Vid grillning på balkong finns det framför allt två aspekter att ta ställning till, dels brandrisken och dels risken för att rök och matos ska orsaka störningar för andra boende. Det finns inte några generella regler för grillning på balkong.
En bostadsrättsförening har ganska stora friheter att själv bestämma om grillning ska vara tillåtet eller inte inom fastighetens område, förutsatt att kommunens ordningsföreskrifter inte säger något annat. Se därför över bostadsrättsförenings ordningsföreskrifter om det framgår om grillning på balkongen är tillåtet eller inte. Av ordningsföreskrifterna bör det också framgå om ett eventuellt förbud, i så fall omfattas all grillning, oavsett om det sker med kol-, gasol- eller elgrill. Om ett förbud mot grillning saknas är det viktigt att själv se till att grillningen inte sker på ett brandfarligt sätt. Det är även viktigt att de boende visar hänsyn till sina grannar genom att tänka på att röken från grillen kan komma att störa grannar.
Önskar den boende sätta upp saker på fasaden, till exempel en spajlé eller liknande, så måste bostadsrättsföreningens godkännande först inhämtas. Vår rekommendation är att bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavare reglerar tillståndet i ett avtal. Anledningen till att ett avtal rekommenderas är dels att det är en trygghet för bostadsrättshavaren, samt dels att frågor om underhåll eller vad som händer när bostadsrätten byter ägare är viktigt att klargöra.
Balkong-/blomsterlådor är en platssparande lösning för en grön balkong. Tänk bara på att lådorna måste hänga på insidan av balkongen av säkerhetsskäl.
/Förvaltarna på HSB Södertörn
Besök gärna msb.se (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) för mer information.