Balkonger
Blomlådor får ej hänga utanför balkongerna.
Inglasning av balkonger kan ej beviljas av bostadsrättsföreningen. Bygglov måste sökas hos kommunen och styrelsen.
Altaner
Medlemmar med altan har möjlighet att själva plantera blommor m.m. utanför sin altan. De boende rensar naturligtvis själva. Besiktningar av altaner och land gör med jämna mellanrum för att hålla god ordning.
Entréer
Portarna är låsta dygnet runt. Släpp inte in okända i portarna!
Cyklar, barnvagnar skall förvaras i för ändamålet avsedda lokaler. Får ej förvaras i entrén eller trapphuset.
Gårdsmiljö samt lekplatser
Vi köper följande tjänster av entreprenörer: gräsklippning, snöröjning, sandning, klippning av träd och buskar samt tömning av papperskorgar.
Lekplatserna besiktas årligen och eventuella fel åtgärdas.
Lösspringande katter
På gott och ont har traditionen att låta katterna springa fritt tagits med när katten har blivit ett "stadsdjur". Som lösgående kan den fortfarande göra nytta som råttfångare mm och ha ett gott liv ur djurskyddssynpunkt men å andra sidan medför de lösgående katterna en del problem i tätortsmiljö, t ex:
orsaka allergier hos närboende
lämnar avföring och urin i sandlådor, rabatter mm
revirmarkerar på byggnader, bilar mm, med stark urinlukt som följd
repar lack på bilar och orsakar andra skador
tar småfåglar vid fågelbord
blir offer för och kan orsaka trafikolyckor
ökar risken för vildkatter, smittspridning
Råd till kattägare:
Tänk på att du har ett strikt ägaransvar för din katt!
Hör med dina grannar om de har något emot att katten går fritt. Tänk på att en katt kan röra sig över ett stort område, så det kan bli många att fråga!
Märk katten med halsband eller öronmärkning och håll den i vårdat skick. Den kan annars tas för vildkatt och riskerar då att bli infångad och avlivad.
Vilka regler gäller?
Lagen om tillsyn över katter och hundar säger bl a att "hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter". Om vildkatter står att "en katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad får dödas av jakträttsinnehavaren eller av någon som företräder denne. Inom tättbebyggt område krävs dock tillstånd av polismyndigheten." Det är polismyndigheten som är tillsynsmyndighet för denna lag.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden kan ingripa med stöd av miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. § 36 i förordningen säger att "husdjur och andra djur som hålls i fångenskap skall förvaras och skötas så att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer."
Villkoren för att miljö- och hälsoskyddsnämnden ska kunna ingripa är att ägaren till katterna är känd och att katterna kan klassas som "olägenhet för människors hälsa". Det senare är t ex möjligt om en allergiker drabbas, om katter använder sandlådor som toalett och om det rör sig om många katter på samma fastighet.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden har också tillsyn över djurskyddslagen med vidhängande förordning samt föreskrifter från Statens Jordbruksverk. Dessa talar om hur djur skall skyddas mot lidande och sjukdom. §§ 30 - 35 i lagen stadgar reglerna för omhändertagande av djur, men dessa regler ska alltså tillämpas om djuret far illa, inte om djuret orsakar en störning. I värsta fall rör det sig om djurplågeri. Det är ett brott enligt brottsbalken och skall därmed anmälas till polismyndigheten.
Upphittade katter kan tas om hand med stöd av hittegodslagen och lämnas till polismyndigheten. Om varken ev. ägare eller upphittaren tar hand om katten kan polismyndigheten sälja eller avliva djuret med stöd av lagen om förfarande med förverkad egendom och hittegods mm.
Råd till dig som är störd av katter
Den som är störd av vildkatter/övergivna katter (se definition förra sidan) inom kommunens större tätorter kan ringa till miljö- och hälsoskyddskontoret, som har kontakt med jägare som fångar och avlivar sådana katter. Boende i övriga delar av kommunen hänvisas till lokala jägare/skyttar för avlivning av vildkatter.
Tamkatter kan vara svårare att komma till rätta med. Bäst är om man kan identifiera ägaren:
· ta kontakt med ägaren och framför önskemål/klagomål om kattens beteende, ev. begär skadestånd för skada som katten åstadkommit,
· i andra hand: ta kontakt med miljö- och hälsoskyddskontoret eller polismyndigheten - se förra sidan vilka regler och förutsättningar som gäller.
Om det är flera katter som stör och det är svårt att identifiera ägarna:
· boende i hyreshus: ta kontakt med hyresvärden, som kan ha regler om husdjur,
· boende i villaområde, bostadsrätt: ta upp frågan i ev. villaförening, samfällighet, bostadsrättsföreningen e d och sök samförståndslösningar,
· täck över barnens sandlåda med nät e d,
· det lär finnas luktande medel som håller katter borta - hör med butiker som säljer djurtillbehör.
Får man sätta ut fällor på egen tomt?
Ja, om katten fångas och hålls levande och om djurskyddslagen och andra lagar efterföljs. Metoden bör ses som en sista utväg och förslagsvis annonserar man i förväg (lapp i brevlådor e d) att fälla kommer att sättas ut så att ev. kattägare får en chans att skärpa sig.