Från Söderhamn och lokalen på Cfl, Centrum för flexibelt lärande, var det Ingegerd Hansson och Christer Sandström från HSB-kontoret i Bollnäs som hälsade välkomna. Christer höll också koll på det tekniska tillsammans med Cfl:s tekniker Örjan Berger. En check med övriga orter gjordes en timme innan stämman skulle dra igång och då fungerade tekniken som planerat.
Deltagarna i Söderhamn bänkade sig och stämman drog igång på utsatt tid genom att ordförande för HSB Södra Norrland, Tina Mansson Söderlund, hälsade välkommen till stämman. Hon stämde av att de olika orterna hörde och såg bra samt antal deltagare: Sundsvall 47, Örnsköldsvik 9, Östersund 23, Gävle 28 och Söderhamn 22, totalt 129 personer. Plus eventuella följare via webben.
Bodil Hansson, vice ordförande i kommunstyrelsen i Sundsvall, valdes till ordförande för stämman. Även hon kontrollerade att orterna var med. Och så kunde stämman köra igång på allvar. Två timmar senare var stämman över.
Hur upplevde då deltagarna i Söderhamn att det fungerade? Bengt Sundström, ordförande i brf Stormyran och distriktsråd, Sven-Gunnar Johansson, styrelseledamot i HSB Södra Norrland samt Kristian Blockens, ordförande i brf Druvan, samtliga från Söderhamn, samtalar efter stämman om hur tekniken fungerade jämfört med tidigare år.
– Det var mycket bättre ljud i år, även om det var ett kort ljudstrul som snabbt löstes.
Känslan av att vara delaktig var bättre, tycker de. Däremot var det synd att man inte såg den som talade på storskärm, utan i stället såg man det egna rummets deltagare på större bild och de övriga orternas deltagare som små miniatyrer, även dem från Sundsvall. Den presentation som visades låg kvar på storskärm trots att den inte användes.
– Känslan av deltagande växer om bilden växlar mellan dem som talar. Så det finns utvecklingspotential även inför nästa års stämma, menar de och skrattar.
Men att slippa åka så långt är ändå den stora fördelen, tycker de. Och det är just det som är tanken med hela idén; att spara på både tid, pengar och miljö, helt enkelt att vara mer hållbara.