Brf Skopans Miljöpolicy

Brf Skopan förändrade sin sophantering den 1 nov 1996. Att spara på naturens resurser, ett ökat miljötänkande och lägre kostnad för sophämtningen var de tyngsta skälen till att föreningen genomförde en total förändring med kompostering och källsortering.

Det började med att en miljögrupp bildades 1993 som fick i uppdrag att undersöka möjligheterna till kompostering av hushållsavfallet. Litteratursökningar, personliga kontakter och studiebesök ledde fram till det slutliga beslutet att göra en total förändring av sophanteringen.

Ger naturlig gödning

Miljöhuset ligger mitt i bostadsområdet, har källsorteringsrum, komposteringsrum och kallförråd. Värme finns i både källsorterings- och komposteringsrummen vilket innebär att man sorterar sina sopor i behaglig rumstemperatur oberoende av temperaturen ute. Sedan starten har c:a 1000 personer gjort studiebesök för att titta på miljöhuset som har en interiör som alla blir förvånade över. ”Det liknar inte alls en plats för sopor”, säger de flesta.

Källsortering

Sopnedkasten stängdes samma dag som miljöhuset öppnades. Där sorteras alla fraktioner som våra sopor består av: Förpackningar av papper, plast, metall, glas men även tidningspapper, elektronik, batterier, miljöfarligt avfall m m.

Kompostering

Kompostorerna ”producerar” c:a 20 m³ gödning varje år. Den förpackas i papperssäckar om 60-80 liter och säljs i första hand till medlemmar som har sommarstugor, odlingslotter och liknande men även till andra som insett den enorma kraft som finns i naturlig gödning.

I början av juni 2011 bytte föreningen ut de kompostmaskiner som fungerat sedan 1996. De nya är i rostfritt material och har automatisk pelletspåfyllning.

  • Många studiebesök för att se hur miljöhuset fungerar.
    Många studiebesök för att se hur miljöhuset fungerar.
  • 3766918306.jpg
    3766918306.jpg