Fel i elanläggningen kan bli orsak till bränder, så därför önskar vi att du som hyresgäst gör kontroll av elanläggningen i din lägenhet, minst en gång per år. Här kommer en checklista som du kan följa vid kontrollen:
Elcentralen
Elcentralen, eller ”säkringsskåpet”, är ditt hems elektriska hjärta. Härifrån löper alla elledningar ut och här sitter säkringar som löser ut om ledningarna blir överbelastade eller om det uppstår en kortslutning i en ansluten utrustning. Var försiktig när du kontrollerar elcentralen.
- Om du har ett säkringsskåp med klassiska proppar – kontrollera om någon av huvarna (porslinshållaren som säkringen sitter i) är heta, alltså för varma att ta på?
För att minska värmen på säkringarna kan det hjälpa med att minska elanvändningen på den säkringen genom att koppla från några elektiska produkter i ditt hem. Kvarstår problemet med varma propphuvar trots åtgärder, gör en felanmälan.
- Är propparna ordentligt iskruvade och försedda med skyddsglas?
Om skyddsglaset är borta finns det risk för beröring av farlig spänning. Dessutom kan det börja brinna om det blir en kortslutning och det lilla ”ögat” sprätter ut och hamnar bland brännbara föremål. Gå igenom alla proppar och se till att ingen sitter löst. Dåligt iskruvade proppar kan medföra överhettning, vilket i sin tur kan orsaka brand.
- Löser säkringarna ut ofta (proppen ”går” eller säkringen slår ifrån)?
Det är ett tecken på överbelastning eller att det finns något fel i installationen eller i någon ansluten produkt. Har du många värmealstrande apparater på samtidigt, exempelvis spis, vattenkokare, kaffebryggare eller strykjärn, kan det vara orsaken till överbelastningen. Prova att fördela produkterna på uttag som inte går över samma säkring eller använd inte alla produkter samtidigt. Hjälper inte det bör du kontrollera om någon ansluten produkt eller dess sladd är skadad. Hittar du inte något fel, gör en felanmälan.
Jordfelsbrytare – om sådan finns
Jordfelsbrytaren bryter strömmen snabbt vid fel både i elanläggningen och i anslutna produkter, samt även om en människa kommer i kontakt med spänningssatt elutrustning. Om ditt hem saknar jordfelsbrytare kan du hoppa över den här delen.
- Slår jordfelsbrytaren ifrån när du trycker på provknappen?
Om inte, gör en felanmälan.
Fasta, synliga ledningar
Fasta, synliga ledningar är elledningar som är fästa utanpå golvsocklar, innertak, inner- och ytterväggar. Isoleringen på elledningar åldras med tiden och kan spricka. Fasta, synliga elledningar kan även vara utsatta för yttre nötning.
- Finns det synliga skador eller missfärgningar på ledningarnas isolering?
Elledningarna kan i så fall vara farliga och därför i behov av utbyte. Gör en felanmälan.
Sladdar till elprodukter
- Är alla sladdar hela, med yttre isolering intakt ända in i produkten, stickproppen eller skarvuttaget?
Byt ut trasiga sladdar eller sladdar med ofullständig isolering.
- Ligger någon sladd i kläm?
Se till att inga sladdar har hamnat under till exempel tv-bänken, ett stolsben eller i en dörröppning. Klämda sladdar är en säkerhetsrisk.
- Kommer någon sladd i kontakt med en het yta?
Hög värme kan skada sladdarnas isolering. Se till att inga lösa sladdar kommer i kontakt med till exempel elektriska värmeelement, varma glödlampor, spis, ugn eller varmvattenledningar.
- Ligger ledningar ihoprullade som ”fågelbon”?
Den värme som avges från enstaka elledningar är normalt inget problem. Men i större knippen av belastade sladdar kan värmen bli hög. Undvik därför sladdhärvor och om du använder sladdvinda - se till att hela ledningen är utdragen.
Uttag
- Glappar anslutna stickproppar från elprodukter?
I så fall kan det bero på att stickproppen eller vägguttagen är trasiga. Om det inte är något fel på stickproppen, gör en felanmälan gällande vägguttaget.
- Finns det sprickor eller missfärgningar på vägguttagens kåpor?
Om ja, gör en felanmälan.
Lampor
Halogenlampor och toppförspeglade lampor, blir ordentligt varma när de används. Vissa LED-lampor kan också bli rejält varma. Värmen kan starta en brand om lamporna kommer i närheten av, eller i direkt beröring med, brännbart material.
- Har du heta lampor i närheten av brännbara textilier?
Se till att inte gardiner hänger för eller kommer i kontakt med lampor, och att sänglampor inte är monterade så lågt eller ostadigt att de kan komma i kontakt med eller falla ner bland sängkläderna.
- Har du lampor som blinkar eller som på annat sätt fungerar onormalt?
Orsaken kan vara ”glappkontakt” i belysningsarmaturen, vilket kan medföra överhettning och brand. Byt ut belysningsarmaturen. Om det inte hjälper, felanmäl kontakten.
- Använder du ljuskällor/lampor med högre effekt än belysningsarmaturens maxvärde?
Följden kan bli överhettning och brand. Byt till en lampa som stämmer med tillverkarens anvisning på armaturen. Det är speciellt viktigt när det gäller användningen av toppförspeglade lampor (dvs har reflekterande topp som gör att ljuset inte bländar) och halogenlampor.
Elektriska element – om sådant finns i din lägenhet
- Är dina el-element placerade så att de har god ventilation?
Se till att luftväxlingen runt samtliga element är god. Ställ inte möbler direkt emot elementet. Häng aldrig textilier direkt på elementet. Dammsug baksidan på elementen då och då eftersom dammet som samlas kan utgöra en brandfara.