– Styrelsen väckte frågan på ett medlems- och budgetmöte i november 2017 och anbudsförfrågan skickades ut ett år senare. Nu är vi igång och i slutet av oktober ska allt vara installerat och klart, berättar föreningens ordförande Dan Söderholm.
På endast två år kommer de alltså att ha gått från idé till driftsättning. Att ha bra samarbetspartners är av största vikt, menar han.
– Vi sökte samarbete med bland annat Paradisenergi i Göteborg för att utvärdera anbuden. De hjälpte oss att sålla bort de oseriösa aktörerna och även att se till bästa pris kontra kvalitet.
I ett projekt med en investering på omkring 16 miljoner kronor, blir varje steg i processen oerhört betydelsefullt. Det har varit och är många inblandade parter, och branschen utvecklas snabbt med nya produkter, något som brf Bosvedjan fått känna av.
– Den tekniska standarden vändes på ett dygn. Panelerna är nu beställda från Japan och inte från Kina, som det var sagt från början. Nu kommer varje panel att ge 333 watt.
Det är 72-cellspaneler från Renesola som de installerar. Föreningen har räknat på att solcellerna ska hålla i minst 30 år (enligt leverantören ska de hålla betydligt längre). Första året beräknas de spara en miljon kilowattimmar, något som avtar succesivt med åren. I pengar blir det en besparing på 1,3 miljoner kronor det första året. Den ackumulerade besparingen räknat på 30 år uppskattas till 49 miljoner kronor.
– Dessutom är det många länder inblandade. Sverige ligger efter jämfört med många andra länder inom solcellsområdet. Vi får ritningar från Tyskland. Frankrike är också inblandat och monteringsfirman kommer från Bulgarien. Det blir en hel del språkförbistringar!
Till en början kommer de att sälja överskottsenergin i anläggningen till Sundsvall Energi, men på sikt kanske det kommer att gå att spara överskottet för eget bruk. Innovationskraften inom området är stor och snabb. Föreningen har kontakt med Länsstyrelsen som eventuellt vill göra en pilotstudie om överskottsenergi och batterier på plats hos brf Bosvedjan.
– Inget är klart ännu, men det är spännande och klart intressant för oss.
Dan Söderholm berättar att de boende är mycket positiva till satsningen och att det kan vara tidigare projekt som banat väg för inställningen.
– Vi har gjort många lyckade projekt och jag brukar försöka förklara det komplexa väldigt enkelt så att alla kan förstå. Nu är 90 procent av våra boende enbart positiva till investeringen i solceller.