Ordlista - Resultaträkning


Intäkter: består dels av intäkter av fastighetsförvaltningen och dels av ränteintäkter.   

Årsavgifter: är de avgifter som medlemmarna månadsvis under året betalar till föreningen. Årsavgifterna är föreningens största intäkt.

Hyror: De flesta bostadsrättsföreningar har några lokaler, garage eller parkeringsplatser som hyrs ut.

Ränteintäkter: är de räntor som bostadsrättsföreningen får på avräkningskonton hos HSB eller inlåningsräkningar hos HSB:s Riksförbund.

 


Kostnader: brukar delas in i tre grupper - Kapitalkostnader, underhållskostnader och driftskostnader:   

  • Kapitalkostnader består av räntor, avskrivningar, föreningsavgäld m.m.
  • Underhållskostnader brukar delas upp i två huvudgrupper - löpande underhåll och periodiskt underhåll.
  • Driftkostnader är de löpande kostnader man har för fastigheternas skötsel, t.ex. löner, arvoden, skatter, renhållning etc.

Räntor: betalar föreningen för de lån som man finansierat fastigheten med. Statliga räntebidrag kan förekomma som då minskar föreningens räntekostnader.

Avskrivningar: Varje tillgång förlorar varje år lite grann i värde på grund av ålder och förslitning. Att tillgångarna minskar i värde är en kostnad för föreningen. När man gör en resultaträkning ska man ta upp som kostnad lika stort belopp som tillgångarna har minskat med i värde.

Föreningsavgäld: betalar bostadsrättsföreningen till HSB för att det ska kunna ske en kapitalbildning inom HSB. Det är viktigt att det sker en kapitalbildning inom HSB så att nya bostadsrättsföreningar kan bildas och nya hus projekteras. Avgälden har hjälpt till så att ditt hus har blivit byggt. När din förening betalar avgäld är det ett slags "tack för hjälpen".

Löpande underhåll: är de mindre reparationer som görs varje år, t.ex. byte av glödlampor, strömbrytare, service av tvättmaskiner etc.

Periodiskt underhåll: är de stora reparationsarbeten som görs med långa mellanrum, t.ex. ommålning av hus, byte tvättmaskiner, asfaltering etc. För att kostnaderna för det periodiska underhållet ska fördelas jämnt mellan åren upprättar man långsiktiga underhållsplaner.

Löner och arbetsgivaravgifter: Löner betalar föreningen till sina anställda som arbetar med fastigheternas skötsel. För de anställda betalar föreningen också arbetsgivaravgifter.

Arvoden: betalas till styrelse, revisorer och andra förtroendevalda i föreningen.

Sakförsäkringspremier: för brand, stöld och vattenskador samt försäkring mot ohyra.

Skatter: bostadsrättsföreningens skattekostnad består huvudsakligen av s.k. fastighetsskatt, d.v.s. en skatt som uppgår till viss procent av taxeringsvärdet för fastigheten.

Renhållning: är kostnader för sophämtning m.m.

Uppvärmning, vatten och el: Kostnaderna för uppvärmning och vatten gäller för hela fastigheten, såväl gemensamma utrymmen som bostäder och uthyrda lokaler. Kostnaden för elektricitet avser i regel endast gemensamma utrymmen som t.ex. tvättstuga, samlingslokal etc.

Administration: är kostnaderna för fastighetens förvaltning, bokföring, porto, telefon etc.

Föreningsavgift: är bostadsrättsföreningens medlemsavgift till HSB-föreningen.

Diverse förvaltningskostnader: består av kostnader för fritidsverksamhet, material för fastighetsskötsel m.m.

Årets resultat: om man från intäkterna drar av alla kostnaderna får man fram årets resultat. Är intäkterna större än kostnaderna blir det en vinst. Om kostnaderna är större än intäkterna blir det en förlust.