– Det är ett bra utbildningstillfälle som ger ett fint underlag inför framtiden, sa Mats Sjölund, affärsområdeschef sedan 1989 i Ångermanland och sedan en tid även för Medelpad.
Lotta Björk, miljö- och kvalitetsansvarig, redogjorde för HSBs olika delar i hållbarhetsredovisningen 2014, där bland annat medlemasantalet och nyproduktioner ingår. Antalet medlemmar inom HSB ökar och idag finns över en halv miljon medlemmar.
– I HSB Södra Norrland är vi drygt 30 000 medlemmar och vi ökar också. Under 2013-2014 ökade vi med 1000 medlemmar, och med det är vi god fyra i Sverige. Enbart storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö är större.
Målet för byggande är att 15 procent av all nyproduktion i Sverige ska ske inom HSB.
– Hittills har vi nått tio procent. I norra Sverige, dit vi hör, ligger vi på 16 procent, så här är målet redan nått.
Fastighetsjuristen Eva Sörqvist från HSB Riksförbund hade ett tydligt mål med dagen: att få alla deltagare i seminariet att känna att de ville anta de nya stadgarna. Med de nya stadgarna menas version 4 av 2011 års stadgar.
Anledningen till de nya stadgarna är att de tidigare var gamla, från 2003. Lagändringar och ändrade praxis gör att stadgarna behöver förnyas. Nu har de också fått ett enklare språk och en tydligare struktur. Bara innehållsförteckningen i sig är ett stort lyft, som gör det lättare att hitta i de nya stadgarna.
Hennes viktigaste budskap för dagen var att ha koll på vilken beräkningsgrund föreningen har: insats eller andelstal. När årsavgifterna i föreningarna beräknas utgår HSB från detta. I de nya stadgarna är andelstal beräkningsgrund.
– Många vet inte vad man har, men se efter i paragraf 31. Där står insats eller andelstal. Och fortsätt att ha samma, men var medveten om vad ni har. Har man insats måste man justera. Men lugn, det är inga problem, det finns anpassningar som ni får av HSB!
Anneli Ersson, vice ordförande i brf Tjärnparken, samt Kaj Krook, sekreterare, och Torsten Pettersson, vice ordförande, båda i brf Stuvaren, diskuterade vad de just tagit del av i en paus tillsammans med Lotta Björk från HSB Södra Norrland.
– Vi ska absolut titta på stadgarna efter det här, menade Anneli Ersson. Men vi har många nya i styrelsen nu och massor av saker att jobba med, så det gäller att prioritera.
Två andra förtroendevald som besökte seminariet var suppleanten Teresa Cuadra från brf Bosvedjan och Camilla Olofsson, ordförande i brf Vapelskogen.
– Det här är jätteviktigt, menade Teresa Cuadra. Därför är vi sju stycken från vår bostadsrättsförening här i dag, och vi ska diskutera eventuell uppdatering av stadgarna i vår styrelse.
Camilla Olofsson instämde.
– Det är otroligt nyttigt att få ta del av uppdateringen. Vi har fortfarande 2003 års stadgar, så vi behöver ta med oss detta till nästa styrelsemöte.
För den som vill veta mer om stadgarna eller andra juridiska frågor finns den kostnadsfria medlemsrådgivningen på riks, där styrelser och boende kan få hjälp av jurister i små och stora frågor.
Juristerna har även en blogg där man kan få tips av olika slag.
Info om medlemsrådgivningen och juristjouren.pdf
Text och foto: Anna-Karin Widehammar