- Att stämman beslutat om att vi ska ha distriktsråd är jättebra, eftersom vi nu är så stora geografiskt, att styrelsen inte har möjlighet att vara överallt, menar Christer Berglund. Genom distriktsråden får vi den förlängda arm vi behöver ut till våra föreningars styrelser.
Tre av distriktsråden som deltog i träffen var Kent Brobacke från Brf Mjällestrand i Östersund, Carin Hedlund från Brf Tuppen i Härnösand samt Magnus Jonsson från Brf Granen i Hudiksvall. De representerar Jämtland/Ånge, Ådalen samt Hälsingland.
Distriktsrådens huvudsakliga uppgift är att vara en länk mellan bostadsrättsföreningarna i hela regionen och HSB Södra Norrlands styrelse. Vad det konkret innebär förutom att de har en rådgivande roll är inte kristallklart ännu, eftersom det nu var första gången de träffades.
- Tidigare har vi i Jämtland arrangerat ordförandeträffar, berättar Kent Brobacke som varit distriktsråd i tre år. Tanken är att alla ordföranden i föreningarna träffas, lär känna varandra och utbyter erfarenheter för att kunna hjälpa varandra. Vi har haft en sådan träff en gång per år.
- Det är stora och tunga beslut som ska fattas i styrelserna och vi kan tillsammans bygga värdefull kunskap, menar Carin Hedlund som också varit distriktsråd i några år. En annan viktig uppgift för oss är att bidra till att skapa medvetenhet bland medlemmarna om vad det innebär att vara med i en bostadsrättsförening.
De är eniga om att fusionen mellan de båda tidigare regionerna HSB Mitt och HSB Gävlebog innebär att demokratin blivit ännu viktigare att jobba med.
- För Jämtland och Västernorrland har distriktsråden mångårig erfarenhet, medan Hälsingland och Gästrikland kommer in med nytt kritiskt granskande, och det är bra, för att vi ska göra ett ännu bättre jobb, säger Kent Brobacke.
- Vi har tidigare jobbat med förvaltningsråd inom Gävleborg, och distriktsråden ersätter delar av det, säger Magnus Jonsson som är nytt distriktsråd. Men nu är vi utsedda personer och det tror jag är ännu bättre. Vi kan lyfta fram teman som vi vill jobba med på längre sikt, exempelvis utbildningar för att öka förståelsen för vad styrelseansvaret innebär.
Carin Hedlund har själv deltagit i flera utbildningar, bland annat den grundläggande kursen om styrelseledamotens arbete.
- Det har varit jättelärorikt, säger hon. HSB har gett mig mycket som jag har nytta av inom framför allt juridiken.
Även nätverkandet bland distriktsråden och alla bostadsrättsföreningar är viktigt, menar de. De har efterfrågat ett forum för att kunna samverka även mellan träffarna, och ett sådant verktyg är nu på gång från HSB.
- I forumet kommer vi att kunna visa goda exempel för varandra och utbyta nyttiga erfarenheter!