Förklaringar Nyckeltal

Här kan du se en mer utförlig förklaring på vad dom viktigaste nyckeltalen innebär i en årsredovisning

Skuldsättning

0–8 000 kr/kvm är en bra siffra.
15 000 kr/kvm   – se upp om siffran överstiger.

Skuldsättning per kvadratmeter eller per kvadratmeter upplåten med bostadsrätt är nyckeltalen som visar hur belånad föreningen är. I det första fallet räknas alla ytor som ger föreningen intäkter in i kvadratmetersumman – också till exempel hyresrätter och affärslokaler. I det andra räknas endast ytan i föreningens bostadsrätter. Ju lägre siffra – desto bättre.

Sparande per kvadratmeter

Över 200kr/kvm är en bra siffra.
Under 120 kr/kvm då bör du se upp.

Sparande per kvadratmeter ger en bild av föreningens förmåga att klara framtida underhålls­behov eller kostnadsökningar. För att få fram det nyckeltalet delar man föreningens justerade resultat under ett år med dess totala yta (boytor och lokaler). Ju högre siffra – desto bättre. 

Avskrivningar, alltså fastigheternas värdeminskning, tas inte med i beräkningen. En förening som visar ett minusresultat på sista raden kan därför ändå visa plus i sitt sparande per kvadratmeter.

Räntekänslighet

0–5 % i avgiftsökning, om räntan stiger med 1 procentenhet är en bra siffra.
Mer än 10 % i avgiftsökning, om räntan stiger med 1 procentenhet bör du se upp.

Räntekänslighet mäts i hur många procent årsavgifterna skulle behöva höjas om räntan på föreningens lån stiger med 1 procentenhet. Ju lägre siffra – desto bättre.

"Det finns tyvärr föreningar där avgifterna inte har justerats upp över tid, trots att det borde ha gjorts – både på grund av inflationen och för att kunna amortera mer på föreningens lån. I sådana fall kan det bli tal om rejäla avgiftshöjningar om räntorna går upp”,

Energikostnad per kvadratmeter

Cirka 200 kr/kvm är en normal siffra i dagsläget.

Energikostnad per kvadrat­meter fås fram genom att dela föreningens totala energi­kostnad under ett år med dess totala yta (boytor och lokaler). I energi­kostnaden ingår föreningens kostnader för uppvärmning, el och vatten. Ju lägre siffra – desto bättre.  

Årsavgiften per kvadratmeter upplåten med bostadsrätt

500–800 kr/kvm och år är en vanlig siffra.
Över 1 000 kr/kvm och år bör du se upp.

Det här nyckeltalet visar hur mycket i avgift du får betala till föreningen för varje kvadratmeter av din bostadsrätt, per år. En lägre siffra är ofta bättre för dig, men inte alltid.

”Oftast är det så klart bra och attraktivt för dig som bostadsrättköpare med en låg årsavgift. Men sedan finns också det tidigare nämnda problemet med föreningar där avgifterna hållits onaturligt låga, på bekostnad av underhållet. Lägst behöver därför inte alltid vara bäst”,

Soliditet: 

definieras som eget kapital delat med totalt kapital (summa eget kapital och skulder)*100. Hög soliditet anses i de flesta sammanhang vara bra. Men det egna kapitalet som används i dessa beräkningar utgörs till stor del av medlemmarnas insatser, och dessa är kopplade till det bokförda fastighetsvärdet, och detta värde är i gamla föreningar mycket lågt. Resultatet blir att soliditeten i gamla föreningar blir låg, kanske bara 10 %, medan soliditeten i nya föreningar brukar hamna runt 50 %. Ändå är de flesta gamla föreningar mycket mer “solida” och välmående än nya föreningar. Soliditets-begreppet ger nästan alltid en felaktig bild av bostadsrättsföreningen.