Godkännande från styrelsen i vissa fall
Många medlemmar vill bygga om i sina lägenheter och det är i de allra flesta fall inga problem. I vissa fall behövs dock godkännande från styrelsen innan bygget kan påbörjas (§29 i föreningens stadgar).
Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsen tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar:
Så här ansöker du om ombyggnad till styrelsen:
1. Gör en ritning och skriv en beskrivning över vilka förändringar du vill genomföra, se blankett längst ned på denna sida.
2. Bifoga handling från fackman som intygar att ombyggnationen inte innebär några konstruktionsmässiga risker för föreningen.
3. Mejla ovanstående handlingar till brfskvadern@outlook.com alternativt att du lämnar handlingarna i styrelsens brevlåda på kavertershus 1 Borgholmsvägen.
Ansökningarna behandlas löpande och så snart som styrelsen kan, men skicka gärna in ansökan via mejl för snabbare svar.
Om du vill glasa in din balkong eller din uteplats måsta du efter godkännande av styrelsen också söka bygglov hos kommunen.
Godkännande
Styrelsen får inte vägra att medge tillstånd till en åtgärd som avses ovan om inte åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen.
Frågor och svar
1. Hur tar jag reda på om en vägg är bärande?
Kontakta i första hand kundtjänst på HSB Södra Norrland. Om inte fastighetsskötaren kan avgöra om väggen är bärande måste en van konstruktör kallas in för en fackmannamässig bedömning. Kostnad för denna bedömning betalas av medlemmen.
2. Vad innebär "Annan väsentlig förändring av lägenheten"?
Väsentlig förändring innefattar till exempel alla förändringar som kräver bygglov samt förändring av lägenhetens planlösning.
Inre fond
Varje månad avsätts en del av hyran som du betalar till en inre fond. Beloppet som finns på den inre fonden kan användas för renovering av din bostadsrätt. Saldot på din inre fond hittar du på den senaste hyresavin eller i Mitt HSB under Mina sidor - Bostadsinfo.
Blanketten för uttag ur fonden hittar du nedan under Uttag ur inre reparationsfond. Efter att blanketten har fyllts i skickas eller lämnas den till kundtjänst, HSB Södra Norrland, Torggatan 14, 852 32 Sundsvall, som är bostadsrättsföreningens vice värd.
Störande ljud vid renovering av lägenhet i punkthusen
Tänk på att dina grannar störs vid t ex borrning och slipning. Därför ska renoveringsarbeten inte ske nattetid. Sätt gärna en lapp på anslagstavlen i husets entré där du förvarnar om dina renoveringsarbeten.
El- och VA-installationer
Eftersom detta är en del av fastigheten som bostadsrättsföreningen har hand om är det viktigt att dessa arbeten normalt beställs via HSB 010-303 23 00.
Ventilation punkthusen - spiskåpa
I punkthusen finns ett centralt ventilationsaggregat med värmeåtervinning, placerat uppe på taket. Från detta aggregat går kanaler på taket via ett antal schakt ner till respektive lägenhet. Systemet är dimensionerat enligt Svensk Byggnorm så att från alla kök och badrum skall det sugas ut en bestämd luftmängd ur varje lägenhet. I badrummen är det en fast luftmängd som är inställd i frånluftsventilen. Denna får inte ändras för då påverkas hela systemet. I köken skall det finnas en frånluftskåpa/fläkt som har ett grundflöde beroende på lägenhetens storlek samt ett forceringsflöde vid t ex matlagning som är avhängigt av kåpans/fläktens konstruktion. Kravet enligt byggnormen är en utsugningsförmåga av 80% enligt en speciell provningsmetod vid ett flöde av 30 l/s. Ändring från grundflöde sker från ett vred på kåpan/fläkten. Alla fabrikanter är skyldiga att presentera respektive kåpas prestanda. Det är alltså inte tillåtet att byta till annan kåpa eller fläkt som inte uppfyller dessa krav. Kåpan eller köksfläkten måste vara av typen Alliance för att passa in i husets ventilationssystem.
En annan variant av fläkt som får monteras i köket är en s k kolfilterfläkt men den får inte kopplas in till systemet utan får blåsa den renade luften tillbaka till köket. Köket måste då också förses med en frånluftsventil med ett fast flöde av 10 l/s som kopplas till systemet och inte placeras nära spisen.
Tilluft från ventilationsaggregatet blåses också via schakt ner till boningsrummen i varje lägenhet.
Vart tredje år sker en obligatorisk ventilationskontroll (OVK) och om man då inte har följt reglerna åläggs man att återställa godkänd installation. Detta gäller även om felet fanns där när du flyttade in.
Om ni renoverar köken, kontakta i första hand HSB Södra Norrland, telefon 010-303 23 00 som har kunskap att installera rätt typ av kökskåpa/fläkt och anpassa denna till husets ventilationssystem.
Ventilation radhusen - spiskåpa
I radhusen finns en central frånluftsfläkt på yttertaket. Kanaler finns från bad/WC/kök och förråd upp till denna fläkt. Fläkten kan köras i tre hastigheter från ett vred på spiskåpan som ska vara av typen Alliance med fjärrstyrning av takfläkten. I princip gäller samma regler beträffande spiskåpans kapacitet och tillåtelse att byta ut kåpan som för punkthusen.
Renovering av våtutrymmen
Tänk på att inte borra i väggen bakom och ovanför WC-stolen. Där finns viktiga rörledningar. Vid renovering av våtutrymmen måste man anlita en auktoriserad VVS-montör. Mer information finns här: https://www.sakervatten.se/branschregler?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3
Om du behöver stänga av vattnet till lägenheten finns det i punkthusens lägenheter två kranar under diskbänken i köket till kall- respektive varmvattnet. Motsvarande kranar i radhusen finns nere i förrådet.
Tröskeln under balkong/altandörr
Borra inte i tröskeln. Där finns viktiga rörledningar.
Uteplatser och förråd i markplan
Om du ska bygga om din uteplats måste du först ha tillstånd av styrelsen för bostadsrättsföreningen om detta innebär en stor förändning av höjd på staket och vindskydd samt storlek på uteplatsen eller annan stor förändring. På ovansidan av radhusen mot vägen får det endast vara ett staket på högst 1,1 meter alternativt en häck. Det ska vara vit färg alternativ ofärgat tryckimpregnering på alla träytor. Observera att en ombyggnad från den standard som gällde när bostadsrättsföreningen byggdes år 1980 medför att bostadsrättsinnehavaren blir ansvarig för underhåll av uteplatsen.
Inglasaning av balkong eller uteplats
Man måste söka byggnadslov hos kommunen om man vill glasa in sin balkong eller bygga tak på sin uteplats. Samma sak gäller som ovan att bostadsrättsinnehavaren blir ansvrig för underhållet av inglasningen.
Byggavfall
Du ansvarar själv för att transportera byggavfall till Kretsloppsparken på Blåberget eller någon annan återvinningscentral.