Om det är första gången du bor i bostadsrätt kan det vara bra att veta att du nu äger, tillsammans med alla andra medlemmar i föreningen, fastigheterna Östersund Gullvivan 10 och Östersund Nejlikan 10 gemensamt. Det innebär att vi alla tillsammans betalar för driftkostnader och underhåll på husen. Ju bättre vi kan sköta om det vi har, spara på el och värme och hjälpas till på olika sätt, desto längre räcker vår gemensamma kassa som du är med och betalar till.
I avgiften du betalar ingår internet via Bredbandsbolaget, IP- telefoni, kabel-TV via Comhem, värme och el. Du får även med andra saker som du kanske inte tänker på, men som man får betala för när man äger en fastighet, som kostnad för vatten och avlopp, sophämtning, fastighetsskatt, underhåll och snöröjning.
Föreningen styrs genom styrelsen, som består av ett antal medlemmar från föreningen och en representant från HSB Södra Norrland. Är du intresserad av att vara med och påverka? Hör av dig till valberedningen och anmäl ditt intresse! Att vara med i styrelsen är ett roligt och lärorikt jobb där du får chans att kunna vara med och påverka olika saker i föreningen. Styrelsen har möte cirka nio gånger om år.
Nummer till styrelse, valberedning och förvaltare finns på anslagstavlan i trapphusen.
När du köpte din bostadsrätt som du nu bor i, var det rent juridiskt egentligen inte själva lägenheten du köpte, utan en del av hela föreningen med rätten att bo och nyttja din bostadsrätt. Du har alltså köpt själva nyttjanderätten till din bostadsrätt. Detta innebär att du och alla vi andra äger de ovannämnda fastigheterna gemensamt och har ett gemensamt ansvar för skötseln av hus, gårdar och för ekonomin. Våra gemensamma utgifter är bland annat lån, räntor, värme- och vattenavgifter, underhåll av mark och byggnader, fastighetsskatt, trappstädning, sophämtning med mera.
Föreningens inkomster består av de avgifter och lokalhyror som alla medlemmar och hyresgäster betalar varje månad. Inför varje verksamhetsår görs en budget av styrelsen över kommande utgifter och inkomster. Ibland kan det vara nödvändigt att öka inkomsterna – för att till exempel de löpande kostnaderna för vatten, uppvärmning eller el kanske ökar, eller för att spara pengar inför kommande reparationer och underhåll – genom att höja årsavgifterna. Men det fina med att bo i en förening är att eventuella överskott (om det nu blir det) aldrig går till ”någon annan”, utan alltid används för föreningen och därigenom medlemmarna.
Det viktiga är att förstå själva sambandet – ju mer vi alla hjälps åt att hålla nere kostnaderna – desto bättre ekonomi får föreningen – och desto mer får du indirekt kvar i din plånbok. Ju bättre ekonomi föreningen har, desto mer kan vi sköta om husen, hålla avgifterna på en god nivå och desto bättre betalt får du även den dag du ska sälja en bostadsrätt.
Hur kan du då hålla nere kostnaderna? Underhållskostnaderna kan hållas nere bland annat genom att alla bidrar till att hålla ordning och reda och tänker på slitaget.
Se till att ha en ”lagom” temperatur i lägenheten. Vädra aldrig med elementet på – stäng i så fall av elementet innan du öppnar fönstret! Uppvärmningskostnaderna och elkostnaderna är några av de största kostnaderna som föreningen har. Varje grad som lägenhetstemperaturen höjs ger en förbruksökning med cirka 6 %, det vill säga även en ökad uppvärmningskostnad på din lägenhet med cirka 6 %.
Låt inte varmvatten rinna i onödan, detta sparar mycket energi och vatten.
Släck efter dig i rummen och lämna inte massa onödiga lampor på om du inte är hemma.
Satsa på energisnåla vitvaror när du köper nytt!