Uthyrning av bostad i andra hand kräver tillstånd från styrelsen och det tas ut en avgift. För att detta skall beviljas krävs ett godtagbart skäl. Använd dig av ansökningsblanketten på hemsidan för andrahandsupplåtelse och lämna den till styrelsen för beslut om ansökan kan bifallas eller avslås.
Föreningens anslagstavlor är placerade vid soprummen och en vid styrelseexpeditionen. Där sätter styrelsen upp information till medlemmar.
Köksavfall lämnas i soprummen som ligger i en av garagelängorna mittemot Sjögången 13 samt vid Spantvägens garage.
Matavfall sorteras i separata matavfallskärl som finns i soprummen. Speciella papperspåsar för matavfallet finns i soprummet.
Återvinningsbart avfall som tidningar, pappersförpackningar, metallförpackningar, plastförpackningar samt glas lämnas i återvinningen vid Sandskogsvägen 13.
Övrigt avfall lämnas på SRV:s återvinningscentral på Åkervägen 11 i Hammarhagens industriområde.
Ingen badrumsrenovering är tillåten utan att kontakta styrelsen. Tänk på att en badrumsrenovering måste vara fackmannamässigt utfört. Ersättning i efterhand medges ej.
Av säkerhetsskäl bör blomlådor endast sitta på insidan av balkongräcket, tänk även på dina grannar när du vattnar blommorna.
Finns i föreningslokalen, för bokning se föreningslokalen.
Avgiften skall betalas i förskott senast den sista vardagen i månaden.Avgiftsavier skickas ut av HSB en gång per kvartal.
Styrelsen har fattat beslut att föreningen bekostar underhåll av blandare. Det är därför endast HSB som får utföra arbeten med blandare. Kontakta HSBs felanmälan på telefonnummer 08-608 68 00 om en blandare inte fungerar som den ska. HSB kontrollerar om den kan repareras eller behöver bytas ut. I det fall utbyte behövs ersätter HSB den defekta blandaren med en ny standardblandare utan kostnad för bostadsrättshavaren.
Föreningen har tecknat en bostadsrättstillägsförsäkring som ingår i avgiften.
För din och dina grannars säkerhet skall en brandvarnare vara installerad. Testa regelbundet så att den fungerar.
Förening har tecknat ett grundavtal med Tele 2 gällande bredband 250/50 Mbit/s. I detta avtal ingår 100–250 Mbit/s för samtliga boende.
Kontakta Tele 2 för mer information. Telefonnummer 90 222.
Vid inflyttning är det viktigt att ni anmäler ett nytt abonnemang till Nynäshamns Energi, samt att vid avflyttning avanmäla dina abonnemang.
Felanmälan sker till HSB på telefonnummer 08-608 6800. Måndag - fredag: 9.00–12.00 torsdag: 16.00–18.00
Via mail: info.sodertorn@hsb.se eller www.hsb.se/sodertorn/felanmalan
Vid akuta fel, utanför HSBs telefontid, och där skada har uppkommit eller att det finns risk för att skada kan uppkomma ska alltid en styrelseledamot kontaktas för beslut om vilken åtgärd som ska vidtas. Endast i undantagsfall, då man inte kan få kontakt med någon styrelseledamot, får hushållet själv kontakta jouren. Ring i så fall Jourmontör 08-657 77 00. Meddela alltid styrelsen så snart som möjligt att jouren kallats ut och vad du felanmält.
Förvaltare nås via HSB Södertörn, telefonnummer 08-608 68 00.
All fordonstvätt är förbjudet inom området.
Föreningen har en lokal som man kan låna, den är belägen på Sjögången 25. Där finns pingisrum, bastu och en lokal med tillhörande kök. Endast vuxna får boka föreningslokalen,detta gäller ävenvid pingis spel. Kontakta någon nedanstående för bokning
Hålls i Föreningslokalen under maj månad.Kallelse går ut till alla föreningsmedlemmar senast två veckor innan.
Brandfarliga ämnen, t.ex. gasolflaskor, får inte förvaras i förråden.
Samtliga boende har tillgång till eget garage märkt med lägenhetsnummer. Garagen skall vara låsta, nya lås kan köpas hos låssmeden. Garagen är inga förråd utan är avsedda för fordon och dess tillhörigheter. Gasolflaskor får INTE förvaras i garaget.
För att ha ekonomiskt skydd om något händer måste alla teckna en egen hemförsäkring, föreningen har tecknat en bostadsrättstilläggsförsäkring som ingår i avgiften.
Föreningens hemsida har adressen www.brfsandskogen.se
Hundar skal hålls kopplade inom föreningens område.Självklart skall bajs plockas upp och enligt lagen om tillsyn över hundar och katter skall de hållas under sådan uppsikt att de inte orsakar skador och olägenheter.
Information och nyheter om ditt boende sätts upp på anslagstavlorna,läggs ut på hemsidan och delas ut till de boende.
Det dyker ofta upp frågor vad som gäller kring boendet i en bostadsrättsförening, som medlem i HSB kan du kostnadsfritt ringa HSBs medlemsrådgivning.Ni kan också boka en kostnadsfri Livsbesiktning (äktenskapsförord,samboavtal,testamentemm) där ni i lugn och ro går igenom er familjesituation med en jurist. Detta sker i samarbete med Swedbank Juristbyrå. Värde ca 950 kr. Juristhjälpen når du på telefonnummer 0771-47 24 72 kl. 09.00-15.00.
Föreningen har avtal med Tele 2 och samtliga lägenheter är utrustade med ett trepoligt jack som gör det möjligt att via jacket se på TV,bredbandochtelefoni. För beställning kontakta Tele 2.
En grundläggande princip i bostadsrättsföreningen är likhetsprincipen. Föreningsstämman,styrelsen m.fl.har skyldighet att vid beslut behandla alla medlemmar lika.
Till föreningsstämman kanmedlemmar lämna in motioner.Dessa skall skriftligen lämnas till styrelsen före mars månads utgång.
Föreningen är angelägen om att färgsättningen inom föreningen är enhetlig. Den som behöver måla om vänder sig till styrelsen så ordnar styrelsen fram färg av rätt kulör utan kostnad för den boende. Boende får själv stå för grundfärg.
Alla väsentliga ändringar i eller utanpå bostaden kräver tillstånd av styrelsen. Ombyggnaden eller tillbyggnaden ska vara fackmannamässigt utförd. Om t.ex. ett uterum ska byggas ska bygglov från Nynäshamns kommun bifogas med ansökan. Ifylld blankett skickas till styrelsen för beslut.Bostadsrättshavaren har allt ansvar för denna om- eller till byggnad.Villkor och avtalsblanketter återfinns längre ner på sidan eller fås genom styrelsen. Det är viktigt att kontrollera att giltigt avtal för tillbyggnad mellan bostadsrättshavaren och styrelsen finns i samband med köp eller försäljning av en lägenhet.
Vid pantsättning av bostaden utgår en pantförskrivningsavgift omf.n.483kr(1%av prisbasbeloppet) som betalas av pantsättaren.
Endast besökande får parkera på de parkeringsplatser som är skyltade "Besökande”. Det finns även ett antal parkeringsplatser som boende i föreningen med flera bilar i hushållet kan hyra för 150 kr per månad, det finns även laddplatser som man kan hyra för 250kr + elkostnaden. Kontakta i så fall styrelsen via mail. Parkering på andra platser inom föreningen är inte tillåten, föreningen anlitar ett parkeringsbolag som regelbundet kontrollerar området. Det är förstås tillåtet att kortvarigt ställa upp bilen för lastning och lossning.
Får inte lämnas obevakad utan lock. Detta gäller oavsett storlek.För att få ha pool på uteplats/tomt så ska avtal skrivas med föreningen. Avtalet finns att skriva ut på hemsidan under medlemsinformation.
Finns i föreningslokalen,se information angående föreningslokalen. Under pågående renoveringar är pingisrummet avstängt.
Radiatorerna är föreningens,det är inte tillåtet att plocka bort eller själv byta radiator då det påverkar injusteringen.
Föreningen har avtal med Anticimex. Du är skyldig att kontakta dem om du upptäcker skadedjur i din bostad. Uppge föreningens organisationsnummer 716417–9934.
Får inte lämnas obevakad utan skydd. Detta gäller oavsett storlek. För att få ha studsmatta på uteplats/tomt så ska avtal skrivas med föreningen.Avtalet finns att skriva ut på hemsidan under medlemsinformation.
Företrädare för bostadsrättsföreningen har rätt att få tillträde till bostaden när det behövs för tillsyn eller för att utföra arbete som föreningen svarar för eller har rätt att utföra. Om bostadsrättshavaren inte lämnat tillträde när föreningen har rätt till det kan föreningen ansöka om särskild handräckning vid Kronofogdemyndigheten.
Bostadsrättshavaren skall på egen bekostnad hålla bostaden i gott skick.Det innebär att bostadsrättshavaren ansvarar för att såväl underhålla som reparera bostaden.
Föreningen har inga nycklar till bostäderna, du måste själv kontakta och bekosta låssmed.
Ingen mark ingår i upplåtelsen,för att ha nyttjanderätt måste ett separat avtal skrivas med föreningen. Nyttjanderätt innebär att uteplatser/tomter ska underhållas av bostadsrättshavaren. Gräs ska klippas, ogräs ska rensas, buskar ska klippas även på utsidan av staket eller häck så dessa inte växer ut över gång och bilvägar. Staket och plank ska målas och skötas av den boende. För att få sätta upp nytt eller ändra befintligt staket, plank eller häck krävs godkännande av styrelsen och berörda grannar.
Varmvatten ingår i månadsavgiften. Kostnad för kallvatten tillkommer och faktureras avkommunen.Kostnaden baseraspå faktisk förbrukning,detfinns en vattenmätare i varje bostad. Vid vattenmätaren finns även avstängningen för inkommande vatten.
Bostäderna är försedda med ett ventilationsaggregat FTX.Det är ett mekaniskt från- och tilluftssystem med roterande värmeväxlare för god energihushållning. På kontrollpanelen finns en larmlampa som vid blinkande rött sken indikerar att det är dags för filterbyte. Filterbytet utförs av föreningen med jämna intervaller. Detta är inget akut larm och ska inte felanmälas. Vid fast rött sken kontakta felanmälan.
Uppvärmningen av bostäderna ingår i avgiften. Föreningen uppgraderade 2020 bergvärmeanläggningen tillsammans med grannföreningen brf Söderkåkar. Vid problem med värmen kontakta felanmälan.Tänk på att stänga av radiatorn när du vädrar samt att det inte är tillåtet med ingrepp på värmestammen.
Överlåtelseavgift betalas av köparen.