HSB PORTALEN
HSB Portalen är ett enkelt sätt att hitta information om ditt boende. Alla medlemmar i HSB brf Bosvedjan har tillgång till tjänsten, som HSB Mitt tillhandahåller och som är ett komplement till den service HSB kan ge per telefon eller besök. HSB Portalen ger information till dig om ditt boende. Under rubriken " Mina sidor" kan du bland annat hitta mycket av den information som ofta efterfrågas.
HSB Portalen hittar du på www.hsbportalen.se. Om du har glömt ditt lösenord så kan du begära ett nytt på sidan. Registrera din e-postadress och ditt mobil-nummer så går det ännu enklare att få ett nytt lösenord i framtiden, om du skulle glömma bort det igen. Givetvis kan du själv byta ditt lösenord när du är inloggad i HSB Portalen.
Några uppgifter som du för närvarande hittar på HSB Portalen:
TRAPPHUSEN
Trapphusrenoveringen med dörrbyten är en stor investering och när ett trapphus är renoverat gäller;
GRILLFEST 14 JUNI KL 16:00
Bosvedjans Atletklubb inbjuder tillen mysig grill & familjekväll uppe vid grillplatsen vid kolonilotterna. För endast 100 kr/ person får du något att äta samt kaffe och kaka. Barn upp till 12 år gratis och dryck till maten tar du med själv.
Airgarden står för underhållningen!
Ta med familjen, dina vänner eller kom bara som du är och var med i vår femkamp som passar alla åldrar...eller vad sägs om tändstickskastning och "spotta råtta"? Kanske blir du Bosvedje-mästare. Medaljer till alla barn. Skulle vi ha otur med vädret har vi tillgång till lilla kokalen ( bredvid träningslokalen )
Anmälan gör du till Lars Nyman på tfn 10 09 14 eller 070-671 96 25 senast 8 juni. Begränsat antal platser varför det är först-till-kvarn-principen som gäller.
Bosvedjans Atletklubb http://bosvedjansatletklubb.se/
ÅRSSTÄMMA20 MAJ KL 19:00
Årsstämma tisdag 20 maj kl 19:00, matsalen Bosvedjeskolan. Kallelse/årsredovisning delas ut v 18. OBS! Du måste anmäla ditt deltagande för att vi ska kunna beställa tillräckligt med fika och även ge oss möjlighet att byta lokal om vi blir fler än vad lokalen tillåter.
UTEPLATSERNA
Tag kontakt med förvaltningskontoret innan du påbörjar ngn åtgärd på altan/balkong. Du behöver skriftligt godkännade för att t ex få bygga ut altanen.
DAGS ATT BYGGA FÖR FRAMTIDEN
Föreningen har under det senaste året genomfört ett mycket omfattade arbete för att undersöka om och hur vi skulle kunna effektivesera vår energianvändning, av både ekonomiskt och miljöskäl. Tillsammans med konsultbolaget ENSTAR, som har sitt säte i Stockholm, har vi genomföret en grundlig utredning för att hitta ett långsiktigt och hållbart alternativ till fjärrvärme.
I utredningen har vi koncentrerat oss på frånluftsvärme och bergvärme samt ställt dessa alternativ mot den kostnad vi idag har för fjärrvärme. Alla beräkningar är på en 15 års sikt, det är alltså inga kortsiktiga uträkningar eller lösningar.
När det gäller bergvärme har vi genomfört provborrningar för att kunna beräkna hur mycket energi vi kan få ut ur den "typ " av berg vi har här i Bosvedjan. För att få så många olika aspekter och infallsvinklar som möjligt, har vi även inhämtat synpunkter och kunskap från KTH Stockholm. KTH har gått igenom allt material som t ex provborrningsresultaten och dragit slutsatser kring en bergvärmeutvinning.
Bergvärmeanläggningen tillsammans med frånluftsåtervinning skulle medföra en stor investering för föreningen på drygt 120 miljoner kronor. Trots denna kostnad är projektet klart intressant på grund av inbesparingstiden.
I de diskussioner vi haft i energigruppen och styrelsen har vi kunnat konsatera att en investering av den här storleken, både tekniskt och ekonomiskt, kommer att vara mycket krävande och ta mycket tid i anspråk för styrelsen och framför allt energigruppen.
Styrelsen har därför beslutat att dela upp projektet i två steg där steg 1 omfattar frånluftsåtervinning och steg 2 omfattar bergvärmedelen.
Steg 1 innebär att vi tar tillvara den energimängd som våra fläktar på taket suger ut ur lägenheterna. Den genomförda utredningen påvisar att det rör sig om ca 800m3/h varmluft som har en temperatur av ca 20 grader( året om ) som vi kan ta tillvara och återvinna.
När steg 1 är genomfört och utvärderat tar vi beslut om vi ska gå vidare med steg 2 ( bergvärme ) och om det är en lönsam investering. Allt beror på hur energipriset utvecklas i framtiden. Vi har ju utredningen som ligger klar, bara att starta.
VAD SPARAR VI I ENERGIKOSTNAD MED FRÅNLUFTÅTERVINNING?
Det finns 178 fläktar på våra tak. Dessa blåser ut ca 142400 m3/h med en temperatur på ca 20 grader, rakt ut i luften. Med frånluftsåtervinning blir besparingen 4 200 000 kronor per år och om man ser på 15 år blir besparingen ca 60 000 000 kronor.
Man kan naturligtvis fundera på om denna uträknade besparing är trolig/korrekt eller finns det något som skulle kunna göra så att vi får ett annat värde? Uppåt eller neråt. För att försöka få så säkra uppgifter som möjligt har vi beslutat att genomföra ett fullskaleprov på husgrupp J.
Vi kommer samtidigt också att undersöka om det finns intresse från andra parter till att vara med och satsa pengar i projektet t ex EU, Länstyrelsen m.fl.
VARFÖR HUSGRUPP J ?
Denna husgrupp motsvarar en normalstolek på en bostadsrättsförening i landet. Vi kan därför i nästa projektering föra vidare den kunskap vi erhållit med fullskaleprovet.
När vi nu gör fullskaleprovet på husgrupp J kommer vi dessutom att genomföra ytterligare energibesparande åtgärder som;
Vi startar med att uppdatera ventilationssystemet och åtgärda alla kanaler, som vissa delar är igensatta. Nya spjäll monteras i lägenheterna så att rätt flöde kommer lägenheten till godo.
Värmecentralen som finns i alla husgrupper kommer att bytas ut till mer effektiva komponeter.
När vi genomför alla uppdateringar på värme-och ventilationssystemet kan vi börja mäta vilken energibesparing vi får i grupp J. Utvärderingar kommer att ske kontinuerligt under hösten och fram till årsskiftet14/15.
När vi fått fram alla data vi behöver kan vi utvärdera och kontrollera om frånluftsanläggningen klarar de uppsatta målen och styrelsen har då ett bra underlag för att kunna besluta om vi ska fortsätta och genomföra arbetet på resterade husgrupper.
Övriga investeringar fortsätter enligt plan och vi kommer att under våren att titta på en tidsplan för fortsättningen av fönsterbytet.
När stryrelsen har ny information om projektet/arbetet kommer vi att i första hand lämna den i våra blad "Styrelsen informerar".