Var är ett elcertifikat?
För varje producerad megawattimme (MWh) förnybar el kan producenterna få ett elcertifikat av staten. Elproducenterna kan sedan sälja elcertifikaten på en öppen marknad där priset bestäms mellan säljare och köpare. Elcertifikaten ger på så sätt en extra intäkt till den förnybara elproduktionen, utöver den vanliga elförsäljningen. Köpare är aktörer med så kallad kvotplikt, främst elleverantörer. Stoppet kan skjutas fram om det skulle vara så att det inte installeras tillräckligt mycket förnybar energi innan utgången 2021.
Hur påverkar förändringen våra kunder?
– Tittar vi på när våra kunder säljer el till nätet så står elcertifikatet för en relativt stor del. Förändringen gör att lönsamheten minskar i kalkylen, säger Tobias Falk, energikonsult hos HSB Södertörn.
- Spot priset för el: 30-50 örk/kWh
- Elcertifikat: 5-15 öre/kWh
- Ersättning från nätägare 2-6 öre/kWh
- Ursprungsgarantier: 0-5 öre/kWh
- Skattereduktion för microproducenter: 60 öre/kWh. (gäller anläggningar med en huvudsäkring på max 63A).
För de föreningar som redan har solcellsanläggningar och elcertifikat, kan förändringen betyda att värdet på elcertifikat ökar vid en försäljning. För brf:er som redan har tillgång till elcertifikat kan lönsamheten alltså kortsiktigt öka. Däremot riskerar payofftiden för framtida investeringar i förnyelsebar energi att öka.