1602 "donerade" Karl IX hela Testebo by till staden, med undantag för forsen, som staten själv lade beslag på. Många av Testebos ca 50 innevånare blev tvungna att lämna byn och sina gårdar, som gått i arv inom släkten genom århundraden. Löften om ersättning var inget värda och utan några som helst rättigheter var det bara att ge sig av.
Helt dött blev det ändå inte under 1600-talet. Några personer bodde kvar, bl.a. mjölnaren och hans familj samt sågaren som såg till att virke skeppades ut via ån.
Andra anläggningar som t.ex. bryggeri, färgeri och sämskmakarstamp byggdes också i byn under denna tid. Mot slutet av 1600-talet började Hälsinge Regemente använda platsen som övningsfält, från nuvarande Testebovallen, förbi nuvarande kvarteren "Lansen" och "Systern" vid Rösgaran, ner mot det området som senare blev Avans flygfält.
Ansamlingen av militärer, handelsfolk och stadsbor som kom till Strmsöbro, gjorde att platsen var ett utmärkt ställe att bygga krog på. Tidigare hade man sålt öl och brännvin från kärror, men nu tog krögarparet Olof och Helena Ström initiativet till att uppföra en krogbyggnad. Året var 1668, ett stycke mark köptes in alldeles vid bron.
Nu fick orten sitt nuvarande namn, Strömsbro, efter Ströms krog vid bron.