Radonmätning

23 oktober 2022 Just nu genomförs en radonmätning med radondosor i vår fastighet. Mätningen pågår under ca 2-3 månaders tid. Alla lägenheter i markplan ska mätas vid en radonmätning, samtidigt minst en lägenhet per våningsplan. Inget krav finns att alla lägenheter måste mätas, om du undrar varför du inte blivit kontaktad. Senast en radonmätning gjordes i fastigheten är ca 10 år sedan.

 

Lite information om radon

Om du bor i bostadsrätt är det föreningen som ansvarar för att mäta och eventuellt ta bort radon i din bostad. Fråga bostadsrättsföreningen eller kommunen om du inte vet om din bostad är radonmätt.

Riktvärdet för radon i inomhusluften är 200 Bq/m3. Är radonhalten högre är den en olägenhet för människors hälsa. Din bostadsrättsförening är ansvarig för att din bostad inte överstiger riktvärdet för radon i inomhusluften, enligt 9 kap. 9 § miljöbalken. Bostadsrättsföreningen ska se till att radonhalterna är kontrollerade och stå för mätningar och eventuell radonsanering.Är du osäker på om radonhalten i din bostad är mätt ska du kunna få ett svar av bostadsrättsföreningen. Du kan också vända dig till din kommun. Kommunens miljö- och hälsoskyddskontor eller motsvarande har information om områden med risk för radon och byggnader som är radonmätta. Kommunen är också tillsynsmyndighet och kan kräva att föreningen gör en radonmätning för att undersöka om radonhalten är för hög.

Radon är en osynlig och luktfri gas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. När gasen i sin tur sönderfaller bildas så kallade radondöttrar, som är radioaktiva metallatomer. Radondöttrarna fastnar på damm som vi andas in och kommer på så sätt ner i luftrör och lungor. Radon kan orsaka lungcancer.

Hur vet jag om det finns radon i mitt hus eller min lokal?

Att mäta är det enda sättet att ta reda på om det finns radon i ett hus eller en lokal. Radonhalten mäts i Becquerel per kubikmeter inomhusluft (Bq/m3). 1 Bq/m3 innebär att en atom sönderfaller per sekund i varje kubikmeter luft.