Ambitionen med konstnärliga utsmyckningar av trapphus, fasader och gemensamma ytor utanför husen går som en röd tråd genom HSBs historia. Arkitekten Sven Wallander, som var med och grundade HSB, växte upp i ett konstnärligt hem och ansåg att skönhet tillhörde god funktion i samma utsträckning som varmvatten eller en bra spis. Ända sedan starten 1923 har HSB-hus över hela Sverige utsmyckats med mängder av konstverk. Det är ett klokt sätt att återinvestera i det område där vi verkar.
När vi säger konstnärlig utsmyckning handlar det inte bara om att hänga upp en tavla på väggen i en trappuppgång. Vi ser den konstnärliga ambitionen som ett sätt att skapa en attraktivare miljö som bidrar till att människor mår bra. Det kan handla om skulpturer och väggmålningar, men också om belysning och lekskulpturer. Att vi inom HSB varje år lägger så mycket resurser på närmiljön i våra hus betyder inte bara något för stunden, utan är en investering för att minska risken för vandalisering och nedskräpning för lång tid framöver. Vi vet nämligen att en omsorgsfullt utsmyckad miljö uppskattas – och respekteras.
Under 2013 tog HSB ytterligare ett steg med konst i det offentliga rummet. ”Konstnedslaget i Järfälla” är ett samarbetsprojekt mellan Liljevalchs, HSB och Järfälla kommun som innebär att ett offentligt konstverk årligen fram till 2018 ska uppföras i Jakobsbergs centrum.
Första konstverket blev Lars Nilssons Pojken, som donerats till Järfälla kommun av HSB Norra Stor-Stockholm. Lokalpressen har haft flera artiklar om Pojken och han har uppmärksammats i konstkretsar. Jakobsbergsborna klär ibland på Pojken en mössa, halsduk eller tröja. Han har blivit en symbol för Järfälla och används nu som omslagsbild i kommunens information – det sägs att Pojken har blivit Järfällas eget ”Eiffeltorn”.
Ytterligare två konstverk finns med i Konstnedslaget och det är Giraffen av konstnären Thomas Karlsson och Pian av konstnären Johanna Karlsson.
Foto: Lotta Lindström