Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hur mår er förening ekonomiskt?

17 september 2020 Nu lanserar vi HSB Södertörns Bostadsrättsbarometer 2020, där vi gör en djupanalys baserad på statistik från drygt 100 av våra kunders ekonomi. Resultatet ligger till grund för en av våra nya tjänster: Nyckeltalsanalys, som går att köpa nu.

I bostadsrättsbarometern vägs data av våra kunder samman för att ge en övergripande bild av det ekonomiska läget för HSB Södertörns bostadsrättsföreningar. Rapporten innehåller även nyckeltal som på ett tydligt sätt visar hur beslut i styrelsen påverkar föreningens ekonomi, både på lång och kort sikt.

Ny tjänst - Nyckeltalsanalys
Bostadsrättsbarometern utgör även grunden för vår nya tjänst som har lanserats: Nyckeltalsanalys. Kort innebär tjänsten att vi gör en djupanalys av våra kunders ekonomi, där det erbjuds jämförelsematerial som fyller en viktig pedagogisk funktion och där styrelsen kan utvärdera den egna ekonomin. Styrelsen får på detta sätt något att jämföra de egna nyckeltalen med och därmed även få ett verktyg i arbetet mot en långsiktig hållbar ekonomi.

Tillsammans gör vi skillnad
Det är flera av HSB-regionsföreningarna som arbetar med analysmodellen och som tar fram nyckeltal enligt samma modell:

– Det är en styrka att vi arbetar enligt samma modell och principer, säger Sophie Skytt, verksamhetschef Ekonomisk förvaltning vid HSB Södertörn. Att också andra föreningar har produkten gör att vi i vår tur har möjlighet att jämföra vår data med hur det ut det ekonomiska läget ser ut för föreningarna i andra delar av landet.

Hur står det till med våra kunders ekonomi då?
– Övergripande mår våra bostadsrättsföreningar bra när vi tittar i Bostadsrättsbarometern. Men en del av förklaringen till det ligger i ett gynnsamt ränteläge. Om räntan skulle stiga skulle föreningar behöva täcka upp för ökade räntekostnader antigen genom att justera avgiften eller minska sitt sparande. Har de boende vant sig vid att avgiftsnivån inte justeras kan det komma som en obehaglig överraskning. En avgift som inte justeras med förändringarna av exempelvis driftskostnader innebär i praktiken att avgiften årligen sänks, avslutar Sophie Skytt.

Läs hela HSB Södertörns bostadsrättsbarometer 2020