Allt om styrelsens arbete och ansvar

Ett stort och fint förtroende

Grattis! Som styrelseledamot har du fått ett fint förtroende från dina grannar, men också ett stort ansvar.
HSB Uppdraget går igenom vad du behöver veta för att leva upp till din roll som styrelseledamot.

En bostadsrättsförening är en så kallad juridisk person, det vill säga att den till exempel kan äga saker eller ingå avtal. Men den kan inte agera själv utan den behöver människor som talar för den.
- Det är styrelsen som företräder bostadsrättsföreningen. Det innebär att man har fått ett stort och fint förtroende från sina grannar om man blir invald i styrelsen, säger Eva Berg, fastighets- och föreningsjurist på HSB Riksförbund.

Styrelsen är solidariskt ansvarig för alla beslut man fattar, det vill säga alla ledamöter har lika stort ansvar för föreningen.
- Men det innebär också att du redan från dag ett har rätt att vara med och påverka och att fatta beslut som kan utveckla ditt och dina grannars boende.

VIKTIGT ATT KOMMA ihåg är dock att du just har fått ett förtroende, och att det förtroendet är något som du behöver vårda.
- Styrelsen har lydnadsplikt, lojalitetsplikt och vårdplikt. I korthet innebär det att styrelsen måste lyda stämmans beslut (under förutsättning att de inte strider mot lag och stadgar), vårda föreningen på bästa sätt och alltid sätta hela föreningens intressen framför de egna.
Eftersom styrelsens ledamöter alltid ska ha föreningens bästa för ögonen är det också viktigt att uppmärksamma situationer där det kan uppstå jäv, det vill säga risken att styrelseledamoten är med och fattar beslut som gynnar hen, någon närstående eller ett bolag där hen har ett personligt intresse.

- I de fall en styrelse misstänker att denne är jävig i en viss fråga ska styrelseledamoten omedelbart anmäla detta till styrelsen. Även en annan styrelseledamot kan ta upp frågan till prövning i styrelsen.
Det är sedan upp till styrelsen att avgöra om styrelseledamoten ska betraktas som jävig eller inte.

SOM LEDAMOT FÅR man inte heller föra vidare sådant som diskuterats på styrelsens möten om det kan skada föreningen eller enskilda medlemmar att informationen kommer ut.
- Man brukar tala om att styrelsen ska iaktta tystlåtenhet, säger Eva Berg.

"Det går inte att kunna allt"

DE REGELVERK SOM
styr styrelsens arbete är främst lagen om ekonomiska föreningar, bostadsrättslagen samt bostadsrättsföreningens stadgar. När man tar på sig att sitta i en styrelse tar man också på sig att följa dessa regelverk.
- Man kan aldrig i efterhand skylla på att man inte visste vad lagen kräver. Därför är det viktigt att styrelsens ledamöter löpande går relevanta kurser och utbildningar så att de får den utbildning de behöver för att kunna uppfylla sitt ansvar. Det ligger också ett stort ansvar på styrelsens ordförande att se till att styrelsen fått ett tillräckligt bra underlag för att kunna fatta ett informerat beslut, men du har själv också ett eget ansvar att se till att få ett bra beslutsunderlag.
Sitter du som ledamot på ett möte och ska fatta ett beslut men inte förstår, säg då till att du behöver ett bättre underlag för att kunna fatta beslut om ärendet. Det är både din rättighet och din skyldighet.

Som ledamot i en bostadsrättsförenings styrelse är man med och fattar beslut om många olika områden, till exempel:
- Fortlöpande bedömning av föreningens ekonomiska situation
- Årsavgiftens storlek
- Underhålls- och reparationsåtgärder
- Medlemsprövning
- Andrahandsupplåtelse

MEN DET ÄR inte alldeles lätt att hålla koll på alla dessa olika ansvarsområden. Juristerna på HSB Riksförbund får ofta frågor från olika föreningar som undrar vad som egentligen gäller vid olika dilemman. Det bästa rådet från Eva Berg är att inse att det inte går att kunna allt, att vara ödmjuk inför det och att ta hjälp av externa experter när man känner att den egna kunskapen inte räcker till.
- För styrelsens ledamöter handlar det om att skaffa så mycket kunskap om sitt ansvarsområde att man förstår när man behöver ta hjälp i olika frågor.

Text: Karin Aase Uppdraget #2/2020