Radon

Ett av riksdagens miljömål är att alla bostäder i landet ska ha en radonhalt i luften på under 200 Bq/m3 år 2020.

Vi genomförde en mätning av radonhalten i våra hus under vårvintern 2015. Resultatet från mätningen är gott. Medelvärdet för alla mätta lägenheter ligger på 170 Bq/m3.

Den genomförda mätningen visar också hur viktigt det är att ventilationen är i funktion och används på rätt sätt. En av de lägenheter som mättes hade höga, ej godkända, värden av radon i luften. Vid den undersökning som följde, visade det sig att alla springventiler för insläpp av frisk luft var stängda, och att spjället i köksfläkten hängt sig i stängt läge. Efter åtgärder gjordes en ny mätning, och då visade sig radonhalten ligga långt under gränsvärdet.

 

Kommunens hälsokontor är informerad om mätningen och dess resultat.

 

Vad är radon?

Radon är en ädelgas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. 

Radongasen sönderfaller i sin tur till radondöttrar – radioaktiva metallatomer. Vid sönderfallet sänder de ut strålning som kan skada cellerna i luftvägar och lungor. När vi andas in radonhaltig luft kan radondöttrarna fastna i våra luftvägar. Därför betraktas höga halter av radongas som en olägenhet för människors hälsa. Sönderfallet mäts i enheten Bq/m3 (Becquerel per kubikmeter).

 

Varifrån kommer radon?

Radon i hus kan komma från marken, byggnadsmaterialet eller från hushållsvattnet.

Marken släpper alltid ifrån sig en stor mängd radon, men fritt i luften späds den snabbt ut och är ofarligt. I hus med otät grund kan dock radonet tränga in i huset.

Alla byggnadsmaterial som innehåller sten i någon form avger radon i olika mängder. Blåbetong som användes i husbyggnation från 1929 till 1975 avger mer radon än annat byggnadsmaterial. Vi kan inte veta om det förekommer blåbetong i våra hus.

 

Radon i hushållsvatten förekommer inte där man har en ytvattentäkt eller, som hos oss, får vatten från ett kommunalt vattenverk.