Inför året 2024.

14 november 2023 Verksamhetsåret 2023 och 2024.

Idag har styrelsen haft budgetmöte inför kommande år och tagit en del tuffa beslut och en del enklare beslut. Till en början så skulle vi vilja dra en liten årsberättelse om det gånga året. 

Under 2023 så har styrelsen arbetat med bland annat IMD el, vilket varit lite struligt med leveranser och installation men som äntligen kommit på plats (trots att ingen har fått någon faktura på elen än). Detta innebär att vi kommer göra en kalkylerad besparing (kollektivt) på omkring 72.000 kr årligen. Vi har fräschat upp vårat föreningsrum med lite färg, ett innertak, ett litet pentry och nya energieffektiva lampor. Vi sökte om ett bygglov för carports våren 2022 som tyvärr fastnat i handläggning hos först kommunen (som återkom med svar först i januari 2023), som senare blev överklagat av en grannförening och har legat hos länsstyrelsen sedan i mars 2023 och vi inväntar svar. Tvättstugorna har fått nya fina torkskåp som förhoppningsvis förbättrat torkkapaciteten i våra tvättstugor vilket gjort att vi därmed kunnat frigöra fler tider per dygn och vecka. En ny grill har införskaffats till den stora uteplatsen och den gamla har fått en uppfräschning för att kunna användas vid den lilla uteplatsen. Detta är en bråkdel av arbetet som både synts och inte synts. 

Inför verksamhetsåret 2024 så står vi, precis som många andra föreningar, inför ökade kostnader på grund av avgiftshöjningar som vi inte kan påverka, vattenkostnaden ökar med 28%, fjärrvärmen ökar med 7%, elen ökar med 5%. Som förmodligen ingen har missat så har vi också en högre inflation och räntorna har ökat drastiskt. 

På grund av detta så kommer föreningen behöva höja årsavgiften med 5% och parkeringarna höjs med 25kr per månad. Anledningen till att vi kan hålla en relativt låg ökning är tack vare att vi fattat sunda ekonomiska beslut tidigare år men trots det så har vi behövt göra avkall på vissa investeringar, inköp och en hel del andra poster som vi tidigare kunnat ha med i budget detta på grund av ett högre ränteläge idag än när vi fattade beslut om att göra vissa investeringar. Bland annat så kommer det inte bli något carportbygge under 2024, även om vi skulle få ett bygglov. Vi kommer inte heller att ha någon container inför vårstädningen då det inte finns utrymme i budget för det, inköp har minimerats till enbart det absolut nödvändigaste. Vi har vänt och vridit på varje post i budgeten för att undvika den föreslagna höjningen på 12,4%, med det sagt så vill vi uppmärksamma att vattnet är en kollektiv utgift som vi alla kan hjälpas åt att påverka och detsamma gäller för elen i de kollektiva utrymmena (källargångar, tvättstugor, trapphus, med mera). Detta kan ses som småsaker, men det påverkar budgeten mer än vad man kan tro.

Inför kommande år så har vi dock måstat ta med en oerhört tråkig utgift men absolut nödvändig. När stambytet gjordes 2002 så bytte man alla stammar som går ovan mark men soutterängvåningen (källaren) har fortfarande gamla rostiga gjutjärnsavlopp, vilket gör att vi kommer måsta göra en relining i källarplan. Vi letar lösningar för att lösa detta och för att alla ska kunna fortsätta leva så opåverkat som möjligt.

Med detta sagt så betyder det inte att vi kommer sluta investera i vår fastighet utan vi kommer enbart att lägga investeringarna på is tills att det ekonomiska läget i omvärlden har förbättrats.