Förhållningsregler för brf Norrgården

Alla måste visa respekt för sina grannar, och i det ingår till exempel att inte störa någons nattsömn. Ska du ha fest, så prata med dina grannar innan.

Det är vanligt att sätta upp lappar och varna grannarna innan man har fest. Men den metoden är inte juridiskt hållbar. Självklart måste man få spela musik, och när man bor i ett flerfamiljshus ingår det att man hör grannarna ibland.

Men att uppfattas som störande är någonting helt annat. Ska man ha fest är det bättre att prata med sina grannar, än att sätta upp lappar. Be grannarna att höra av sig så fort de blir störda och om de knackar på eller ringer, så sänk genast volymen. Det bästa är om man kan reda ut sådana här saker grannar emellan.

Är du den som blivit störd, så prata först med din granne. Fungerar inte det så kan du kontakta styrelsen i din bostadsrättsförening. Då är det viktigt att du skriver ner tid och datum för störningen, och även hur du blev störd. En enstaka fest behöver inte tas upp med styrelsen, men om du känner att du blir störd vid upprepade tillfällen kan en kontakt med din styrelse vara ett sätt att reda ut problemet.

En störande granne måste först få reda på att han eller hon stör, och sedan en chans att bättra sig. Därför är det bra om någon i styrelsen kontaktar honom eller henne direkt efter att ett klagomål kommit in. Då räcker det med ett samtal.

Blir det inte bättre kan styrelsen skicka ett brev med "anmodan om rättelse". Brevet ska också upplysa personen i fråga om att han eller hon omedelbart ska sluta störa sina grannar och att störningen annars kan leda till avhysning.

Som sista utväg kan styrelsen ansöka hos tingsrätten om uppsägning av den störande grannen för att kunna avhysa denne. Då krävs bevis i form av dokumentation, vittnen och eventuellt rapporter från polis och väktare.


Taget ur stadgarna:

§ 42: När bostadsrättshavaren använder lägenheten skall han eller hon se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas.

Bostadsrättshavaren skall även i övrigt vid sin användning av lägenheten iaktta allt som fodras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom eller utanför huset. Han eller hon skall rätta sig efter de särskilda regler som föreningen i överensstämmelse med ortens sed meddelar. Om det förekommer sådana störningar i boendet som avses i första stycket första mening, skall föreningen ge bostadsrättshavaren tillsägelse att se till att störningarna omedelbart upphör.

Trivselregler från styrelsen:

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende.

Botrivsel

Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse av styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t ex i trappa, tvättstuga, gårdar.

Reglerna gäller dygnet runt, men är extra angelägna att följa från kl 22:00 på kvällen till kl. 07.00 på morgonen. Man bör undvika att köra tvätt- eller diskmaskiner under denna tid, samt hög musik mm.

På helger gäller dessa tider: Till 08:00 på morgonen lördag och söndag, samt tyst efter kl 23:00 fredag och lördag.

Vi bor i lägenheter och inte i villor, med andra ord får man räkna med att en viss störning sker under dagtid, t ex av barn, musik, hantverkare osv. Planerar ni att ha en fest, hantverkare eller något annat som kan tänkas vara störande för Dina grannar, prata med grannarna innan! Det är alltid trevligare om man meddelar sina närmaste grannar och visar stor hänsyn!

Vid enstaka tillfällen kan föreningen godta att en enskild medlem har fest i sin lägenhet som håller på efter 23.00, och då fredag eller lördag kväll.

Medlemmen måste dock minst 1 vecka före festens datum meddela samtliga andra medlemmar i huset. Skratt och höga röster tolereras men det får inte förkomma "discodunk" eller hög musik.


Bilkörning på gårdar, parkeringar mm

Inom området får trafik bara förekomma i samband med i, - och urlastning framför bostad. Parkering är i övrigt ej tillåten på gården. Max 10 km/h = Krypfart på innergården - tänk på lekande barn. Tvättning/avfettning eller större reparationer av motorfordon är inte tillåtet på föreningens område.


Plantering m.m.

Vid förändring av utomhusmiljö måste du först ha ett godkännande av styrelsen. Detta gäller t.ex. Plantering av träd och buskar, uppsättning av, uppsättande av vattenutkastare, markis m.m.

Höst och vårstädning.

Styrelsen anordnar varje år två städdagar för att snygga till vår gemensamma miljö. Detta är ett utomordentligt bra tillfälle att träffa dina grannar och tillsammans öka vår trivsel. Det är bra ju fler som hjälper till och vi kan på detta sätt minska våra gemensamma utgifter. Vi försöker om vädret tillåter att olja in balkonger och andra ytor som behöver oljas in. För att slippa höjda hyror ber styrelsen alla boende att hjälpa till.

Rökare och snusare

Rökare får ej slänga sina fimpar på gården, vare sig på framsida eller på baksida. Visa hänsyn! Detsamma gäller snusare, släng inte snusen på marken!


Djur.

Djur får ej rastas inom föreningens mark och får ej lämnas utan tillsyn i lägenheten. Det är förbjudet att kasta ut bröd eller matrester till fåglar då det bl.a. lockar råttor till området. Tillstånd av styrelse för "farliga" djur krävs i alla fall. Se till att era husdjur icke för oljud eller förorenar på föreningens tomt.

Bakgrunden till dessa ordningsregler finns i stadgarna och på http://www.hsb.se/bokunskap/livlig-granne: