Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bomorrow gav mersmak

15 april 2019 HSB Södra Norrland arrangerade under torsdagen och fredagen konferensen Bomorrow i Sundsvall tillsammans med Diös, Sundsvalls kommun och Mittuniversitetet (Centrum för forskning om ekonomiska relationer). Huvudtema för konferensen var hållbarhet för människan i framtidens boende. Flera ledande experter inom området bidrog med både kloka och provocerande inslag.
Människor sitter vid bord i stor konferenslokal i väntan på att det ska börja.

– Samverkan på det här sättet är otroligt viktigt för att utveckla hållbara boendealternativ, inte minst för unga och nyanlända som har svårt att ta sig in på boendemarknaden, menar Christer Berglund, vd HSB Södra Norrland.

Den första dagens konferens ägde rum i anrika Stadshuset och Hotell Knaust för att under den andra dagen förflytta sig till det moderna campusområdet på Mittuniversitetet, en metaforisk förflyttning i tid och rum.

Direkt efter konferensen kom de samarbetande aktörerna överens om att upprepa och utveckla konceptet inför nästa år.

– Vi var alla överens om att det här är rätt väg att gå och att det är nödvändigt att fortsätta och förädla det påbörjade samarbetet. Det känns positivt och roligt att få förtroendet av både kommunen, akademien och näringslivspartnern Diös, sa en glad vd.

Även riksförbundets vd Pernilla Bonde fanns på plats. Hon var den som tillsammans med kommunalrådet i Sundsvall, Peder Björk, invigde hela konferensen och som även deltog i en av de paneler som ägde rum under trevliga former på Hotell Knaust under torsdagskvällen, och som leddes av Framtidstankens moderatorer Tomas Melander och Kjell Carnbro.

– Jag vill uppmuntra fler HSB-föreningar till liknande satsningar, säger Pernilla Bonde.

HSB var självklart en aktiv aktör under konferensen. Emma Sarin, projektchef för HSB Living Lab, gav deltagarna imponerande smakprov på den forskning som bedrivs i ”lekstugan” på Chalmers område i Göteborg. Anders Wallner, vice vd HSB Södra Norrland, skissade på hur ett nytt område i Sundsvall, Alliero, skulle kunna se ut och fungera ur ett hållbarhetsperspektiv då framförallt de sociala hållbarhetsaspekterna med människan i centrum lyfts fram. Anders Lago, förbundsordförande i HSB Riksförbund knöt ihop de många trådarna och avslutade konferensen.

Förutom HSBs egna talare deltog en rad ledande experter och provokatörer under Bomorrow. Kajsa Croona från Sweco gav en hisnande historiebeskrivning över våra boendeformer fram till idag ur ett finansiellt perspektiv. Steve Johnson från Arkitektbyrån SAR/MSA och Arvid Törnqvist från Stadsbyggnadskontoret i Göteborg delade med sig av tankar och goda exempel på hur stadsbyggnad och segregation uppstår och kan vändas till något positivt. Tanja Rasmusson från Sveriges Byggindustrier stack ut hakan genom att provocera och ifrågasätta politiska beslut som sätter stopp för utvecklingen på dagens boendemarknad. Peter Öhman, professor vid CER, summerade ett projekt om ett hållbart samhällsbyggande. Jan Jörnmark, docent och nybliven politiker i Göteborg, gav en sprakande genomgång av svenska städers förtätningsförändring över tid. Och Magnus Ydmark, nybliven stadsbyggnadsdirektör i Sundsvall, reflekterade över hur Sundsvalls vision om en levande stad i utveckling kan förverkligas.

– Det blir spännande att ta del av utvärderingarna från deltagarna efter det här, menade Christer Berglund. Vill de också ha mer av den här typen av kunskap och nätverkande?

Bakgrunden till hela idén föddes för snart ett år sedan då Framtidstanken, en lokal tankesmedja som verkar för Norrlands utveckling, tog kontakt med HSB Södra Norrland. Tillsammans började de och HSB diskutera varför så många talar om bygg- och boendekrisen, men ingen gör något åt problemen. Frågor som tidigt kom upp var: Hur vill vi bo och leva i framtiden, vad kommer att styra våra boendeval, vilka utmaningar står vi inför, vilka samarbeten krävs för en framgångsrik kommun och, inte minst, vad säger forskningen?

Sedan dess har det blivit åtskilliga möten och Bomorrow är resultatet.

– Vi har stött och blött frågan om ett hållbart boende, berättar Anna-Karin Widehammar, kommunikationsstrateg i HSB Södra Norrland och den som hållit kontakten med framför allt Tomas Melander från Framtidstanken.

– Vi har pratat om allt från interaktiv utomhuskonst på bakgårdar och vattenaktiviteter i boendekvarter till hur man löser boendefrågan i Wien och kooperativa samarbeten i hyreshus. Det har verkligen varit en rolig resa där vi försökt hålla samtalen ”krispiga” i en fri och kreativ anda!

Foto: Erica Lind, HSB Norra Stor-Stockholm