Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Att bo i hyresrätt

Här kan du läsa och lära dig mer om vad som gäller när man bor i hyresrätt. Ta gärna del av vår kunskapsbank på hsb.se. Där har vi samlat många bra tips för dig som bor i en hyreslägenhet.

Ordningsregler

Ordningsregler - för att alla ska trivas

Att bo i ett flerfamiljshus betyder att man måste bry sig om varandra. Alla ska kunna trivas, både i sin lägenhet och i de delar som används gemensamt. HSB vill uppnå hög trivsel och genom att följa samma regler blir det lättare att trivas tillsammans. Här följer de viktigaste ordningsreglerna. Även sådant som inte nämns här kan medföra att man stör sina grannar på ett otillåtet sätt eller på annat sätt missköter sitt boende. Dessa regler gäller alla boende, familjen och gäster och när man flyttar in får hyresgästen skriva under att man förbinder sig att följa dessa i en bilaga till hyresavtalet.

Allmänna utrymmen

I entrén eller trapphus får inga föremål förvaras. Framkomligheten och brandsäkerheten kommer alltid i första hand. Placera därför inte föremål som till exempel möbler, mattor, cyklar, barnvagnar, pulkor eller annat som kan hindra framkomligheten vid entré, i trapphus, vinds- eller källargångar.

Balkong och uteplats

Av säkerhetsskäl ska balkonglådor sättas upp på balkongräckets insida. Sätt inte upp parabolantenner, utomhusantenner, skyltar, markiser eller dylikt utan hyresvärdens tillstånd. Parabol får endast placeras innanför balkongräcket. Montering får inte göras på fasaden eller i balkongplattan. Skaka inte mattor eller sängkläder från balkongen. Inga tillbyggnader eller förändringar av lägenheten (inkluderar uteplats/balkong) får göras utan hyresvärdens godkännande.

Brandvarnare

Det är fastighetsägarens ansvar att lägenheterna utrustas med en fungerande brandvarnare. Därefter är det den boende som ansvarar för att den fungerar. Du som saknar eller inte har en fungerande brandvarnare ska kontakta HSB för att få hjälp med att få en fungerade.

Bilar

Gårdar och promenadvägar i vårt bostadsområde är inte avsedda för biltrafik. Där ska vara lugnt och säkert för de boende. Ambulans och brandkår måste kunna ta sig fram obehindrat. Se de separata ordningsreglerna för parkering i ditt bostadsområde.

Cyklar

I fastigheten eller i bostadsområdet finns det oftast ett cykelrum/cykelställ där du ska placerar din cykel. Den ska vara fastlåst och i kördugligt skick. Cyklar ska inte parkeras fritt utanför entrén eller i trapphuset. Använder du sällan din cykel är det bäst att du förvarar den i ditt eget lägenhetsförråd.

Grillning

Av brandsäkerhet är det inte tillåtet att grilla på balkongen/altanen. Du får grilla om du går en bit bort från fastigheten så att röken inte stör dina grannar.

Hemförsäkring

Alla som bor hos HSB ska ha en hemförsäkring från tillträdesdagen. Den som står för hyreskontraktet är alltid ansvarig för det som händer i och omkring lägenheten. Du måste själv teckna en hemförsäkring för din lägenhet hos valfritt försäkringsbolag.

Husdjur

Om du har husdjur är du ansvarig för att ta hand om det. Låt inte ditt husdjur störa omgivningen. Husdjur ska vara kopplade utomhus. Plocka upp efter hunden eller katt när du rastar den. Om ditt husdjur bidrar till ett onormalt slitage av ytskikt eller utrustning tillhörande lägenheten blir du ersättningsskyldig den dagen du flyttar. Ormar, spindlar och andra exotiska djur är inte lämpliga husdjur i ett hyreshus.

Störningar

Du kan alltid ringa vår störningsjour vid pågående störningar kvällar och helger. Vid en konstaterad störning får du som stört betala för utryckningen som störningsjouren var tvungen att göra.

Sophantering

Insamlingen för hushållssopor ser olika ut i våra bostadsområden. Vissa har ett soprum i fastigheten,andra i ett miljöhus på gården. Du som hyresgäst ansvarar för att sortera dina sopor enligt regler och på anvisade platser. Grovsopor som till exempel möbler, större kartonger och el-produkter lämnar du själv till kommunens återvinningscentral. Sopor i andra utrymmen är förbjudet och hyresgästen kan debiteras för bortforsling.

Skador och skadegörelse

Hyresgästen ska genast anmäla fel eller brister som uppstår i lägenheten. Om ett fel uppstår med en större skada som följd, och du inte anmält det, kan du bli ersättningsskyldig. Klotter och förstörelse ska anmälas till HSB. Det är vårt gemensamma ansvar att förhindra skadegörelse och nedsmutsning av alla dess slag.

Rökning

Det är inte tillåtet att röka i fastighetens allmänna utrymmen. Vi anser att rökning endast sker utomhus. Släng inte fimpar på marken, från balkongen eller utanför porten. Visa extra hänsyn till dina grannar om du är rökare då röklukt kan anses som mycket störande.

Tvättstuga

I de fastigheter där det finns gemensam tvättstuga finns specifika ordningsregler och dessa ska följas för att den gemensamma tvättstugan ska kunna nyttjas på ett bra sätt. Du bokar ditt tvättpass på bokningstavlorna som finns vid varje tvättstuga. Respektera tiderna som är satta. Grundregeln är att lämna tvättstugan i det skick du vill ha den när du själv ska tvätta. Se de separata ordningsreglerna.

Visa hänsyn

Det är hyreslagen som bestämmer vad som gäller för boende i en hyreslägenhet. Enligt lagen ska hyresgästen se till att grannar inte störs samt bevara ”sundhet, ordning och gott skick i fastigheten”. Hyresgästen är också skyldig att se till att detta följs av övriga i familjen, gäster eller andra som vistas i lägenheten. Oavsett tid på dygnet har du inte rätt att spela musik så högt att andra störs. Normalt ska det vara tyst i huset mellan kl. 22-7.

Vårda din lägenhet

Som hyresgäst har du ansvar för att vårda din lägenhet. Det betyder bland annat regelbunden städning. Det finns en broschyr med i inflyttningsmaterialet där du får information om hur du tar hand om din lägenhet. Är du osäker på hur du ska göra så fråga alltid HSB.

 

 

Särskilda regler i vårt ungdomsboende


Rökfri fastighet

Det är inte tillåtet att röka i lägenheten eller i allmänna utrymmen såsom trapphus, hissar, källare och tvättstugor. Denna fastighet är alltså belagd med rökförbud och det gäller både hyresgästerna och besökande.

Uthyrning i andra hand tillåts ej

Kategoriboende som ungdomsboendet utgör med sitt ålderskrav kan inte gokänna andrahandsuthyrning. Det skulle vara förenat med påtaglig olägenhet för hyresvärden om lägenheten fick hyras ut i andra hand där hyresvärden inte kan styra till vem uthyrningen sker. Hyresvärden kommer därför inte att medge någon andrahandsuthyrning.

Störningar

Hänsyn + Omtanke = Bra boende

I ett flerfamiljshus har man människor omkring sig och det är liv och rörelse. Det är en trygghet för många äldre och ensamboende. Men det kan också ställa till problem när de människor som delar hus har olika livsmönster och referensramar. En person kan bli störd av sådant som en annan person inte bryr sig om. För att en grupp av människor ska fungera och trivas bra tillsammans i ett flerfamiljshus krävs att var och en visar hänsyn till varandra.
Både inom de egna väggarna och i de gemensamma utrymmena i huset.

Vad är en störning?

Det är såklart svårt att generellt säga vilka störningar som får accepteras och vilka som inte bör accepteras. Som ett exempel kan nämnas att ljud från barn som leker i normalfallet får tålas och likaså är det tillåtet att ha enstaka fester i sin lägenhet. Om du känner dig störd så rekommenderas att du i första hand kontaktar den som stör om det är möjligt. Om det inte hjälper så ska ni påkalla vår störningsjour som gör utryckningar för dokumentera störningen till hyresvärden men också för att upplysa hyresgästen om dennes störande beteende.

Exempel på störningar kan vara:
• Någon spelar hög musik.
• En hund skäller högt och länge.
• Någon duschar eller tappar upp vatten mitt i natten.
• Någon spikar, borrar eller bankar sent på kvällen.
• Någon tvättar tvättmaskin på natten.

Dokumentera det du upplever

Det är viktigt att du ringer vår störningsjour om du upplever störningar samt själv tar antecknar kring störningar du upplever och skickar till hyresvärden. Det är dessutom viktigt att varje person som upplever störningar lämnar sina egna tider och anteckningar om störningen och inte en gemensam för flera boende i huset. Om hyresvärden bedömer att störningarna inte är acceptabla kan hyresvärden vidta rättsliga åtgärder mot den som stör. Det kan innebära att den som stör blir tvungen att flytta. För att hyresvärden ska kunna driva ett ärende angående störningar är det mycket viktigt att du som blir störd är villig att berätta om störningarna för att få de att upphöra. Om du eller dina grannar inte vill vittna om störningarna ni upplever är det i de allra flesta fall inte möjligt för hyresvärden att vidta åtgärder för att få den störande personen uppsagd. Hyresvärden är därför beroende av just din hjälp.

Dina gäster är ditt ansvar

Det är du som hyresgäst som har ansvaret om dina gäster stör. Detta gäller i lägenheten, i trapphuset och ute på gården/området.

Prata med dina grannar

Om du planerar att ha en fest så är det uppskattat att förvarna dina grannar. De kan då säkert ha lite extra hänsyn till att det låter lite mer än vanligt just den kvällen. Samma gäller om du till exempel behöver borra för att sätta upp tavlor eller planerar att möblera om. Hörs det mycket ljud från din eller en grannes lägenhet, kanske ni kan prata och komma på en lösning som passar alla. I vissa fall är den störande personen inte medveten om att de stör sina grannar och det kan räcka med en tillsägelse när man träffas i trapphuset för att problemet ska vara löst.

Husdjur i flerfamiljshus

En katt, hund eller vilket husdjur man än har kan vara en mycket trevlig och kär familjemedlem. Men pälsallergi blir allt vanligare och en del är rädda för djur, detta måste du som djurägare ta hänsyn till. Hundar och katter ska hållas under sådan tillsyn som behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

• Håll alltid din hund kopplad.
• Plocka alltid upp avföring.
• Visa hänsyn till dem som är rädda och allergiker.
• Låt inte katten springa lös utan tillsyn.
• Låt sällskapskatten vara en innekatt.
• Låt kastrera din katt om den inte ska användas i avel.

Balkong och uteplats

Hur härligt är det inte att vara på sin balkong/uteplats då vädret tillåter? Det man ska tänka på är att man även här måste tänka på sina grannar och visa hänsyn.

• Undvik att röka på balkongen, de flesta tycker att röken är obehaglig och störande.
• Använd inte balkongen för att skaka av mattor eller täcken.
• Du får inte kasta ner saker från balkongen.
• Det är inte tillåtet att grilla på balkongen (gäller även el-grill)
• Mata inte fåglar från balkongen eller förvara djurfoder/torrfoder på din uteplats, det drar till sig råttor och möss.

Tvättstuga och gemensamma utrymmen i huset

Att hålla ordning ska alla hjälpas åt med! Det går snabbt och lätt om alla gör sin del och det bidrar till mindre irritation om alla tar hand om sitt och håller ordning i de gemensamma utrymmena så som tvättstuga, trapphus förråd och soprum.

• Följ städinstruktionerna i tvättstugan.
• Respektera tvätttiderna.
• Hjälps åt att felanmäla sådan som går sönder i de gemensamma utrymmena.
• Sortera och håll ordning i soprummet.
• Ställ inte ut möbler, skräp och sopor i trapphuset eller källaren/vinden.

 

Om du upplever störningar, följ dessa steg:

  1. Gör den störande grannen uppmärksam på att den stör dig. Detta kan du göra genom att prata med din granne och förklara det du upplever, det kan också vara genom att skriva en lapp och stoppa i dennes brevlåda. Ofta kommer man väldigt långt med att vara saklig och på ett ej otrevligt sätt förklara hur störningen upplevs och hur man önskar att det borde vara. Skriv egna minnesanteckningar från första (alla) tillfället så att om störningarna upprepar sig så kommer du ihåg när det hände sist och vad som hände.

  2. Är störningen allvarlig så att det känns obehagligt att ta egen kontakt ska man hoppa över steg ett och i stället ringa vår störningsjour. Att ringa vår störningsjour uppmanar vi alltid till. När de kommer ut på plats och kan konstatera störningen får vi som hyresvärd en rapport och detta är ett mycket starkt bevis om vi skulle behöva gå vidare med en uppsägning. Vid varje utryckning som störningsjouren får göra och när de kan konstatera att det är störande ljud, skickas en faktura till den störande hyresgästen och ett varningsbrev. Vid upprepade störningar där vi har tillräckligt med bevis kan vi gå vidare med en uppsägning av hyresavtalet.

  3. Vi förstår att störningar kan upplevas som otroligt jobbiga och att de kan påverka ens liv på ett negativt sätt, till och med så mycket att man får tankar på att vilja flytta. Fast det är den störande hyresgästen som är den som borde få flytta i stället. Här gör vi som hyresvärd allt vi kan, men det är tyvärr en process som kan ta lång tid och kräver stark bevisning för att hyresavtalet på den störande hyresgästen/familjen ska kunna sägas upp.

  4. Numret till störningsjouren hittar du här nedan och till dom ska du alltid ringa när du upplever dig störd av dina grannar.

 

 

TELEFONNUMMER TILL STÖRNINGSJOUREN


ÖSTERSUND
070-323 85 85

SUNDSVALL & HÄRNÖSAND
070-347 00 89

GÄVLE, SÖDERHAMN, BOLLNÄS & ÖRNSKÖLDSVIK
010-470 57 79

Sopsortering

Sortera för att vår värld ska räcka längre

När sopsorteringen inte sköts som den ska kostar det oss som hyresvärd mycket pengar i form av bortforsling och straffavgifter. Pengar som vi gärna skulle vilja lägga på underhåll och utveckling av våra fastigheter. Det är heller inte hållbart ur en miljösynpunkt. Lösningen för sopor ser olika ut i våra bostadsområden. Vissa har ett soprum i fastigheten, andra i ett miljöhus på gården. Hyresgästen ansvarar för att sortera sina sopor enligt regler och på anvisade platser. Grovsopor som till exempel möbler, större kartonger och el-produkter lämnar du själv till kommunens återvinningscentral. Att bara ställa ut sopor och möbler i de allmänna utrymmena är förbjudet och hyresgästerna kommer debiteras för bortforsling.

Hushållssopor och restavfall

I de vanliga soporna lägger du det som blir kvar när du sorterat bort plast, förpackningar, papper och annat återvinningsbart avfall samt farligt avfall. Det som hamnar i den vanliga soppåsen kallas restavfall och i många kommuner förbränns dessa och blir till värme och el.

Exempel på vad som räknas som restavfall:

• Rakhyvel
• Tops
• Blöjor
• Kattsand
• Tandborste
• Bakplåtspapper
• Kladdig köttpåse
• Cigarettfimp
• Tampong
• Tandtråd
• Penna
• Kondom
• Kuvert
• Snus
• Matolja
• Städsopor
• Presentsnöre
• Tejp och klisterettiketter

Exempel på vad som sorteras som matavfall:

• Frukt
• Grönsaker
• Hushållspapper
• Kaffesump
• Kött och fiskben
• Potatisskal
• Snittblommor

Alla kommuner erbjuder ännu inte sortering för matavfall till alla hushåll men vår ambition är att ha detta på alla våra hyresfastigheter så snart det går.

Exempel på vad som är grovsopor:

• Gamla möbler
• Cyklar
• Trasigt kakel
• Porslin
• Blomkrukor
• Trädgårdsavfall
• Blommor i kruka
• Spegelglas
• Flyttkartonger eller stora förpackningar av wellpapp

Den här typen av sopor kan du inte slänga i våra soprum. Dessa måste du ta till kommunens återvinningscentral.

Exempel på vad som är farligt avfall:

• Smink
• Lågenergilampor
• Lysrör
• Batterier
• Datorer
• Tv-apparater
• Mobiltelefoner
• Kaffebryggare
• Färgrester
• Lösningsmedelsrester
• Spillolja
• Kvicksilvertemometer

Batterier och glödlampor

I många av våra miljörum finns uppsamling av dessa. Om det inte finns så måste du ta dina batterier till ett annat uppsamlingsställe. Många mataffärer har sådan uppsamling intill deras pantstationer till exempel.


Kläder och textilier

Alla kläder och textilier kan återvinnas och bli till nya kläder. Det många inte känner till är att textilindustrin förbrukar stora mängder vatten vid tillverkling av textilier och har en stor omställning som de behöver göra för att minska sin miljöpåverkan. Som privatperson kan man göra stor skilland genom att skänka sina bättre begangnade kläder till återbruk och återvinna de trasiga och fläckiga.


Återbruk

På flera återvinningscentraler har man bröjat med återbruk. Hela och rena saker kan man nu lämna till återbruk istället för till återvinningen. Dessa saker hämtas då upp av olika biståndsorganisationer som återvinningscentralen samarbetar med.


Exempel på vad som sorteras som metall

• Konservburkar
• Aluminiumfolie
• Kaviartuber
• Kapsyler
• Kopp till värmeljus
• Lock till glasburk
• Folien på créme fraiche-burken.

Exempel på vad som sorteras som plats

• Schampofalska
• Plastpåse
• Kesoburk
• Kasse
• Kaffepacket
• Plastfolie
• Frigolit
• Förpackningar runt frukt och grönt av plast

Exempel på vad som sorteras som glas

• Glasburkar
• Glasfalskor
• Spegelglas (hör ej hemma här)
• Porslin (hör ej hemma här)

Lätt att tro att en trasig spegel ska kastas i glasåtervinningen, men nej den ska till grovsopor och lika så om man råkar ha sönder en tallrik eller skål i porslin.

Exempel på vad som sorteras som papper

• Toalettrulle
• Mjölkförpackningar
• Förpackningar till flingor, mjöl och socker
• Äggkartong
• Presentpapper
• Skokartonger

Exempel på vad som sorteras som tidningar

• Tidsskrifter
• Reklam
• Ritpapper och vanligt A4-papper

Tvättstugan

Ordningsregler för tvättstugan

Vare sig man gillar att tvätta eller inte så går det lättare med en ren och fräsch tvättstuga. Ordningen och städningen i tvättstugan är något som återkommande kommer upp som en förbättringspunkt i våra hyresgästundersökningar. HSB städar tvättstugan en gång per vecka och utöver detta måste hyresgästerna ta sin del av ansvaret att städa efter sig för att det ska kunna bli bättre. Städutrusningen försvinner och går sönder ibland och då måste ni hyresgäster höra av er till vår felanmälan så vi kan få vetskap om det och kunna åka ut med nytt.

Ta hand om tvättstugan tillsammans

• Tvättning får endast ske på de tider som finns på bokningstavlan.
• Tvättid bokas genom att du sätter upp din tid på bokningstavlan.
• Inte tillåtet att boka upp fler pass än ett åt gången.
• Om tvättstugan ej tagits i bruk 1 timme efter bokad tid, är tvättstugan fri att använda av någon annan.
• Töm fickorna på dina kläder och använd tvättpåse när du tvättar bh med bygel.
• Det är absolut förbjudet att färga kläder i tvättmaskinerna.
• Mattor och annan grovtvätt får inte tvättas i maskinerna.
• Filtret i torktumlaren ska rensas mellan varje torkning (brandrisk om detta inte sker).
• Håll dig inom tiden för ditt tvättpass, allt ska vara klart när nästa pass börjar, lämna inte kläder på tork.
• Den som använt tvättstugan ska se till att lokalen och all utrustning rengörs noga.
• Felanmäl trasiga maskiner till HSBs felanmälan och sätt gärna upp en lapp på maskinen att anmälan är gjord. Så slipper den som kommer efter anmäla igen.
• Husdjur får inte vistas i tvättstugan.
• Rökning är förbjudet!


Innan du lämnar tvättstugan

• Torka av tvättmaskiner, torkskåp, tumlare, bänkytor och vasken.
• Rengör tättmedelsfacken från tvättpulver och sköljmedel.
• Öppna och rengör torktumlarens luddfilter.
• Sopa och våttorka golvet.

Lägenheten

Ta hand om din lägenhet

Som hyresgäst har du ansvar för att vårda din lägenhet väl. Det betyder bland annat regelbunden städning och att inte lämna lägenheten utan tillsyn om du är borta på längre resor. Det innebär också att hyresgästen är skyldig att ersätta all skada som han eller hon orsakar genom vållande, vårdslöshet eller försummelse. Ett visst normalt slitage i lägenheten i förhållande till boendetid anses okej men utöver detta ska skador eller förändringar i lägenheten återställas eller ersättas vid avflyttning. Rådfråga alltid HSB om du är osäker på vad som gäller.

 

Tips!

  • Att inte stänga eller sätta för ventilation.
  • Att spola igenom alla kranar med hett vatten om du varit borttest.
  • Att vädra i lägenheten då och då.
  • Att inte ställa möbler för elementen.
  • Städa med jämna mellanrum.
  • Anmäl fel som du upptäcker till HSB.

 

Sätta upp saker på väggarna

Väggarna i din lägenhet kan vara av olika material. Det kan därför behövas olika hjälpmedel för att sätta upp till exempel tavlor. Det finns olika typer av krokar som passar till olika väggmaterial. Vi vill inte att man använder krokar med dubbelhäftande tejp eftersom dessa ofta tar med sig en hel del av tapeten/färgen när man försöker ta bort dom. Det är inte tillåtet att göra hål i kakelplattor eller våtrumstapet på egen hand. Kaklet spricker lätt och om man inte sätter silicon i hålet kan det lätt komma in fukt. I badrum så rekommenderar vi just de krokar med självhäftande tejp istället för att skruva. I sovrummet skyddar du tapeten bakom sängen med en sänggavel. Om detta saknas så blir det med tiden fettfläckar på tapeten som inte går att få bort och som kryper igenom färg och taper som sätts ovanpå.

Skydda golvet mot skador

Ett bra sätt att skydda golvet mot onödiga skador är att sätta möbeltassar av filt under benen på alla möbler där det är möjligt. Om du ska flytta något tungt som du inte orkar bära kan du lägga en matta eller en filt under möbeln och skjuta den försiktigt till sin nya plats. Var noga med att dammsuga innan så inte något gruskorn hamnar mellan golvet och mattan får då blir det repor. För att undvika fuktsakdor ska det aldrig vara flytande vatten eller vätska på golven oavsett typ av golv. Råkar man spilla något ska det omgående torkas upp och när man städar ska man vrida ur moppen ordentligt så den endast är lätt fuktig.

Måla eller tapetsera väggarna

Som hyresgäst har du rätt till att få renoverat vid behov. Om du vill köpa tapeter och målarfärg och göra jobbet själv går det också bra. Men det är några saker du måste tänka på innan du sätter igång. Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört. Med det menas att det ska vara lika bra resultat som om en målare hade gjort det. Om resultatet blir slarvigt eller om du valt ovanliga färger eller mönster kan du bli ersättningsskyldig när du flyttar för att vi då tvingas återställa lägenheten med hjälp av en målare. Prata alltid med HSBs förvaltare innan du börjar ändra i din lägenhet. Det gäller också om du vill sätta in persienner, lägga in ett annat golv eller förändra din uteplats.

Rengör väggarna

Målade väggar kan man tvätta med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel som till exempel såpa. Tapeter som har plast på ytan kan man torka av med en fuktig trasa. Andra sorters taperter ska bara dammas av med en torr trasa eller mjuk borste. Har man ett mjukt munstycke till dammsugaren kan det också fungera. Allt som är gjort av plast i lägenheten kan man rengöra med vatten och milt rengöringsmedel.

Rengöra golvet

Parkettgolv eller annat klickgolv tål väldigt lite vatten/fukt. Rengöra med en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel som till exempel såpa. Torka genast torrt efteråt. Om det kommer för mycket vatten på ett sådant golv så kommer skarvarna att resa sig och mörkna. Linoleummatta behandlas på samma sätt som ett parkettgolv, sparsamt med vatten och bara fuktig trasa. När ett linuleumgolv böjar bli slitet kan man använda polish för att få det uppfräschat igen. Detta ska användas sparsamt och endast när golvet börjar bli slitet. Rådfråga alltid HSB om du är osäker.

Kyl och frys

Regelbunden avfrostning ger en jämn temperatur och du sparar el. Dessutom håller maten sig längre. När du frostar av frysen ska du inte hacka eller bryta bort isen, utan låt sen smälta. Var noga med att samla upp smältvattnet så att det inte rinner ut och förstör golvet.

Spis, fläkt och ventilation

Om fläkt och tilluftsventiler hålls öppna och rena så får du den bästa inomhusmiljön. Tänk på att inte stäng eller sätta för till-och frånluftsventiler. Ventialtionen kommer då inte fungera som den ska hos dig och i resten av huset. Att rengöra tilluftsventiler bör göras minst en gång per år. Hur du gör detta på bästa sätt kan du rådfråga HSB vid osäkerhet. Fett i filter och spiskåpor är brandfarligt och kräver regelbunden rengöring. För att hålla spis och ugn fräsch länge så måste man torka bort fettfläckar så fort som möjligt så att de inte bränns fast. För att göra ren ugn och spishäll finns effektiva rengöringsmedel att köpa som är till det för det ändamålet. Var försiktig med vilken rengöringssvamp du använder så den inte gör repor.

Extra utrustning

Innan du köper en frysbox, diskmaksin, tvättmaskin eller annan större maskin som kräver mycket ström bör du tala med HSB. Den som kopplar in maskinen behöver i vissa fall behörighet och säkerställa att säkringar är tillräckliga för klara av belastningen. Till en diskmaskin krävs inkoppling av vatten och avlopp och detta får inte hyresgästen göra själv. HSB tar inte betalt för inkoppling av el och vatten till diskmaskin om allt är förberett. Måste vi däremot dra fram el, vatten och flytta/ändra skåp blir ett en kostand som hyresgästen får stå för.

Badrum och vatten

En mjuk svamp och trasa med ett milt rengöringsmedel är det bästa sättet att hålla badkar, tvättställ och toalett rena och fräscha. Ibland kan det behövas extra för att få bort kalk och det är viktigt att hålla efter eftersom det är svårare att få bort om det suttit länge. Det är absolut förbjudet att spola ned sådant som kan fastna i avloppet i toaletten, handfatet och duschen. Rengör golvbrunnen och vattenlåste med jämna mellanrum. Tänk också på att vattnet i vattenlåset avdunstar om det står oanvändt någon vecka. Då kommer det upp avloppslukt och kan komma små flugor. Om du ska vara bortrest är det en god idé att be någon anhörig eller granne att titta till din lägenhet. Den personen kan få i uppdrag att spola hett vatten i samtliga kranar och se till att allt är som det ska i lägenheten under tiden du är borta. När du varit bortrest bör du spola med hett vatten i kranarna i ett par minuter, detta då legionellabakterien trivs i stillastående vatten.

Tak och el-uttag

Det finns flera olika sorters stickkontakter till taklampor. Om dina stickkontakter inte passar i lamputtaget måste du byta stickkontakten på lampan. De flesta tak är svåra att tvätta, de blir lätt flammiga. Vi avråder därför från att tvätta taket om det inte blivit en synlig fläck.

Parkering

Parkeringsregler och digital kö

Vi har regler för våra parkeringsplatser och vi samarbetar med parkeringsvakter för att se till att reglerna följs. Om de inte gör det, får du parkeringsböter.

Parkering vid entré för i-och urlastning

Bostadsområden på hyresvärdens mark:
Parkering är endast tillåten på anvisad plats. På all övrig mark är det parkeringsförbud. På ej anvisad plats får i- och urlastning ske om aktivitet pågår kontinuerligt exempelvis vid en flytt.

Centralt belägen fastighet på kommunens mark:
Parkering är endast tillåten på anvisad plats. På all övrig mark (trottoaren) är det parkeringsförbud. På ej anvisad plats får i- och urlastning ske om man kontaktar kommunen för ett tillfälligt parkeringstillstånd exempelvis vid en flytt.

Förhyrd parkeringsplats med eller utan motorvärmare

• Parkeringsplatsen ska endast användas som uppställningsplats för motorfordon som personbil och MC.
• Platsen ska inte användas som uppställningsplats för husvagnar, husbilar eller släp.
• Fordonet ska stå innanför anvisad plats.
• Du sköter själv skottning och sopning av din förhyrda plats. Biltvätt ej tillåtet.
• Bilen måste vara i kördugligt skick och ge ett välvårdat intryck. Den får inte ha trasiga fönster/lyktglas, läcka ge av vätska eller punktering på däck.
• Det är inte tillåtet att hyra ut parkeringen i andra hand utan skriftligt tillstånd från hyresvärden. Olovlig uthyrning kan ligga till grund för uppsägning av avtalet.

Garage och carport

• Platsen ska endast användas som uppställningsplats för motorfordon som personbil och MC.
• Platsen ska inte användas som uppställningsplats för husvagnar, husbilar eller släp.
• Det är inte tillåtet att använda platsen som förråd eller verkstad och med det ej tillåtet att förvara gasol, brandfarliga vätskor eller bilbatterier i garaget.
• Du sköter själv sopning/städning/skottning av ditt garage/carport. Biltvätt ej tillåtet.
• Det är inte tillåtet att ändra eller utöka eventuell elektisk starkströmsanläggning.
• Du som hyr bilplats ska parkera på den platsen och inte uppta plats utanför eller på annan ledig parkering.
• Det är inte tillåtet att hyra ut i andra hand utan skriftligt tillstånd från hyresvärden. Olovlig uthyrning kan
ligga till grund för uppsägning av avtalet.

Boendeparkering utan avgift

• Platsen ska endast användas som uppställningsplats för motorfordon som personbil och MC.
• Platsen ska inte användas som uppställningsplats för husvagnar, husbilar eller släp.
• Fordonet ska stå innanför anvisad plats.
• Bilen måste vara registrerad på hyresgäst i fastigheten, i kördugligt skick och ge ett välvårdat intryck. Den får inte ha trasiga fönster eller lyktglas, läckage av vätska eller punktering på däck.
• Biltvätt ej tillåtet.

Besökparkering och gästparkering

• Endast avsedd för besökande till hyresgäster som bor i fastigheten.
• Fordonet får inte vara skrivet på adressen.
• Platsen ska inte användas som uppställningsplats för husvagnar, husbilar eller släp.
• Boende med firmabil får ej nyttja dessa platser.

Digital köhantering för parkering

Vi har digital köhantering för våra garage och parkeringsplatser.
Den digitala kön hittar du under Mina köer.
Här kan du läsa mer om hur det fungerar.