På mormors och morfars tid köpte man en möbel för livet. Man lappade och lagade såväl kläder som möbler, och köket satt där det satt, möjligen målade man om luckorna när de blivit slitna. I dag är det tvärtom. Nu är ett kök ”gammalt” när det har tio år på nacken, för att inte tala om tapeten i vardagsrummet som känns ”hopplöst ute” bara något år efter att den sattes upp.
Vi bygger om och fixar som aldrig förr. Att det varken är bra för plånbok, relationer eller stressnivå håller nog de flesta med om. Men har du tänkt på att det dessutom är dåligt för miljön att ständigt köpa nytt och byta ut gammal, fungerande inredning? En bra start är att ställa dig själv frågan om du faktiskt måste renovera och i så fall hur mycket. Ofta kommer du långt med att byta ut och fixa till några detaljer. Hela köket kan få ett lyft med nya luckor eller nya beslag på lådor och luckor. Badrummet kan fräschas upp med ett nytt skåp och ny belysning. Och glöm inte det enklaste och billigaste sättet att förnya – ommöblering. En annorlunda möblering kan göra underverk för ett rum.
– Vi måste bli mer medvetna om våra val och lära oss att tänka långsiktigt när vi konsumerar, säger Alexander Clemenson, generalsekreterare på föreningen Medveten Konsumtion. Medveten konsumtion handlar om att minska, återanvända och återvinna.
– Om jag måste köpa nytt, gäller detatt tänka – hur får jag tag på det på bästa sätt så att jag påverkar miljön så lite som möjligt? Kan jag handla second hand? Kan jag sälja mina gamla saker vidare till någon annan? Ställ alltid frågor om innehåll och tillverkning i butiken, oavsett om du handlar möbler, tyg eller färg.
Ibland måste man byta ut sådant som är uttjänt och inte går att reparera. Då gäller det att ha koll på var man ska göra av sitt avfall. Att man inte får slänga överbliven målarfärg i soporna vet nog de flesta, men hur är det med annat renoveringsavfall? Förr kunde man slänga allt i en och samma container. I dag ska det sorteras noggrant. De som vet bäst är personsalen på återvinnings- stationen, så kolla av med dem innan du slänger ditt avfall. Men släng inte i onödan. Bara för att du inte vill ha dina gamla köksskåp eller ditt badkar, betyder det inte att ingen annan vill ha det. Sälj gammal inredning, dörrar och fönster på andrahandsmarknaden. Det vinner alla på. Du tjänar en slant, någon annan blir glad över fyndet och miljön mår bra av att saker återvinns.
– Blocket är en fantastisk plats när man söker efter byggmaterial och köksinredning. Till skillnad från annan köksinredning är det däremot oftast mer miljövänligt att byta ut än att behålla gamla vitvaror, eftersom moderna vitvaror drar mindre energi. Köp bara vitvaror med märkningen energiklass A. Inom denna klass finns tre undergrupper där A+++ är den mest energieffektiva.
– I slutändan handlar det, vid renovering precis som vid all konsumtion, om att vara aktiv i sina val och ställa sig frågan behöver jag verkligen det här? Finns det alternativ? Med det tänkesättet har vi kommit en bra bit på väg mot ett mer hållbart samhälle.