbollsplaner finns på olika ställen i närområdet.

Brandskydd

Under 2011 utrustades samtliga fastigheter med brandsläckare, en 6-kilos pulversläckare. Brandsläckarna tillhör fastigheten och får inte avlägsnas. Vid en eventuell försäljning av bostadsrätten så ska alltså brandsläckaren lämnas kvar. Tänk också på att det är bra att vända upp-och-ner på brandsläckaren någon gång då och då för att undvika att pulvret "packar ihop sig".

I gemensamma utrymmen som föreningslokalen, tvättstugorna och redskapsbodarna finns också brandsläckare. Föreningen har ett samarbetsavtal med Täby Brandskyddsteknik för översyn av hela vårt brandskydd.

D

 

Disk- och tvättmaskiner

Du ansvarar själv för disk- och tvättmaskiner i bostaden, både vad gäller installation och underhåll av maskinerna. Du ansvarar också för skador som kan uppkomma i fastigheten vid läckage eller översvämning.
Föreningen har en fastighetsförsäkring  och där ingår ett så kallat Bostadsrättstillägg som utgör en grundtrygghet för oss alla. Det är viktigt att du själv tecknar en hemförsäkring för dina personliga tillhörigheter.

 

E

 

El-säkringar

Samtliga lägenheter är utrustade med automatsäkringar. Om dessa överbelastas löser automatsäkringen ut och ställer sig i ett sk mellanläge. För att återställa säkringen måste den föras nedåt till (0) innan den återkopplas.
Huvudsäkringar och el-mätare till din lägenhet finns på följande husgavlar: Björnclous väg 8, 9, 10,  18, 32, 33, 44, 49, 58 samt Skyttes väg 6, 20 och 22.

 

F

 

Felanmälan

Upptäcker du skador eller brister inom föreningen, i din lägenhet eller i gemensamma lokaler eller områden, anmäl detta omedelbart till HSB Kundtjänst, 08-608 68 00 så att skadan inte förvärras. 

Färger

De färger som vi använder oss av till yttre förbättringar, staket, utbyggnader m.m. är:
Fasadfärg Gul Akrylatfärg: Nordsjö S2050Y10R  Övriga bolag: S2050Y10R
Fasadfärg Grå Akrylatfärg: Nordsjö Nynäshamn "Metkroksgrå"  Övriga bolag S3502Y
Balkongräcke röd: Vattenbaserad oljefärg: Nordsjö S3560R (även reparationsfärg till fönsterkarm)
Balkongräcke blå: Vattenbaserad oljefärg: Nordsjö S2060R90B (även reparationsfärg till fönsterkarm)
Förrådsdörrar: Vattenbaserad oljefärg Nordsjö Nynäshamn "Förrådsdörr grå. Övriga bolag S4000N
Staket gård 1 och 3: Nordsjö Nynäshamn "Metkroksgrå" Övriga bolag S3502Y
Staket gård 2: Gul Akrylatfärg: Nordsjö S2050Y10R  Övriga bolag: S2050Y10R4                         Staket gård 4:Standardvit

Föreningslokalen

Föreningslokalen kan hyras endast av medlemmar i metkroken för 500:- för ett dygn samt en deposition på 500:- som återfås efter besiktning. I lokalen finns porslin, glas och bestick, spis, kaffebryggare m.m. Lokalen ska vid återlämnande av nycklar vara ordentligt städad. 

Kommunens brandföreskrifter begränsar antalet som får vistas i lokalen samtidigt till max 60 personer.Du som hyr lokalen måste ha fyllt 18 år.

Föreningsstämman

är föreningens högsta beslutande organ.
En gång per år har vi ordinarie föreningsstämma, normalt i maj månad. På stämman går vi igenom föregående års räkenskaper och verksamhet. Under stämman svarar styrelsen på frågor om förvaltningen mm. Ny styrelse väljs. Beslut fattas om förslag som framförts av styrelsen. Enskild medlems förslag kallas motion och skall inlämnas skriftligen till styrelsen före mars månads utgång.
Du närvarar och röstar vid stämman enligt föreningens stadgar. Reglerna återges också i kallelsen och huvudregeln är en röst per lägenhet. Medlem som inte själv kan delta har rätt att sända annan medlem som ombud. Maximalt får ett ombud representera en medlem. Fullmakt bifogas kallelsen till stämman.
Föreningens årsberättelse delas ut till alla medlemmar före årsmötet. Tag gärna med den till stämman.

 

G

 

Gården

Det är viktigt att våra barns leksaker, cyklar mm städas undan från våra kvartersvägar. Detta med tanke på utryckningsfordon, tidningsbud och brevbärare mm

 

H

 

Hemförsäkring.

För ett fullgott försäkringsskydd krävs att du har en hemförsäkring. Föreningen har tecknat bostadsrättstillägg kollektivt för samtliga, vilket innebär att du inte behöver bostadsrättstillägget i din hemförsäkring. Sker inbrott eller annan åverkan riskerar du att få betala kostnaderna själv om du inte har en hemförsäkring.


Husdjur

För hundar gäller den kommunala regeln om kopplingstvång och att avföring skall tas upp. Hundar får inte rastas eller vara lösa inom föreningen. Katter ska hållas under uppsikt så att de inte gör sin avföring i sandlådor eller på lekplatser.

HSB-Portalen

Samtliga medlemmar är genom föreningen medlemmar i HSB. För att få möjlighet till viktig info har samtliga erhållit en inloggningskod till HSB-Portalen. HSB-Portalen

 

K

 

Kabel-TV

Föreningen har idag ett basutbud av TV-kanaler via Comhem. Avgiften ingår i månadsavgiften. Den som vill ha flera kanaler kan kontakta Comhems kundtjänst på telefon 90222 för mer information, eller gå in på hemsidan www.comhem.se. Problem med kabel-tv anmäler du på samma telefonnummer.

 

Kontaktpersoner styrelsen

Ordförande:          Lena Porgerus
Sekreterare:         Linus Nyberg
Övr. ledamöter:    Jürgen Lättman-Masch
                       Pasi Hiljanen
                             Alain Roger Pagou
                             
HSB-ledamot:      Ingalill Bååth                           

                                                                                                 

Kundtjänst


På vardagar under ordinarie arbetstid kan du med fördel kontakta HSB:s kundtjänst, 08-608 68 00 eller www.hsb.se

 

L

 

Lokalbokning

Bokning av föreningslokalen görs via Jürgen Lättman-Masch på tel. 070-7964497

 

 

M

 

Månadsavgiften

Kostnaderna för att äga, driva och underhålla våra fastigheter budgeteras av styrelsen och täcks av medlemmarnas avgifter till föreningen. Styrelsen bestämmer avgiftens storlek.
Avgiften beräknas för att täcka samtliga våra gemensamma kostnader som underhåll, räntor, skatter, el och vatten mm. I avgiften ingår kostnaderna för vatten och del av uppvärmningen  - FTX-systemet (köksfläkten) hjälper även till att värme upp inomhusluften framför allt i våra tvåvåningshus och går på egen hushållsel. En parkeringsplats, bredband 250/50 samt grundutbud av TV ingår också.

 

 

N

 

Nycklar

Lägenhetsnyckeln, (tre st), som också går till altandörren och ditt förråd skall vid avflyttning från föreningen lämnas till köparen av bostadsrätten. Detta gäller även gemensamhetsnyckeln som går till elskåp och gemensamhetsförråd samt ett datachip för tvättstuge- och bastubokning.
Tänk på att nycklar och bokningschip är ditt eget ansvar och eventuell förlust ersätts av dig själv.

Närpolis


Brf Metkroken ligger inom Södertörns polismästarområde vars lokal ligger på Fredsgatan 8, Nynäshamn. Telefon dit är 114 14. Öppettider: vardagar 09.30-15.00. Övriga tider hänvisas vi till Handens polisstation, Runstensvägen 3 i Handen.

 

O

 

Ombyggnad


Om du vill bygga om eller reparera din lägenhet, riva eller flytta en icke bärande vägg, förnya ditt kök mm så går det bra. Allt arbete skall dock göras fackmannamässigt. Målning och tapetsering ansvarar du själv för. Om du vill byta ytskikt i badrummet, golv eller vägg, måste det begäras tillstånd av styrelsen. Tillståndet är sedan villkorat av att arbetet utförs fackmannamässigt och enligt gällande regler för våtrum.
Förändringar av ventilation, vatten- eller avloppsledningar eller sanitetsutrustning är inte tillåtet.
Fastighetsförsäkringen ersätter vid vattenskada, endast om du som boende kan uppvisa att badrummet är ombyggt/renoverat av behörigt våtrumsföretag. Försäkringsbolget kräver intyg.

 

Ohyra

kontakta anticimex

R

 

Redskapsförråd

På varje gård finns ett gemensamt förråd med trädgårdsredskap för skötsel av våra gemensamma grönytor och som boende kan låna. Dessa skall snarast efter användandet återlämnas. Din nyckel till bommen går även hit. På insidan finns en förteckning av vad som skall finnas.
Föreningen har dessutom tillgång till släpkärra, avfuktare, stegar och specialstege för trapprenovering mm. för uthyrning.

 

S

 

Styrelsen

Brf Metkrokens styrelse består av ledamöter. Styrelsemedlemmarna väljs bland föreningens medlemmar på ordinarie föreningsstämma efter valberedningens förslag. En ledamot i styrelsen tillsätts av HSB-Södertörn. Styrelsen har normalt sina möten en gång per månad. Om du vill komma i kontakt med någon i styrelsen kan du kontakta kundtjänst hos HSB eller skicka ett mejl på: metkrokeniosmo@gmail.com

Ordförande:          Lena Porgerus
Sekreterare:         Linus Nyberg
Övr. ledamöter:    Jürgen Lättman-Masch
                       Pasi Hiljanen
                             Alain Roger Pagou
                             
HSB-ledamot:      Ingalill Bååth                           

                             

Sopor

I vår förening gäller naturligtvis sopsortering och i soprummen får endast hushållsrester lämnas. Vi har sortering av matavfall och övriga hushållsrester. Tänk på att kasta sop-påsarna i rätt lucka och att kärlen inte får överfyllas - Är det fullt i en lucka, öppna nästa och kika!  Papperspåsar för matavfall finns att hämta kostnadsfritt på bland annat Ica och Konsum.

Föreningen får en extra kostnad debiterad som i slutänden belastar vår månadsavgift om vi inte sköter kommunens regler för sophantering.

Vid infarten till föreningens område finns återvinningsstation för tidningar, pappersförpackningar, plåt, plast och glas. Detta får inte lämnas i våra soprum!!

Grovsopor, farligt avfall, trädgårdsavfall m.m. lämnas på SRV återvinningscentral - närmaste finns i Nynäshamn. 
Öppet: Måndag-torsdag kl 13 - 19, Fredag-söndag kl. 09 - 16

 

 T

 

Tomter

I vårt område finns ett antal gemensamma grönytor. Enligt våra stadgar sköts dessa ytor av medlemmarna. Flera medlemmar har avgränsat ett område runt fastigheten och det innebär att bostadsrättsinnehavaren som med styrelsens godkännande tagit marken i anspråk också är skyldig att sköta hela ytan fram till angränsande tomt eller väg. Det betyder att vi andra inte tar genvägar över dessa områden utan använder oss av anlagda vägar.

Undantag gäller förstås de gavlar där vattenutkastare eller elcentraler finns. Dessa måste vara åtkomliga via grind eller öppningar i staketen.

Tvättstugor

Tvättstugorna bokas antingen via bokningsdatorn som finns i entrén till byggnaden, 

Inloggning till internetbokning

 Ange http://brfmetkroken.asuscomm.com i adressfältet i valfri webbläsare.

Användarnamn: Lägenhetsnummer med 4 siffror. Exempel: Lägenhet 17 blir 0017
Lösenord: 4-Siffrig kombination som står på din svarta bricka. (Exempel: 4380)

 

U

 

Utbyggnader

Flera bostadsrättsinnehavare har framfört önskemål om att få utöka sina altaner eller på andra sätt förändra exteriören. För att få göra dessa ändringar krävs tillstånd från styrelsen, oavsett storlek eller utformning. I vissa fall krävs även byggnadstillstånd från kommunen. För den som fått tillstånd att bygga staket runt altan eller mark gäller enlighet i form och färgsättning. Föreningens färger finns redovisade under F.
Tänk på att du inte får ändra exteriören, t ex måla andra färger på delar av fastigheten eller eventuella utbyggnader eller ta upp hål i fasaden eller på annat sätt göra åverkan på fastigheten utan att ha tagit kontakt med styrelsen.
Förändringar av ventilation, vatten- eller värmeledningar, avlopp eller liknande är INTE TILLÅTET!

 

V

 

 Valberedning

Stadgarna som styr Brf Metkrokens arbete anger att det ska finnas en valberedning och att den väljs vid ordinarie föreningsstämma. Mandattiden är fram till nästa ordinarie föreningsstämma. Valberedningen ska bestå av lägst två ledamöter. En ledamot utses av föreningsstämman till ordförande i valberedningen.

Valberedningen föreslår personer till de förtroendeuppdrag som föreningsstämman ska besätta men lämnar även förslag på arvoden och principer för andra ekonomiska ersättningar för styrelsens ledamöter och revisorer. 

För att kunna föreslå ledamöter behöver valberedningen lära känna medlemmarna. Vilka är intresserade att ta på sig uppdrag, vilken kompetens finns i föreningen är frågor som ingår i beredningsarbetet. Därför deltar valberedningens ledamöter i informationsmöten med nyinflyttade tillsammans med styrelsen. Övriga medlemmar som har tankar kring hur de kan bidra till arbetet i föreningen är välkomna att höra av sig. Intresserade kan föreslå sig själva till förtroendeposter. Men det går även bra att föreslå någon/nominera annan medlem som kan bli en bra styrelseledamot, revisor eller valberedare. Det är viktigt att tala med den som föreslås före nominering. Bra att veta är att en styrelseledamot eller revisor inte ska ha varit försatt i personlig konkurs. Som styrelseledamot kan man personligen bli ansvarig om man åsamkar föreningen ekonomisk skada och inte beviljas ansvarsfrihet av stämman.

Följande ledamöter ingår i valberedningen:

Rickard Lundgren, Björnclous väg 41
Adorena Thörngren, Björnclous väg 44


Välkomna att höra av er.

 

 

Ventilation

Våra fastigheter är utrustade med ventilationssystem som gör att fastigheterna får en energisnål till- och frånluftsventilation som uppfyller Svensk Byggnorms krav.
Med systemet reglerar du som har sovrum på övervåningen själv värmen dit .
Filter delas ut några gånger per år och du ansvarar själv för att byta dessa för att ventilationen ska fungera felfritt. Läs noga igenom anvisningarna så du lär känna funktion och arbetssätt.
Viktigt: Stäng aldrig av  SYSTEMET annat än kortare tid för service och kontroll. 

 

Värme


Våra fastigheter värms med vår bergvärme. I markplan värms lägenheterna av luftburen golvvärme.

Om din lägenhet känns för kall, kan du kontakta HSB:s kundservice, men kontrollera först:
-att eventuella element inte är blockerade av t ex möbler
-att ventilerna på elementen är öppna
-att det inte finns luft i systemet
-att tätningslisterna i fönstren är OK.