Frågor och svar om balkonbygget

29 november 2018 Här är ett antal frågor som dykt upp under byggperioden med de svar vi fått från vår byggkonsult, entreprenören, Balcos, projektledare och deras platschef. Vi vill påminna om att balkongbygget är ett av de största projekt vår förening har genomfört sedan huset byggdes och att stora projekt i stort sett aldrig kan genomföras utan att det dyker upp nya problem och hinder under vägen.

Varken Huggarens styrelse, Balco eller HSB:s byggkonsult har något skäl att undanhålla information men det är många människor inblandade och vår styrelse är idéellt arbetande människor med jobb, studier, familj och andra intressen som också ska hinnas med utöver styrelsearbetet för bostadsrättsföreningen.

Om informationen inte flödat i önskvärd takt så finns det absolut inget medvetet skäl till det utan det beror på ovan nämda förhållande.
Styrelseledamöterna är alla delägare och boende i huset och vill såklart själva att balkongerna ska bli så bra, kostnadseffeltiva och funktionella som möjligt.
Balco har inget intresse av att försinka, fördyra eller försvåra arbetet. Dom vill gärna flytta sina maskiner och montörer för att så fort som möjligt kunna starta upp nästa projekt.
Dom har heller ingen anledning att slarva med eller hasta förbi arbetet eftersom arbetet ska slutbesiktas av diverse instanser innan det godkänns och att åtgärda reklamationer innebär alltid oönskade och ofta höga kostnader för alla entreprenörer.
Den av oss anlitade byggkonsulten från HSB har inget egenintresse av att försvåra eller krångla till vårt projekt eller undanhållainformation. Han har andra projekt och uppgifter att ta tag i så fort vårt projekt är avslutat.

Frågor och svar

Storlek mm

Styrelsen fick endast en photoshoppad (bildmontage) bild av fasaden som beslutsunderlag och som sedan presenterades till medlemmarna, anledningen till att vi endast fick en photoshoppad bild är att ingen entreprenör gör några konstruktionsritningar innan stämmobeslut och bygglovet har beviljats av Byggnadsnämnden.
Att ta fram konstruktionsritningar och söka bygglov innebär mycket stora kostnader och det är väl bortkastade pengar om stämman säger nej, eller hur?
Med andra ord visste varken styrelsen eller ni medlemmarna i detalj hur denna balkongutbyggnad skulle se ut i förväg. Vi fick en uppfattning och en så god idé som det var möjligt att presentera om vad  vi kunde bygga på södersidan av vårt hus.

Ytan 9.5 kvm var en siffra som Balco presenterade för oss men dessa ytor stämmer inte riktigt heller. Detta beror på att när dom började, efter OK från oss och byggnadsnämnden, projektera bygget så visade det sig att bjälklag och övriga tänkta infästningar inte fanns där man trodde.
Därför stämmer inte de i förväg angivna ytorna exakt men avvikelserna är relativt små. Någon/några kvadratmeter upp eller ner.
Om alla hus som finns såg likadana ut och var byggda på exakt samma sätt skulle balkongentreprenörerna kunna presentera exakta konstruktionsritningar i förväg för ett sådant stort projekt.
Men tack och lov så ser inte alla hus exakt likadana ut.
Då fär vi leva med det faktum att konstruktionsritningar inte alltid stämmer exakt med de förhandsskisser som tagits fram för ett balkongbyte i en fastighet.

Varför inte beställa innertak och gardiner till alla?
Kostnaden måste vara förhållandevis låg?

Kostnaden för nybyggnation av balkonger fördelas på 40-50 år.
Tillbehören såsom innertak, belysning, solskyddsgardiner har inte den livslängden och kan alltså inte skrivas av på samma tid.
Balco ska fakturerar föreningen för tillvalen (Innertak och solskyddsgardiner) och den fakturan ska betalas inom 30 dagar.
Kostnaden för gardiner och innertak skulle alltså måsta skrivas av på avsevärt kortare tid eftersom deras llivslängd är avsevärt kortare vilket skulle innebära ett högre balkongtillägg.
Styrelsen har det ekonomiska ansvaret och har beslutat därefter.

Vad är andelstal?

Alla vi som bor i Huggaren är delägare, vi äger en andel av den ekonomiska föreningen,
Det är den andelen som våra månadsavgifter baseras på.
När föreningen bildades 1962 gjordes en fördelning av varje lägenhets andel tex dom som bodde våningen ovanför tvättstugan hade lite lägre andel (pga. buller) än den som bodde på våning två mitt i huset, det var alltså ”någon” som satt och värderade varje lägenhet för sig, ditt andelstal finns på avierna som du får kvartalsvis.

Beräkning av balkongtillägget:

De utanpåliggande balkongerna har enligt beräkningsmallen som våra ekonomer gjort utgått från att dessa balkonger har ett framtida renoveringsbehov, ett renoveringsbehov som inneburit att boende i dessa lägenheter har haft ett något högre andelstal, d v s något högre månadsavgift än andra, man kan säga att medlemmar i dessa lägenheter redan betalat en del av den nya balkongen, summan som det uppskattas kosta om vi skulle behöva renovera dessa balkonger uppgår till ca 50 000kr/st., därför har deras balkongtillägg blivit lägre än övriga.

Förseningar


Som de flesta säkert uppmärksammat så följs inte tidsplanen till 100% vilket brukar vara fallet vid stora byggprojekt.
Att i förväg försöka ta höjd för eventuella förseningar och oförutsedda händelser gör sig inte lätt.
Entreprenörerna räknar med byggtid och lämnar anbud därefter och att ha för stora marginaler i tidsberäkningen skulle i slutändan innebära att beställaren (Vi) skulle få betala för den marginalen.

Det är inga jättestora förseningar rapporterade från entreprenören.
Dock har bygget försenats något p g a att man inte kunnat arbeta med fyra plattformar som var planen från början.
När konstruktionsritningarna var klara insåg man att fyra plattformar inte skulle få plats samtidigt utan att "gå omlott" Detta har inneburit en försening på några veckor.

En viss brist på utbildade och kunniga hantverkare råder också men Balco har löst och försöker framledes lösa detta.
Att anlita oerfaren personal skulle knappast innebära att bygget går fortare. Snarare tvärt om.
Bygget beräknas vara i stort sett klart kring nyår med undantag av visst installations- och efterarbete.

En konstruktion av detta slag kräver också att logistik, leveranser och underentreprenörer stämmer fullt ut. Tyvärr innebär en konstruktion med hundratals unika stålbalkar och många olika balkongtyper att man under arbetets gån stöter på nya problem att lösa.
Från styrelsen ser vi då hellre att Balco, deras platschef, hantverkare och projektledare som har kunskaperna och erfarenheten hellre, i samråd med vår byggkonsult, söker en snabb och bra lösning på sådana problem än att de stoppar arbetet helt för att rådfråga oss och invänta att vi hinner sprida information om dessa förändringar.
Det om något skulle innebära både kostnader och förseningar.
Bygget är ju trots allt i full gång och det finns i nuläget ingen möjlighet att vrida klockan tillbaks.

Det finns ett gammalt talesätt som säger:
"Har man tagit F-n i båten så måste man ro honom i land"

BRF Huggarens styrelse
Genom
Janken Åkerström