Du kan med enkla medel minska förbrukningen utan att det behöver innebära en stor förändring i din vardag. Läs tipsen här nedan och se om det finns något du kan göra för att bidra. Tack för din insats!
SPARTIPS I BADRUMMET
Duscha hellre än att bada, och välj att duscha snabbt och effektivt. Beräkningar visar att om du duschar 5 minuter istället för 15 minuter reduceras din årliga elkonsumtion med cirka 700 kWh.
Byt till snålspolande (5-7 liter/minut) duschmunstycke. Känslan förblir densamma som ett vanligt munstycke (12-14 liter/minut), men den konsumerade vattenvolymen minskas med upp till 70%.
Byt packningar i droppande kranar och använd energieffektiva kranar. En droppande vattenkran kan leda till en ökad förbrukning av energi motsvarande 700 kWh/år. Detta motsvarar cirka 700-1000 kr/år i ”bortdroppade” pengar. Tänk på att även droppande kallvatten kostar pengar.
Oavsett hur snål din kran är konsumeras minst vatten om du stänger av kranen medan du tvålar in dig eller borstar tänderna.
Fyll alltid din maskin ordentligt innan du kör en tvätt, det är onödigt att maskintvätta enstaka plagg. Maskinen förbrukar nästan lika mycket energi oavsett hur full eller tom den är.
Vid normalsmutsig tvätt behövs ingen förtvätt, använd sparprogrammet på tvättmaskinen.
Lufttorka tvätten om möjligt, gärna utomhus på sommaren, istället för att använda torkskåp eller torktumlare. Centrifugera med ett högt varvtal annars går det åt för mycket energi för torkningen. Använd hellre torktumlare än torkskåp och se till att inte övertorka tvätten i tumlare då det drar onödigt med energi.
Att alltid ha på handdukstorken är onödigt. Stäng av din handdukstork när du inte använder den.
Det är mysigt och värmande med golvvärme mörka vinterdagar. Har du installerat eldriven golvvärme är detta dock en ganska stor el-slukare, varför du bör använda den sparsamt under årets varmare perioder.
När du ska köpa ny tvättutrustning rekommenderas: en tvättmaskin med minst 1000 varvs centrifugering och som är lagom stor (inte större än vad du behöver), samt en torktumlare av kondenstyp med fuktavkännare.
SPARTIPS I KÖKET
En gammal frys kan vara en väldigt stor del av ett hushålls energiförbrukning. På grund av detta är det viktigt att välja energisnåla alternativ när du ska köpa nya vitvaror. Genom att välja en energisnål maskin kan totalkostnaden bli lägre, även om apparaten inte är den billigaste. Majoriteten av dagens vitvaror är energimärkta från A++ till G, där A++ är bäst.
Diskmaskinen använder endast varmvatten i vissa programavsnitt, därför blir det oftast mer energieffektivt att ansluta diskmaskinen till kallvattnet, då diskmaskinen själv värmer upp det vatten som ska vara varmt. Denna åtgärd sparar 30 % energi jämfört med om maskinen kopplas till varmvattnet.
Försök att inte köra halvfull maskin, vänta hellre tills maskinen är fylld innan du startar en diskning.
Oftast är det tillräckligt att diska med program där maxtemperaturen är 55°C.
Stäng av torkprogrammet efter disken. Disken torkar med hjälp av eftervärmen samt om du öppnar luckan och låter disken lufttorka.
Spola inte av disken i varmt vatten, oftast räcker det med att skrapa av matresterna i stället.
Handdiska om möjligt endast sådant som inte tål maskindisk och handdiska aldrig under rinnande vatten, där mycket energi rinner bort. Vid handdiskning under rinnande vatten går det åt 2 till 3 gånger så mycket energi än vid diskning med diskmaskin. Om du måste handdiska bör du använda balja för sköljning, för att minimera energispillet.
Använd vattenkokare eller kaffebryggare för att värma vatten, dessa är mer effektiva än spisen.
En isbelagd frys drar mer energi, så frosta av frysen med jämna mellanrum. Två gånger per år är lagom.
Se till att hålla baksidan av kylen och frysen rent. Damma av regelbundet för att motverka att pressa kylaggregatet till att jobba hårdare.
Ställ in rätt temperatur i både kyl och frys. I kylen rekommenderas +5°C och i frysen -18°C. Varje extra grad ökar energiförbrukningen med ca 10 % för kylen och 6 % för frysen.
Se till att dörrar och lock på kylen/frysen sluter tätt ordentligt. Kontrollera att gummilisterna är hela med jämna mellanrum och byt ut dessa när de går sönder.
Låt maten svalna innan du sätter in den i kylskåpet, annars går det åt onödig energi åt att kyla ner den varma maten. Vill du snabbt kyla ner maten kan du ställa ner det varma kärlet i kallt vatten en stund.
Använd endast köksfläkten när det är nödvändigt. Den transporterar ut stora mängder uppvärmd inneluft.
Tina fryst mat i kylskåpet så tar du tillvara på kylan.
Bunkra upp med mat i frysen så att den blir fylld. En full frys drar mindre el än en tom.
Undvik att placera kylskåpet eller frys nära en värmekälla, till exempel intill spis. Tänk på att frysen drar mindre el om den placeras i ett svalt utrymme, exempelvis i källare eller förråd.
Även dimensionen av ugnen har betydelse, välj en ugn som inte är onödigt stor. Vidare är glaskeramikspis att föredra före äldre spisvarianter med traditionella plattor.
Idag används mikrovågsugnen flitigt i våra hem. Vid uppvärmning av färdiglagade rätter samt tillagning av mindre matportioner är mikrovågsugnen ett bra alternativ. En tumregel är att mikrovågsugnen ska användas när du lagar få portioner (färre än fyra). Defrostfunktionen där maten tinas är dock inte optimalt då det ur energisynpunkt är bättre om detta görs i kylen.
SPARTIPS I VARDAGSRUMMET
Vardagsrummet fylls mer och mer med elektronik. Här har vi TV-apparater, dvd-spelare, stereo, digitalboxar och ofta även datorer. Elektronik slukar el, men det finns sätt att minska förbrukningen på.
En av de största dolda strömtjuvarna är "standby-läget" som blivit allt mer vanligt för olika apparater. Detta mellanläge, varken av eller på, slukar ström motsvarande 2 % av landets årliga elförbrukning, eller ca 500 kWh i ett normalhushåll.
Stäng av TV, video, DVD-spelare, digitalbox, dator, stereo och TV-spel med strömbrytaren och inte endast med fjärrkontrollen. Tack vare dagens teknologi kan du även köpa en TV med rörelsesensorer som automatiskt stängs av när du går ifrån TV:n.
För att till hundra procent gardera dig mot standby-läckage ska du köpa ett grenuttag (med 2-polig brytare) som du placerar mellan vägguttaget och dina elektriska apparater. Vid köp av nya produkter, tänk på att både kontrollera förbrukningen under aktiv drift samt vid standby-läge.
En annan dold strömslukare är laddarna till alla elektriska apparater som finns i våra hem. Dra ur laddaren ur kontakten om den inte används. En laddare drar ström även när den apparat som ska laddas inte är inkopplad.
Även datorer som sätts i viloläge konsumerar el, varför det optimala är att stänga ner datorn då den inte används. Aktivera energisparfunktionen för datorns bildskärm, eller stäng av den när du lämnar skrivbordet för en längre stund.
Källa: Elskling.se